Proma SPA-500

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Zdenek Valter

28. 2. 2013, 11:39

Joch píše:Díky Zdeňkovi i Testonovi za reakce.

Zdeněk: ano, rady jsou drahé. Zřejmě i v mém případě. Snažím se sehnat něco pro změření (příložné pravítko), ale zatím neúspěšně. Kupovat jej kvůli tomu asi nebudu (nebo bych měl? Bude se mi k něčemu hodit v budoucnu?). Ale Vašimi otázkami a radami se krok po kroku posouvám. Díky za to chlapi!
Pokud píšeš o úchylce víc než 1 desetina pak pro jednoduchou kotrolu by ti stačilo i pravítko ocelové postavené na kolmo k ploše.
To tolik nestojí ;-)

Pro měření a další přesnou práci je ale nutné mít úchylokoměr a vhodný stojánek k němu, broušenou kulatinu, určitě mikrometr atd.

Největší škodu nadělá neuvážené rozhodnutí. ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2013, 1:02

Na vydřené lože jen pro zjištění zda je či není a okolik zhruba .A nejlacinější metoda doma je dle mne struna . Prosvětlit a hyn sa ukáže jak strašné to je. Případně ve stovkách to dáš měrkama. Jen názor nestrojaře ovšem.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
testone
Sponzor fora

28. 2. 2013, 4:40

P1010573.JPG
PAKO.ll píše:Na vydřené lože jen pro zjištění zda je či není a okolik zhruba .A nejlacinější metoda doma je dle mne struna . Prosvětlit a hyn sa ukáže jak strašné to je. Případně ve stovkách to dáš měrkama. Jen názor nestrojaře ovšem.
struna je nesmysl
jestli je to lože vydřené je vidět pouhým okem bez čehokoli dalšího, na konci té nejčastěji vydřené části, tj. tam kam dojíždí suport k univerzálce by byla napříč tou šikmou plochou "stříšky" vedení viditelná a nahmatatelná hrana
nejčastěji se na soustruhu dělá těsně u univerzálky a tam se to samozřejmě nejdřív vydře+
další věc ta kluzná ploška v suportu co jezdí po loži nikdy nemá úplně stejnou velikost jako ta protější na loži. takže na loži by opotřebením nutně musela vzniknout i podélná vyběhaná stopa, u univ. s ostrou hranou a na druhé straně do ztracena
aby to bylo vydřené někde v půlce lože musela by ta mašina leta dělat někde v seriovce jeden a ten samý kus aby ses suportem k té univ. vůbec nedostal, to je dost nepravděpodobné
pro první orientaci ani nepotřebuješ nějakou broušenou kulatinu, vem si kus hlazenky tak silné aby ti prošla vřetenem, vyklepej na hodinky a navrtej si konce, upni mezi hroty ( v univ. si stoč kus kulatiny do špičky a druhý konec do koníka) a můžeš zkoušet podle toho měřícího protokolu co tu někdo nalinkoval
křivost a házivost toho kusu hlazenky si snadno ověříš tím že s ním zatočíš rukou v těch hrotech
kup si stojánek a hodinky, bez toho to nepůjde
bacha některý stojánky jsou vaklavost sama, dobrý tak akorát s tím praštit výrobce po hlavě
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Joch

28. 2. 2013, 5:52

Díky Jovovi, Zdeňkovi i Testonovi za popis a rady k tematu. Magneticky stojanek s hodinkami mám dokonce 2x od táty jeste z dob minulých Made in Czechoslovakia ZVL, takže jsou poctivé. Večer zajdu do garáže a pustím se do měření. Pak podám hlášení :). Zatím díky a Ahojte Joch
Učím se, tak to tak prosím ber.
mirenc

2. 3. 2013, 5:01

Joch píše:Neboj Bene, stále poptávám okolí Opavy, zda někdo tyto opravy nedělá. Zatím ale nejsem úspěšný.
Mám ale prosbu na někoho, kdo má Promu SPA-500: mohli byste prosím změřit průměry ozubených kol na řezání závitů? Potřebuji prověřit, jaký mají modul a zda by se mi případně nevlezly místo originálních. Případně není tady někdo, kdo by mi vyrobil sadu originálních ozubených kol s modulem 1.25? Všiml jsem si, že Tumlik si dělal na Schaublina SV 102VM-sadu výměnných ozubených kol se stejným modulem, ale je s tím zřejmě hromada práce a taky ranec peněz, tak zkouším dál. Děkuji.
Ahoj
Neviem ci ti to pomoze ,
tu su ozubene kola, ktore som dostal k spa 500: d99,8-98z
d106,93-105z d43,9-42z d-50,96-49z d-64,7-63z d31-30z d29,93-28z d85,90-84z d71,90-70z
D ber s rezervu,je to merane s digitalnu cinsku subleru :)
Josef
Sponzor fora

2. 3. 2013, 8:27

mirenc píše:
Joch píše:Neboj Bene, stále poptávám okolí Opavy, zda někdo tyto opravy nedělá. Zatím ale nejsem úspěšný.
Mám ale prosbu na někoho, kdo má Promu SPA-500: mohli byste prosím změřit průměry ozubených kol na řezání závitů? Potřebuji prověřit, jaký mají modul a zda by se mi případně nevlezly místo originálních. Případně není tady někdo, kdo by mi vyrobil sadu originálních ozubených kol s modulem 1.25? Všiml jsem si, že Tumlik si dělal na Schaublina SV 102VM-sadu výměnných ozubených kol se stejným modulem, ale je s tím zřejmě hromada práce a taky ranec peněz, tak zkouším dál. Děkuji.
Ahoj
Neviem ci ti to pomoze ,
tu su ozubene kola, ktore som dostal k spa 500: d99,8-98z
d106,93-105z d43,9-42z d-50,96-49z d-64,7-63z d31-30z d29,93-28z d85,90-84z d71,90-70z
D ber s rezervu,je to merane s digitalnu cinsku subleru :)
Ale podle toho měření je to jednička modul.
Joch

3. 3. 2013, 12:15

to Mirenc: diky za míry. Josef má pravdu, je to modul 1. Ale to nevadí. Počítal jsem to, že když použiji na místo prvního kola, na které mám zvláštní hřídel ale pětistovce to zřejmě honí přímo z vřeteníku, kolo 63z, tak to odpovídá převodům původní sady kromě posuvu 2mm/ot a 3mm/ot, kdy se mi tam nevejdou největší kola, protože jsou v konfliktu s vedlejší hřídelí. To ale zkusím pořešit jinak.
Jinak jsem sehnal broušenou vodicí tyč z tiskárny a tak jsem měřil. Rozdíl jsem naměřil jen výškový a sice u koníku o cca 0,2mm je to výš. Drážky, jak popisoval Teston tam viditelné nejsou, ale celkově je lože "podřené", jakoby to původní majitel (soukromník) nemazal a špony ze soustružení se různě dostávaly pod suport a kluzné plochy a vydřely tam drážky (pokud chcete, mohu nafotit). Joch
Zdenek Valter

3. 3. 2013, 12:23

Joch píše:to Mirenc: diky za míry. Josef má pravdu, je to modul 1. Ale to nevadí. Počítal jsem to, že když použiji na místo prvního kola, na které mám zvláštní hřídel ale pětistovce to zřejmě honí přímo z vřeteníku, kolo 63z, tak to odpovídá převodům původní sady kromě posuvu 2mm/ot a 3mm/ot, kdy se mi tam nevejdou největší kola, protože jsou v konfliktu s vedlejší hřídelí. To ale zkusím pořešit jinak.
Jinak jsem sehnal broušenou vodicí tyč z tiskárny a tak jsem měřil. Rozdíl jsem naměřil jen výškový a sice u koníku o cca 0,2mm je to výš. Drážky, jak popisoval Teston tam viditelné nejsou, ale celkově je lože "podřené", jakoby to původní majitel (soukromník) nemazal a špony ze soustružení se různě dostávaly pod suport a kluzné plochy a vydřely tam drážky (pokud chcete, mohu nafotit). Joch
Jo to by mne zajímalo, nafoť please.
Joch

3. 3. 2013, 12:54

Co bys chtěl nafotit Josefe? Ozubené kola nemám, protože stále čekám, jestli se mi neozve dovozce s tím, že tu originální sadu s modulem 1,25 umí sehnat. Abych nemusel vymýšlet převody, tak jsem si udělal podle kluků co mají tu SPA-500 kolečka z papíru a zkoušel nasazovat podle tabulky SPA-500 na moji SPA-500P jak tam mají být. Toto chceš?
Konec konců, kdybych si nechal udělat sadu se stejným počtem zubů jako má ta originál 500P jen s modulem 1, tak to bude taky fungovat, jen bych musel zjistit, zda se s těmi nejmenšími koly nedostanu pod zhotovitelnou velikost (vnější průměr a vnitřní průměr - u nejmenších kol 20 a 21 zubů při díře 15H7 s drážkou 4mm by to byl asi oříšek). Než to ale někde zadám, tak zkouším tu sadu někde sehnat. Joch
Zdenek Valter

3. 3. 2013, 12:58

Joch píše:Co bys chtěl nafotit Josefe? Ozubené kola nemám, protože stále čekám, jestli se mi neozve dovozce s tím, že tu originální sadu s modulem 1,25 umí sehnat. Abych nemusel vymýšlet převody, tak jsem si udělal podle kluků co mají tu SPA-500 kolečka z papíru a zkoušel nasazovat podle tabulky SPA-500 na moji SPA-500P jak tam mají být. Toto chceš?
Konec konců, kdybych si nechal udělat sadu se stejným počtem zubů jako má ta originál 500P jen s modulem 1, tak to bude taky fungovat, jen bych musel zjistit, zda se s těmi nejmenšími koly nedostanu pod zhotovitelnou velikost (vnější průměr a vnitřní průměr - u nejmenších kol 20 a 21 zubů při díře 15H7 s drážkou 4mm by to byl asi oříšek). Než to ale někde zadám, tak zkouším tu sadu někde sehnat. Joch
No já htěl nafotit to vydřené lože ;-) viz Tvá citace:
Joch píše:Drážky, jak popisoval Teston tam viditelné nejsou, ale celkově je lože "podřené", jakoby to původní majitel (soukromník) nemazal a špony ze soustružení se různě dostávaly pod suport a kluzné plochy a vydřely tam drážky (pokud chcete, mohu nafotit). Joch
Joch

3. 3. 2013, 6:38

Tak tady jsou ty fotky. Přední "stříška" a zadní je plochý. Je to utřené od oleje, aby to bylo lépe vidět. Joch
Přílohy
Pohlet shora.
Pohlet shora.
Naposledy upravil(a) Joch dne 6. 4. 2013, 9:09, celkem upraveno 1 x.
Joch

4. 3. 2013, 6:25

Dotaz pro zkušené: v čem je výhoda tohoto řešení suportu?
Přílohy
1.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2013, 7:11

ze si tam misto toho muzes dat cokoli
sverak,
uhlovou desku
frezovaci support

tuhle je neco podobneho pouziteho
http://www.youtube.com/watch?v=b890BUdW0TM" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2013, 8:56

Výhodou je větší universálnost použití, ale pokud ta litina či opracování není stopro, tak zase tím přitahováním různých jiných prvků můžeš ten suport zkroutit. Zdá se mi ta T-drážka dost velká v poměru ke zbytku masa. :wink:
Taky je otázka jak je ta celá montáž nožovýho suportu nahoře tuhá .... čím víc "volných" prvků tím víc potenciálních problémů.
radu78

4. 3. 2013, 9:00

Nevýhodou je menší tuhost. Vem si kolik je tam pohyblivých částí, kolik z nich je spojeno šrouby ,třeba ten otočný bazmek s úhlovou stupnicí bývá čtyřmi k nožovýmu suportu. A to mám tu točnici na příčný sáně na čtyřech šroubech a ne na dvouch jako je to na fotu . To co psal Robokop je snad jediná výhoda. Dohromady je to prostě málo "masa" . Víc se mi líbí ten způsob točnice na nečíňanských strojích.Já na ty styčný plochy dával zedex a zaškrabal , dost se zlepšilo , ale není to ještě ono.
DSC02783.JPG
DSC02783.JPG (53.91 KiB) Zobrazeno 6962 x
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“