marci píše:Tak ta firma je samy kamarat-sused a rodina. Nebyt tam druheho
kolegu, uz som davno v prdeli. Ale som tam rok,nikam k lepsiemu
to nevedie tak padam. Uz len cakam na koniec zmluvy. Poskoka
nebudem robit nikomu.
Cekat na konec smlouvy? Proc?
Staci zajit za sefem a rici narovinu, ze mi to tu nevyhovuje a rad bych sel o dum dal.
Ano je to 50 na 50, ze Ti vyhovi, ale nekoho nutit do neceho se nevyplaci.
Na strane druhe z Tve strany slysim zavist a vzpurnost. I to vyjadrovani ...v prdeli.
No nevim. Ja bych Te asi nezamestnal. Zachvili se Ti nebude neco libit u nas a co pak.
Jedna vec je chtit se neco naucit, druha vec je zavidet druhemu jeho plat.
Za jeden rok se toho moc nenaucis. Vetsinou je potreba 3 roky.
Nekde jsem cetl ve studii, ze pracovnici, co meni priliz casto zamestnani jsou nevyrovnani a nevi co chteji.
Ve studii popisovali, ze kryticky je treti rok. Tehdy se rozhoduji zda jim to vyhovuje nebo ne.
Samozrejme mame zkusebni dobu 3 mesicu, kdy prvotni nabidka zamestnavatele (pripadne zamestnance vuci zamestnavateli) je dodrzovana.
Dva az tri roky je na to , ze se clovek neco priuci a zkusenosti si muze prenest pripadne dal.
Za jeden rok se toho moc nenaucis.
Ted se predstav, kdyby jsi byla zamestnavatelem. Prijmes zamestnance a investujes do jeho zapracovani, nauceni ovladani masiny, zakladniho strojniho programovani. A ten Ti po case zacne byt vspurny a...
Tak se zacnes rozhodovat o tom jestli tohoto pracovnika potrebujes. Na druhe strane zvazujes, kolik Te bude stat zapracovani noveho pracovnika. Ono takove zapracovani noveho pracovnika neni levna zalezitos.
A to vim o cem mluvim.
Nejsem zamestnavatel , ale za posledni 1,5 roku jsem zapracoval 5 zamestnancu u CNC frezek a kdyz mi ted ve ctvrtek mel odejit posledni. Tak jsem vytocil a rekl si svuj nazor vyrobnimu rediteli.
Posledni je u nas zamestnany jen 1/2 roku a dela vic systematicky svoji praci nez druzi pred nim. Tak me jednani s reditelem skoncilo tim, ze jsem dostal prislib z 8 hrubeho prida klukovi na 13 hrubeho.
Na druhy den prisel reditel za nasim mladym a donesl mu podepsat novou smlouvu do konce cervna na 14500 hrubeho.
Mladymu jsem zase vysvetlil, ze nema takovou praxi aby dostal hned 16 jak si podminoval svym odchodem. Je jen chvilu po ukonceni skoly a u nas ma prvni zamestnani.
Ono je totiz o tom jestli neco umis nebo ne. A taky to je o tom, jestli umys spolupracovat s druhejma.