Myslím že se dnes nedá napadnout skoro nic a taky není nic nenapadnutelné.
Vývoj a technologie letí kupředu a s tím se holt nedá bojovat.
Mě třeba vadí že ůčinnost solárního panelu proti kolektoru je k smíchu. Přitom návratnost použití solárního kolektoru je jednoznačná a životnost skoro "neomezená".
A přes to je většina z větších spotřebitelů tepla je nikdo nepoužívá. Fabriky používají na ohřev vody většinou plyn, nikomu se nechce řešit technicky složitější a nákladnější počáteční investici.
Navíc často jsou ve fabrikách místa kde je teplo potřeba odebrat a jinde dodat. Místo trochu přemýšlení kdy by šlo použít tepelné čerpadlo a teplo si levně přesunout radši se někde dá klimačka která energii vyfouká za oknem ven a na ohřev dáme pár kW elektriky. Lidi jsou strašně pohodlní a nechce se jim řešit ani o kousek víc než musí.
Nedávno mi bývalý kolega říkal jak funguje jedna kovovýroba. V hale je několik (odhadem 10) obráběcích strojů. Veškeré teplo které stroje vyprodukují při obrábění se v letních měsících ukládá do zemních vrtů pod halou. V zimě se naopak toto teplo používá pro vytápění haly. Holt někdo zde přemýšlel.
Jo a když si vzpomenu na "ekologický" zákaz žárovek berou mě všichni
Výroba a likvidace žárovky je luxus, a během roku kdy topí je to správně - prostě mi sepne hlavní ohřev na kratší dobu. Navíc v létě kdy je svícení z žárovkou neekonomické se vlastně ani nesvítí.
Ufff, jdu radši soustružit.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.