Magiho výzkumný ústav
magi: s tou nestabilitou sítě máš pravdu, ale já se na to dívám trochu jinak. Nestabilita dodávky je přirozenou součástí přírodních procesů a tedy i zdrojů energie co jsou s těmito zdroji spjaté. Tisíce let lidé řídily své životy podle přírody. Mlelo se, když byla voda pro mlýnské kolo, seno se sušilo, když svítilo sluníčko a když se blížil mrak, tak se dávalo do kupek ......... to jenom pohodlnost a rozežranost lidi přivedla k tomu, že chtějí všechno rychle a hned. Přece neodloží své energeticky náročné činnosti na dobu, kdy je energie dostatek a v dobách nedostatku přece nebudou šetřit. Lidé jsou naprosto odtržení od přírody. Ono by stačilo jim na pár dní sebrat tu stabilní síť a hned se budou na nestabilní zdroj koukat mnohem přátelštěji. Jediné co umožňuje kritikům nadávat na nějaký zdroj energie (a jedno, jestli je to JE, nebo FVE) je právě to, že mají levné energie dostatek.
Já vím, že peníze jsou až na prvním místě, ale když se vyrobená energie z FVE přepočte na ušetřené uhlí, které by se jinak spálilo v uhelné elektrárně, tak hned je ten náhled na FVE pozitivnější.
U nás instalované zhruba 2 GWp vyrobí za rok 2 TWh, za předpokladu, že uhelná elektrárna potřebuje k výrobě 1 MWh tunu uhlí, tak nám instalované FVE ušetří 2 milióny tun uhlí.

U nás instalované zhruba 2 GWp vyrobí za rok 2 TWh, za předpokladu, že uhelná elektrárna potřebuje k výrobě 1 MWh tunu uhlí, tak nám instalované FVE ušetří 2 milióny tun uhlí.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Právě začínám řešit další vyjeb na provozovatele zelených zdrojů. Se z těch jejich výmyslů už fakt poseru.
Přišlo to jako blesk z čistého nebe, měl mi údajně přijít dopis od EONu ale dověděl jsem se o tom až dnes úplně náhodou.
A sice: do konce měsíce června musí být každý zdroj nad 100kW vybaven tzv. dispečerským řízením.
Obnáší to koupit nějakou schválenou skříň, ve které je komunikační převodník a propojit ji s řízením obou KJ.
Musí zo mít pochopiteně i malé zdroje pod 100kW, ale tam to řeší HDOčko.
Celé je to kvůli FVE, protože v případě přetížení sítě začne dispečer odpojovat v určitém pořadí tyhle zelené zdroje.
To je přesně to, co jsem napsal o těch Dalešicích. Naprostou náhodou se to teď trefilo přesně do téhle debaty.
Přišlo to jako blesk z čistého nebe, měl mi údajně přijít dopis od EONu ale dověděl jsem se o tom až dnes úplně náhodou.
A sice: do konce měsíce června musí být každý zdroj nad 100kW vybaven tzv. dispečerským řízením.
Obnáší to koupit nějakou schválenou skříň, ve které je komunikační převodník a propojit ji s řízením obou KJ.
Musí zo mít pochopiteně i malé zdroje pod 100kW, ale tam to řeší HDOčko.
Celé je to kvůli FVE, protože v případě přetížení sítě začne dispečer odpojovat v určitém pořadí tyhle zelené zdroje.
To je přesně to, co jsem napsal o těch Dalešicích. Naprostou náhodou se to teď trefilo přesně do téhle debaty.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Takže z předchozího výpočtu: panel 200Wp stojí cc 3000,- Kč, za rok vyrobí cca 200 kWh energie po cca 12,60 Kč to jest 2520,- Kč střídač zapojený do sítě si podá cca 2 kWh po 3,- Kč, to jest 6,- Kč. Tedy je provozní výnos 2514,- Kč. Berme 15 let provozu, tak to máme 37 710,- kaček. Kdyby celá instalace stála 10 000,- Kč tak je to pořád více jak 250% oliz. Ptám se, proč ku..a platíme tu kWh 12,60 Kč? Odpovím si sám, vláda a parlament složený ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU to udělai pro svoje věrné. Vzpomínám si jak se novináři divili, proč Zuzana Paroubková kupuje pozemky ve velkém. Poté se schvalovala fotovoltaika. A nemalý oliz na tom nabí taky banky, protože to bude z velké části zaúvěrované.
Tak tady je pro představu červenec 2012 v grafu denního osvitu. Celkový měsíční osvit činí 135144 W/m2. Vybral jsem červenec, což by mohl být nejúspešnější měsíc, co se týká osvitu. Průměrný osvit činí 4 426 W/m2 denně. To je třeba vynásobit účiností, odečíst jalovinu a máme přibližný přehled, jak to bylo v patrně nejúspěšnějším měsíci minulého roku. Nechytejte mne za to, že třeba jiný měsíc byl lepší, nezkoumal jsem. Použil jsem metodu náhodného výběru.
QNX: pokládáš otázku, proč využíváme energii tehdy, kdy ji potřebujeme a ne tehdy, když je. Takže ty si svítíš z fotovoltaiky přes den, když je slunce a v noci používáš svíčky? Nebo to dáváš za drahý peníz distributorovi a večer to od něj lacino kupuješ? A abychom nenadávali na drahou energii, tak tu lacinou nebudeme raději vyrábět? Ještě tu chybí podpora a dotace na plynové kogeneračky. V zimě je to celkem vytížené, ale v létě by se mohly dávat dotace na odpadní teplo pouštěné do luftu, protože ho nikdo nechce. Nebo mne napadá úplně kacířská myšlenka - zblbnout AlGoristy, že není žádné globální oteplování, jenom si skladujeme v létě teplo na zimu! A řádně to zadotovat z kapes poplatníků.
Tak tady je pro představu červenec 2012 v grafu denního osvitu. Celkový měsíční osvit činí 135144 W/m2. Vybral jsem červenec, což by mohl být nejúspešnější měsíc, co se týká osvitu. Průměrný osvit činí 4 426 W/m2 denně. To je třeba vynásobit účiností, odečíst jalovinu a máme přibližný přehled, jak to bylo v patrně nejúspěšnějším měsíci minulého roku. Nechytejte mne za to, že třeba jiný měsíc byl lepší, nezkoumal jsem. Použil jsem metodu náhodného výběru.
QNX: pokládáš otázku, proč využíváme energii tehdy, kdy ji potřebujeme a ne tehdy, když je. Takže ty si svítíš z fotovoltaiky přes den, když je slunce a v noci používáš svíčky? Nebo to dáváš za drahý peníz distributorovi a večer to od něj lacino kupuješ? A abychom nenadávali na drahou energii, tak tu lacinou nebudeme raději vyrábět? Ještě tu chybí podpora a dotace na plynové kogeneračky. V zimě je to celkem vytížené, ale v létě by se mohly dávat dotace na odpadní teplo pouštěné do luftu, protože ho nikdo nechce. Nebo mne napadá úplně kacířská myšlenka - zblbnout AlGoristy, že není žádné globální oteplování, jenom si skladujeme v létě teplo na zimu! A řádně to zadotovat z kapes poplatníků.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nezapomínej, že většina zemědělských, skládkových a dalších KJ (částečně včetně těch našich) fouká teplo do luftu celoročně nikoliv jen v létě, protože prostě a jednoduše nikdo nechce investovat do horkovodů aby se teplo dotáhlo někam do bytovky v dědině kde by mělo smysl.Josef píše:Ještě tu chybí podpora a dotace na plynové kogeneračky. V zimě je to celkem vytížené, ale v létě by se mohly dávat dotace na odpadní teplo pouštěné do luftu, protože ho nikdo nechce. Nebo mne napadá úplně kacířská myšlenka - zblbnout AlGoristy, že není žádné globální oteplování, jenom si skladujeme v létě teplo na zimu! A řádně to zadotovat z kapes poplatníků.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Japa píše:Já vím, že peníze jsou až na prvním místě, ale když se vyrobená energie z FVE přepočte na ušetřené uhlí, které by se jinak spálilo v uhelné elektrárně, tak hned je ten náhled na FVE pozitivnější.![]()
a jakou plochu by zabrala taková FVE aby plnohodnotně nahradila ty uhelné? když vezmu porovnání z největších našich FVE tak to vychází na cca 0,5MW na 1ha, takže na 2GWp jsme na 40km2, aby FVE zabezpečila trvale ty 2GW (i dobu noci za předpoladu že by to někde akumulovala) tak by musela být dejme tomu minimálně 3-4x tak velká takže 120-150km2 takže takovej větší Liberec pro zajímavost... a vem si kdybys tu plochu zalesnil a spaloval to dřevo, výnos z lesa je třeba 5m3 z ha (uvádí se 4-10 jak kde... bere v úvahu to, že ten strom musí samozřejmě vyrůst) tak máš 60000m3 dřeva, ty 2miliony tun uhlí je cca 3000m3.. takže závěrem objemově mám 20x tolik čistého dřeva (výhřevnost smrku je 13MJ/kg, výhřevnost hnědého uhlí uvádí wiki podle kvality 7-22MJ/kg takže víceméně obdobné, zajímavé je, že prodejci uhlí udávají 22-24MJ/kg)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- Gulliver64
opravdu?RaS píše:... ty 2miliony tun uhlí je cca 3000m3 ...
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
no tak neGulliver64 píše:opravdu?RaS píše:... ty 2miliony tun uhlí je cca 3000m3 ...

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Jestli jsem zaslechl zvěsti z ERU dobře, tak tohle je skutečně alternativa se kterou se počítá pro další regulační období. (Pokud se podaří zkrátit to stávající tak začne 2014 jinak až 2015). Neboť právě od příštího období už nemá být žádná dotace na přímý výkup energie. Totiž FVE v dnešní době čínských panelů a měničů (nic proti Číně, narážím na cenu), kde lze svépomocí postavit 10kWp FVE za 300tis Kč vč. DPH (minimálně nakoupit panely, měniče, kabely a trochu hliníku na držáky) skutečně začíná mít návratnost již kolem 10let bez jakékoliv dotace s jedním velkým ALE! a to je právě RaSem zmíněná "akumulace" energie do sítě. Akumulace do elchem. akumulátorů se ještě dlouho nezaplatí, minimálně do doby než budou běžně k dispozici "vyjeté" baterky z elektromobilů, které jsou pro tento účel přímo ideální.RaS píše: skutečně by mě zajímalo, kolik lidí by šlo do FV bez dotací "z lásky k FV" promile, procento? Já osobně bych je podporoval jinak, chceš si vyrábět energii ze slunce a být ekologický budiž, vyrob si ji přes den když svítí a přebytek pošli do "státní sítě" a večer když ji budeš potřebovat si ji zase vezmi zpět, nikomu bych žádné přemrštěné kompenzace nedával, pak by se ukázala láska k FV...
Takže vyrobenou elektřinu si primárně spotřebováváš sám a případné přebytky posíláš do sítě, ze které si je ale můžeš kdykoliv odebrat. Pokud si ten instalovaný výkon dokážeš spočítat, pak budeš vlastně platit jen za připojku. Když si tu svoji instalaci předimenzuješ, tak se ti prodlouží návratnost investice a vlastně budeš dotovat síť. Čili na této koncepci FVE se nedá vydělávat, ale vždy pouze šetřit. Obzvláště vhodná by tato koncepce byla pro firmy, kde za cenu počáteční investice si mohou dlouhodobě zafixovat cenu energie. Prodělat se na tom dá formou prodloužení návratnosti investice v případě, že by dramaticky poklesla cena elektrické energie.
z mého pohledu je toto jediný rozumný přístup jak dále podporovat rozvoj FVE(pokud bude shoda v tom, že ho chceme podporovat), samozřejmě s uvážením problémů s nestabilitou sítě.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem ani pro, ani proti, moje připomínka se týkala metodiky výpočtu, nikoliv výsledkuQNX píše:prochaska: no, tak naschválnedotovaná cena FV panelu...

Aleš Procháska
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ono se tu porad resi vykon panelu cca 200Wp
realne s nasim podnebim bude prumer odhadem tak 10W
dosazujte do vzorecku spravne hodnoty (a zrovna tuhle realnou hodnotu clovek aby pohledal)
ta uhelna elektrarna v zaloze taky nebude buhvi jak ekologicka, jestli ono to nesvini vzduch vic jak kdyz jede pod vykonem
a ted babo rad
dosazujte do vzorecku spravne hodnoty (a zrovna tuhle realnou hodnotu clovek aby pohledal)

ta uhelna elektrarna v zaloze taky nebude buhvi jak ekologicka, jestli ono to nesvini vzduch vic jak kdyz jede pod vykonem

a ted babo rad
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
asi tak......robokop píše:ono se tu porad resi vykon panelu cca 200Wp
dosazujte do vzorecku spravne hodnoty (a zrovna tuhle realnou hodnotu clovek aby pohledal)![]()
ta uhelna elektrarna v zaloze taky nebude buhvi jak ekologicka, jestli ono to nesvini vzduch vic jak kdyz jede pod vykonem![]()
a ted babo rad
VŠECHNY dotace a přerozdělování atd atd jsou dobré jen k tomu, aby z nich zůstalo X procent úředníkům kteří vytvářejí pravidla, vybírají, přerozdělují a kontrolují dodržování pravidel
je to čisté zlo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mě dotace zastavili zrovna když jsem o nich uvažoval na solární kolektory. Pak jsem si to spočítal a udělal to bez dotací protože platím jen panely a komponenty vše si udělám sám a poctivě. Slibované dotace by padly na konto montážní firmy a nic z toho. Dva panely asi 2x1m mi ohřívají zásobník 900l a 5 panelů 1x0,6m mi ohřívá zásobník 180l. Od jara do podzimu (pokud svítí) nemusím zapínat topení ani ohřev teplé vody.
Na zimu si letos udělám tepelné čerpadlo - opět sám protože komponenty jsou za babku a instalace je brnkačka.
No až budou za pár let prodávat solární panely za pusu, protože je buď nikdo chtít nebude, nebo se začnou likvidovat elektrárny na kterých se již nevyplatí provádět neustálé opravy udělám si ostrovní systém abych měl i tu elektriku svoju.
Potom budu
Na zimu si letos udělám tepelné čerpadlo - opět sám protože komponenty jsou za babku a instalace je brnkačka.
No až budou za pár let prodávat solární panely za pusu, protože je buď nikdo chtít nebude, nebo se začnou likvidovat elektrárny na kterých se již nevyplatí provádět neustálé opravy udělám si ostrovní systém abych měl i tu elektriku svoju.
Potom budu

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
JJ, je to plodná debata já jsem pro JE. Někdo tu psal, kolik stojí uložení RA odpadů, ale nikdo neřekl kolik se rozryje území a zničí vesnic u dolování uhlí a pak ten spálený bordel dýcháme všichni a pár uhlobaronů, pokud náhodou neumřou na golfu, si to pěkně užívá.
FVE, další ojeb. Není to dávno, co proběhlo v TV, že tu nějaká firma, co tu prodává ve velkém FVE panely, tak je vozila z Číny a přelepovala je štítkem renomovaného výrobce. Dovedu si představit životnost těchto panelů, myslím, že se tam mluvilo o době 5-ti let. A dále by mě zajímalo kolik majitel FVE zaplatil za zemědělské pozemky, na kterých většinou stojí. Pak tu máme další fenomén a to bioplynové stanice...
FVE, další ojeb. Není to dávno, co proběhlo v TV, že tu nějaká firma, co tu prodává ve velkém FVE panely, tak je vozila z Číny a přelepovala je štítkem renomovaného výrobce. Dovedu si představit životnost těchto panelů, myslím, že se tam mluvilo o době 5-ti let. A dále by mě zajímalo kolik majitel FVE zaplatil za zemědělské pozemky, na kterých většinou stojí. Pak tu máme další fenomén a to bioplynové stanice...
"a jaké to je být uhlobaronem?.... mě to baví...Max píše:JJ, je to plodná debata já jsem pro JE. Někdo tu psal, kolik stojí uložení RA odpadů, ale nikdo neřekl kolik se rozryje území a zničí vesnic u dolování uhlí a pak ten spálený bordel dýcháme všichni a pár uhlobaronů.....
viděl jste někdy důl, to je taková díra v zemi, může se zatopit, může se zasypat ale nikdo vám ji nemůže vzít

Jára Cimrman
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.