reprap a podobne
robokop: Nepsal jsem o pěnovém polystyrenu, ale o polystyrenu. Hustota PS a PLA zase tak odlišná není. Pokud tedy jde z formy vytavit PS, tak snad půjde i PLA (musím mrknout na tu tepelnou roztažnost, ta může dělat problémy, ale asi také moc rozdílná nebude). Jak velký rozdíl je v přesnosti u voskového modelu a modelu vytištěného z PLA nevím, ale pro mnoho účelů by to jistě bez problémů vyhovovalo. Včera jsem si uplácal z geopolymeru a SiC takovou kulovou baňku jako tavicí kelímek do mikrovlnky, mělo by to stačit na roztavení cca 100g bronzu ......... tak když někdo dodá kus PLA modelu, tak to můžu vyzkoušet.
Zatim moc zmetku nemam, nejak se k tiskarne nemuzu poradne dostat. Ale to liti me zajima, aspon bude motivace.QNX píše:ledvinap: Máš nějaké zmetky na kterých bych to mohl vyzkoušet, nebo mám dodat nějaký zkušební model? Bylo by fajn to odladit a dotáhnout do podoby použitelného přesného lití v kuchyňských podmínkáchModel vytisknout na tiskárně, zaformovat a odlít a to všechno v pohodlí domova.
Nejaky model spis posli, idealne neco, kde nebude treba support. A nejlepe nejdriv nejaky nastrel, chtelo by to zacit necim, co je vhodne jak k liti, tak k tisku. Urcite muzu hned poslat nejake drobnosti na vyzkouseni, jak to pujde vypalit.
ledvinap: OK, pokusím se nějaký model vytvořit, něco menšího a pro začátek jednoduchého. Dokážeš udělat vnitřek modelu póreznější? Ten problém s tepelnou roztažností a trháním forem by to asi pomohlo vyřešit. Kdyby se udělala stěna modelu bez mezer, ale vnitřek třeba jenom s 50% plněním, tak by se materiál mohl zdeformovat dovnitř. Navíc by se to rychleji tisklo, spotřebovalo by se méně materiálu a při vypékání by asi i toho smradu bylo o trochu méně 

Nekde jsem zahledl zminky, ze by PLA mel jit vypalit bez pevneho zbytku. Bohuzel nemuzu najit zadny duveryhodny zdroj, nejjednodussi bude to vyzkouset.
Pri tisku se pouziva relativne maly infill (vnitrek modelu je tvoren siti vlaken, 25% se pouziva bezne, jde jit niz), nektere modely by sly vytisknout i dute. To by mohlo pomoct pri vytavovani (material ma kam 'uhnout').
Navic skelny prechod je 60-65C, nad touto teplotou je material 'gumovy', takze by nemel poskodit formu.
Pri tisku se pouziva relativne maly infill (vnitrek modelu je tvoren siti vlaken, 25% se pouziva bezne, jde jit niz), nektere modely by sly vytisknout i dute. To by mohlo pomoct pri vytavovani (material ma kam 'uhnout').
Navic skelny prechod je 60-65C, nad touto teplotou je material 'gumovy', takze by nemel poskodit formu.
ledvinap: pokud v tom PLA nejsou nějaké minerální pigmenty, ale je to jenom organika, to to vypálit určitě půjde. Rozdíly budou asi v jednotlivých barvách, transparentní bude čistá organika, černý asi používá jako pigment saze a to vyhoří také. U bílého si nejsem jistý, tam asi bude pigment anorganický a to by mohlo dělat problémy......... ale to jenom odhaduju, musí se to vyzkoušet. 25% plnění zní dobře, to by bylo fajn. Jako první vrstvu při zaformování bych udělal zase něco s obsahem SiC a to by se při vytavování v mikrovlnce rychle rozpálilo. Povrch by tedy mohl rychle změknout a studenější vnitřek by zase při tak malém plnění neměl velkou pevnost a tím sílu na trhání formy. To by mohlo fungovat. Při odlévání by se díky tomu SiC mohl vnitřek formy snadno i předehřát na pár set °C a pak by kov dobře zatékal do tenkých stěn.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
a ty jsi uspesne vypalil nepenovy polystyren?
bezne jsem se setkaval s vypalitelnymi modely kde se pouzival polystyren ale pouze penovy a specialni porezni nater ktery umoznil odchod plynu z dutiny do pisku
jednalo se navic o liti litiny ktera je teplotne nekde jinde
ale vpodstate asi pujde hlavne o rezervu v teplote taveniny kterou sezere ohrev toho modelu
jestli mate info k liti na vypalitelny model ktery je nepenovy polystyren rad se priucim, sem s nim
bezne jsem se setkaval s vypalitelnymi modely kde se pouzival polystyren ale pouze penovy a specialni porezni nater ktery umoznil odchod plynu z dutiny do pisku
jednalo se navic o liti litiny ktera je teplotne nekde jinde
ale vpodstate asi pujde hlavne o rezervu v teplote taveniny kterou sezere ohrev toho modelu
jestli mate info k liti na vypalitelny model ktery je nepenovy polystyren rad se priucim, sem s nim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop: nevypálil, protože nemám možnost vyrábět modely z PS vstřikováním .........to o vstřikovaných PS modelech pro přesné lití mám z odborné literatury (musel bych prohrabat knihovnu, teď nevím v čem to bylo). Prý se to používá na výrobky vyžadující větší přesnost. ale pozor, neleje se do formy s modelem z PS uvnitř, ten se vytaví předem. K odlévání jde jenom skořepina s prázdnou dutinou.
proč by neměl vytéct? Bod tání je někde kolem 100°C ........něco vyteče, něco se vsákne do formy a zůstane na stěnách a to se pak spálí při dalším ohřevu třeba na 400°C. PLA má bod tání 150-160°C, ale ani to by neměl být problém vzhledem ke konečné teplotě při vytavování modelu.
robokop: tak to vyzkoušíme 

Jde tam pořád 12V reguluje se proud 0-2A co vím. mám to na +-30% u jednoho motoru a na 50 u dvou.Zrzavec píše:Dával jsem 0.5V a do Z asi 0.6V protože se mi zdálo že pro dva motory bych měl dat víc než pro jedendrk222 píše:Já tam mám 40mm větráček z čela ramps desky. Jinak jak moc se to hřeje záleží na tom kolik proudu pouštíš z pololu do motorů.
Snad jsem to nepřehnal s těma osazenejma chladičema se už asi ničeho nedoměřim.
¨to co psal ty napětí tak to napětí se měří na jednom bodu pololu a odpovídá to určitému proudu na motorudrk222 píše:Jde tam pořád 12V reguluje se proud 0-2A co vím. mám to na +-30% u jednoho motoru a na 50 u dvou.Zrzavec píše:Dával jsem 0.5V a do Z asi 0.6V protože se mi zdálo že pro dva motory bych měl dat víc než pro jedendrk222 píše:Já tam mám 40mm větráček z čela ramps desky. Jinak jak moc se to hřeje záleží na tom kolik proudu pouštíš z pololu do motorů.
Snad jsem to nepřehnal s těma osazenejma chladičema se už asi ničeho nedoměřim.
Tak jsem zkusil kousel spalit. Jen hlinikova folie nad varicem, teplotu jsem reguloval tak, aby to moc nebublalo 
Slo to docela ryche, velka cast materialu zmizela jeste nez to zacalo kourit a hnednout/cernat. Potom zustala tenounka cerna vrstva na krajich (ta zmizela bezezbytku, kdyz se hlinik zmatnel natavenim) a par supinek z posledni kapky.
Az do podledni chvile ma material celkem nizkou viskozitu (pri nakloneni volne tece).
Trochu to kouri, ale je to temer bez zapachu, 'vune' pripomina doutnajici celuozu, ale neni stiplava. Google rika, ze hlavni produkty jsou CO2 , CO a acetaldehyd, takze by pri vypalovani bylo dobre vetrat.
Vznikajici plyny jsou horlave.
Celkove to vypada hodne nadejne, chtelo by to vyzkouset formu. Bohuzel doma skoro nic nemam (sadra nebo mizerny bentonit), zkusim neco vymyslet ...
Mimochodem - neslo by prispevky o liti presunout do noveho vlakna?

Slo to docela ryche, velka cast materialu zmizela jeste nez to zacalo kourit a hnednout/cernat. Potom zustala tenounka cerna vrstva na krajich (ta zmizela bezezbytku, kdyz se hlinik zmatnel natavenim) a par supinek z posledni kapky.
Az do podledni chvile ma material celkem nizkou viskozitu (pri nakloneni volne tece).
Trochu to kouri, ale je to temer bez zapachu, 'vune' pripomina doutnajici celuozu, ale neni stiplava. Google rika, ze hlavni produkty jsou CO2 , CO a acetaldehyd, takze by pri vypalovani bylo dobre vetrat.
Vznikajici plyny jsou horlave.
Celkove to vypada hodne nadejne, chtelo by to vyzkouset formu. Bohuzel doma skoro nic nemam (sadra nebo mizerny bentonit), zkusim neco vymyslet ...
Mimochodem - neslo by prispevky o liti presunout do noveho vlakna?