Jak na ozubené pastorky na CNC frézce

Josef
Sponzor fora

28. 3. 2008, 1:22

No na ten modul 0,5 bych to tipnul tak na průměr 0,3 - 0,35 mm. Nechce se mi to počítat, tak jsem to zkusil odhadnout špionem na pastorku m = 0,5 z = 19. Tak si myslím, že pokud nepožaduješ korigované ozubení, tak zlatá jednotková fréza.
P.S. Co vydrží déle, pastorky a oz. kola z plastu, nebo helikoptéra, než ji pilot rozbije?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2008, 1:42

Josef píše:No na ten modul 0,5 bych to tipnul tak na průměr 0,3 - 0,35 mm. Nechce se mi to počítat, tak jsem to zkusil odhadnout špionem na pastorku m = 0,5 z = 19. Tak si myslím, že pokud nepožaduješ korigované ozubení, tak zlatá jednotková fréza.
P.S. Co vydrží déle, pastorky a oz. kola z plastu, nebo helikoptéra, než ji pilot rozbije?
Nojo, to je fakt, 0.3 je dost tenká, to by se dělal jeden pastorek celý hodiny.
Aleš Procháska
Mad_BOXs

28. 3. 2008, 4:45

prochaska píše:
Mad_BOXs píše:Mám dotaz, jak na výrobu malého pastorku počet zubů 12 mod 0.5?
Mám takovou představu: další osu č.4 do ní upnout materiál a ten opracovávat jednobřitým kopáčkem vybroušeným do modulu upnutým do vřetena.
Tak co vy na to? Je to reálné?
A další by byl konický pastorek na 45st.
Myslím, že je to reálné, jen se to bude muset dělat hodně tenkou stopkovou frézou. Viz http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=432 ... E9zou#4322. Soft je ke stažení o pár příspěvků níž.
No tak ten SW jsem stahnul, ale nějako nepobral - plss. nějaké info by nebylo?
Josef
Sponzor fora

28. 3. 2008, 4:56

je třeba přejmenovat na nl.exe a zadat z příkazové řádky: c:\....> nl test.txt test.cnc.
Kde nl - program
test.txt - textový soubor se zadáním (editivat dle požadavků) vstupní data
test.cnc - výstupní soubor s kódem
Mad_BOXs

28. 3. 2008, 5:09

Aha no to je jiná...dík prubnu
Jaroslav

29. 3. 2008, 9:40

Kdyby náhodou nešlo o to dokázat si, že pastorek umím vyrobit, je možné si takový objednat u pana Šátka viz http://www.litomysky.cz/BIX/satek.htm Z vlastní zkušenosti - solidní jednání, kvalitní výrobky, slušné ceny.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2008, 12:03

Mám dotaz, jak na výrobu malého pastorku počet zubů 12 mod 0.5?
Mám takovou představu: další osu č.4 do ní upnout materiál a ten opracovávat jednobřitým kopáčkem vybroušeným do modulu upnutým do vřetena.
Tak co vy na to? Je to reálné?
A další by byl konický pastorek na 45st.
No nechci Ti brát nadšení, ale není to tak jednoduché jak se zdá. Pro vrtulník kde je dle mého soudu klíčová přesnost chodu bez vibrací je jediné řešení výroba odvalovací technologií a to ještě navíc je třeba mít pastorek i převodové kolo vyrobené nejlépe na jednom stroji a při jednom ustavení nástroje. Případné geometrické odchylky tvaru boku zubu pak mají minimální vliv a převod vždy naprosto přesně zabírá. Dalším faktorem je dosažení minimální házivosti, resp. mít otvor přesně ve středu. Toho lze dosáhnout prakticky pouze odvalením ozubeného polotovaru do plného materiálu (bez otvoru) a následně tento polotovar vrtat a vystružit v přesném soustruhu v kleštině (házivost do 0,01mm), při upnutí za vnější průměr ozubení (vnější průměr kola byl utvořen odvalovacím nástrojem). To se týká přímého ozubení, u kuželového bych se do výroby ozubení pro vrtulník ani nepouštěl. Veškeré běžně realizovatelné postupy jsou jen snahou příblížit se reálně vypočítanému kuželovému kolu.
Josef
Sponzor fora

6. 4. 2008, 9:31

Psalo se na fóru o nedostatku literatury. Kdyby jste se chtěli trochu vzdělat o zubech, tak tady je odkaz na stručné pojednání.

http://www.sosi.cz/servis-a-opravy-cvic ... ch-kol.pdf

http://www.kks.zcu.cz/podklady/PRIRUCKA ... frame3.htm
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2008, 7:22

Josef píše:Psalo se na fóru o nedostatku literatury. Kdyby jste se chtěli trochu vzdělat o zubech, tak tady je odkaz na stručné pojednání.
Dobrý, tenhle zdroj jsem neznal.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“