Což o to, já jsem na tom sem tam soustružil už před rokem, ale to byla elektronika v krabici od bot atd, takže to nebylo příliš vhodné k veřejnému prezentováníbobik píše:No konečně už máš vlastní CNC. I když jenom soustruh. A máš můj hluboký obdiv, napsat vlastní řídící soft.

Frézka bude následovat, ale furt bojuju s časem. Nákup komponentů, který jsem kdysi považoval za největší problém, se nakonec ukázal jako to nejmenší, skoro vše už mám doma.
Pokud jde o SW, tak dokud to nebude běhat na 100%, tak to moc na obdiv není. Třeba 20 ks po sobě bylo cajk, průměry všechny v háčku, a z toho najednou ujela třeba desetina. Takže abych nemršil matroš, tak jsem musel každej kus měřit, a to pak není to pravé CNC obrábění

Díky. Motory jsou Microcon, podélná osa SX34 4 Nm, příčná osa SX23 2,5 Nm. Je to asi zbytečně předimenzované. Kuličkové šrouby a matky jsou Hiwin, válcované, nepředepnuté, 12x4. Tehdy ještě nebyl CNCshop, dnes bych dal na osu Z 16x5.sidonie píše:Mě se to líbí, co je tam za motory a šrouby?
Ano, funguje to i se všemi nectnostmi, kterých jsem se při konstrukci dopustil. Ale že něco funguje, ještě neznamená, že je to správně, a že to bude fungovat stále. Jsem jednoznačným důkazem toho, že první stroj je převážně jen o sbírání zkušeností.Paik píše:A funguje to i s pevnou spojkou:-D
Ocel jsem zatím nezkoušel, ale hned při prvním kusu toho obrobku, co je na videu, jsem udělal crashPetrNC píše:Zkoušel jsi kolik a do jakého materiálu Ti to hrubuje ?