nekovové materiály pro přesné frézování

chb

3. 4. 2013, 8:38

Co kdo používáte ?
Textit a obdoby neznám, ale z obrázků mi to připadá dost hrubý
zkoušel jsem TRESPA (viz jiný příspěvek) - dostatečně jemný a pevný materiál
Silon - přesněji POM C (Ertacetal C)

a co jiného je ještě k sehnání ?
s čím máte kdo zkušenosti - začínám a ... hledám
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Engineer
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2013, 9:23

Máš v tom kapku zmatek ... silon rozhodně není POM-C. :D
Osobně dělám většinu věcí z Ertacetalu resp. Pom-u nebo-li delrinu ... silon mi nesmí na mašiny. :wink:
Zajímavej materiál je Ketron, Zedex ... ale cena Tě porazí :(
bobik

3. 4. 2013, 9:53

Já používám dost PW 920. 400Kč za kg. Frézuje se to parádně, bez otřepů.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2013, 9:58

K sehnání je obrovské množství plastů.

Najdi si na netu přehled plastů včetně zkratek. Lidi si to dost pletou, občas ti i strojař řekne, že něco dělá z polyesteru a on je to polystyren... :-)
Já osobně používám

HDPE -- vysokohustotní polyethylen, levný, výborně obrobitelný i při extrémním záběru a posuvu, poměrně měkký, vhodný na velké díly bez zvláštních požadavků na mechanické vlastnosti.

POM-C (obch. názvy Ertacetal, Delrin) - používám převážně, výborně obrobitelný, nemění rozměry s vlhkostí, dají se snadno dělat přesné složité tvary (viz třeba http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=29& ... tor#p58515" onclick="window.open(this.href);return false;)

Silon (PA6) byl kdysi zázrak, teď už je ve všech parametrech překonaný a pro obrábění se používá málo. Já ho nemůžu použít vůbec, protože ve vodě bobtná a mění rozměry. Dál se běžně kupuje PVC (z plastů asi vůbec nejodolnější proti degradaci na přímém slunci), PMMA (plexisklo), PC (polykarbonát - neplést s plexisklem, podobný je jen vzhledem), PTFE (Teflon, tepelně odolný, výborné kluzné a mizerné mechanické vlastnosti), občas též PEEK (naprosto neuvěřitelně drahý), PBI (ještě dvacetkrát dražší) atd. :-)
Aleš Procháska
chb

3. 4. 2013, 11:09

POM C už používám, (silon tomu říkám pracovně - je mi jasné, že to je nesmysl - ale Engineer my to vysvětlil, jen jsem znejistěl, zda Delrin je POM C -nebo POM U jak uvádí ?)
POM H - je mechanicky lepší jak je lepší cena ?

na webu je mnoho přehledů o plastech a u všech je uvedeno, že mají vynikající mechanické vlastnosti - proto se raději ptám praktiků zde :-)

PW 920 - to je co ? nedaří se mi to najít
PEEK - až jsem se ceny lekl ...

z uvedeného znám zatím jen POM C - dělám přípravky pod kameru a vadí mi, že se leskne, hledám tedy něco, co bude neprůsvitné a matné už z principu - no hledám ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2013, 11:57

Delrin je skutečně obchodní značka pro POM-C. POM-H je podobný, trochu pevnější, ale zase méně odolný při použití ve vodě. S tou matností už od přírody jsi mě ale znejistěl -- na nic takového si nevzpomínám :-O Možná nějaký vysoce plněný plast, třeba POM-GF, ale to se bude špatně obrábět a bude to rychle opotřebovávat nástroje.
Aleš Procháska
stanley
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2013, 6:26

Keď je tu takáto téma, tak mi možno pomôžete s nájdením materiálu na pracovnú dosku. Na profi strojoch sa používa doska z fenolovej živice, ale nikde som nič také nenašiel. Všetci mi núkajú práve kartit, alebo textit. Problém je v tom, že potrebujem rozmer 1500x2000mm, najlepšie v jednom kuse a tieto materiály sa vyrábajú len v menších rozmeroch. Chcem do toho zafrézovať drážky pre prípadné budúce vákuové upínanie. Potrebujem sa rozhodnúť, či tam dám hliníkovú dosku 20mm hrubú, alebo ničo iné.
chb

4. 4. 2013, 9:51

stanley píše:Keď je tu takáto téma, tak mi možno pomôžete s nájdením materiálu na pracovnú dosku. Na profi strojoch sa používa doska z fenolovej živice, ale nikde som nič také nenašiel. Všetci mi núkajú práve kartit, alebo textit. Problém je v tom, že potrebujem rozmer 1500x2000mm, najlepšie v jednom kuse a tieto materiály sa vyrábajú len v menších rozmeroch. Chcem do toho zafrézovať drážky pre prípadné budúce vákuové upínanie. Potrebujem sa rozhodnúť, či tam dám hliníkovú dosku 20mm hrubú, alebo ničo iné.
koukni na tu TRESPA, jsou to velké tabule - tenké desky jsou na obklady baráků - silné používají výrobci laboratorních stolů na desky (odolné vodě a chemii), mám zde odřezky 16 a 20 mm
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 4. 2013, 3:47

stanley píše:Keď je tu takáto téma, tak mi možno pomôžete s nájdením materiálu na pracovnú dosku. Na profi strojoch sa používa doska z fenolovej živice, ale nikde som nič také nenašiel. Všetci mi núkajú práve kartit, alebo textit. Problém je v tom, že potrebujem rozmer 1500x2000mm, najlepšie v jednom kuse a tieto materiály sa vyrábajú len v menších rozmeroch. Chcem do toho zafrézovať drážky pre prípadné budúce vákuové upínanie. Potrebujem sa rozhodnúť, či tam dám hliníkovú dosku 20mm hrubú, alebo ničo iné.
Trespa ale patří mezi ty vysokotlaké lamináty (HPL), společně s kartitem nebo textitem. Ty se liší použitými pryskyřicemi a základním materiálem, ale mělo by to být minimálně stejně dobré jako kartit. A jestli je Trespa založená na melamin-formaldehydových pryskyřicích (což nevím, nikde to nepíšou), tak i lepší, protože kartit se dělá na bázi fenolických pryskyřic.

Přímo Trespu neznám, použil jsem na něco HPL desky "Max", což je zase velmi podobná věc a už několik let po tom teče řezná emulze a je to pořád ve výborném stavu.
Aleš Procháska
chb

4. 4. 2013, 7:59

jasně, já to zde zmínil, že to je ve velkých tabulích - jak byl požadavek

TRESPA
je velkoformátová hladká deska na bázi tepelně vytvrzovaných pryskyřic, rovnoměrně zesílená dřevitými vlákny, slisovanými pod velkým tlakem a za vysoké teploty.

Dod‡vanŽ rozmery :
¥ 2 550 x 1 860 mm
¥ 3 050 x 1 530 mm
¥ 3 730 x 1 860 mm
Dosky sœ dod‡vanŽ v hrœbke 6, 8, 10, 13, 16 a 20 mm

viz ... http://www.ravago.sk/img/fotky/TRESPA%20.pdf
bobik

4. 4. 2013, 8:50

http://www.ebalta.cz/cz/katalog-produkt ... pw-920-neu
PW920 používám na různé zakládací přípravky tady například na potisk plastových dílů.
Přílohy
P1020213.JPG
packa

5. 4. 2013, 7:46

bobik píše:http://www.ebalta.cz/cz/katalog-produkt ... pw-920-neu
PW920 používám na různé zakládací přípravky tady například na potisk plastových dílů.

ahoj nenáš od nich nějaký ceníik nebo nějaké ceny ?

jaké jsou ochotny dodat minimální kusy ?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2013, 8:15

Ceny techto materialu jsou relativne vysoke protoze nedelej material
Prodavaji pouze cele desky
Kdysi jsem zkousel prez ne ziskat kontakt na nekoho kdo to bere
Abych se zeptal na nejake odrezky
Moc je to nezajimalo, po tel. Slibili ale na domluveny e-mail neodpovedeli
Kdyz jsem objednaval celou desku o sile 100mm tak to i s lepidlem vyslo cca 7000,- Kc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Max
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2013, 8:27

Toto někdo pužíváte?
http://www.efkoart.cz/index.php?go=shop&k1=224&k2=257" onclick="window.open(this.href);return false;
GeeSnake
Sponzor fora

5. 4. 2013, 8:30

Já mám na stul přichystán FUNDERMAX, ale dělají to myslím max 2800 x 1300, prodavají třeba v JAF Holz.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“