soustruh kolem 20 tis na modelařinu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
sergio

8. 4. 2013, 3:59

Dobrý den/Ahoj
Jsem rc modelář a pustil jsem se teď do projektu jenž vyžaduje soustruh.
Nemám žádné strojírní vzdělání, ale velmi rychle se učím a v dílně jsem už taky něco vyrobil .
Chci koupit soustruh kolem 20 tisíc na drobné věci délka sotva přesáhne 15 cm a průměr těch součástek nebude větší než 6cm. Chci aby uměl soustružit závity, pokud možno i vnitřní nebo alespoň aby uměl dělat drážky zevnitř do trubky. Materiál bude většinou barevné kovy nebo plasty. Občas nějaká měkká ocel. Tohle asi zvladne kde jaký soustruh ale ja potřebuji aby byl relativně přesný to znamená že když začnu, upnu si materiál osoustružím ho na 8mm průměr abych byl schopen na něm udělat drážku např. 7mm průměr 6,7mm délka.
Poměrně se mi zamlouvá toto http://shop.boukal.cz/kovoobrabeci-stro ... rd-zdarma/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale hledání informací mě děsí představa že to koupím a bude to nějaký čínský šmejd o kterých sjem se tady toho dočetl dost.
Díky
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2013, 4:13

Zrovna tohle se mi moc nelíbí. Vůle rybin vymezená sérií šroubků s pojistnou matičkou je typický projev low-cost čínských soustruhů a nepřímé odměřování na obyčejném trapézovém šroubu je vyložený nesmysl, který jen zbytečně navyšuje cenu.
Aleš Procháska
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2013, 4:34

prochaska píše:Zrovna tohle se mi moc nelíbí. Vůle rybin vymezená sérií šroubků s pojistnou matičkou je typický projev low-cost čínských soustruhů a nepřímé odměřování na obyčejném trapézovém šroubu je vyložený nesmysl, který jen zbytečně navyšuje cenu.
Souhlas, takové odměřování je jen na zlost. Klasický nonius bude lepší.

Mohu doporučit CQ9318, jsem absolutně spojokený a možná by se za ušetřený peníz dalo pořídit i nějaké doopravdické odměřování.
https://sites.google.com/site/cjuzzujc/ ... ruh-cq9318
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
RaS

8. 4. 2013, 4:36

jste nepochopili že se mu na tom nejvíc líbí ten soudek :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sergio

8. 4. 2013, 5:18

Soudek teda oželím no :lol: . Ten tip na ten soustruh co jste sem dali se mi tuze libi rozměrově mi stačí a pokud říkáte že je kvalitnější než ten co jsem uvedl já není co řešit :-) Mě jako amaterovi se libylo to že tamten má ty digitální odměřování myslel jsem že mi to usnadní práci ale když tu čtu že je to nepřesné tak ten soustruh pro mě přestává mít vyznam. Kdyby byl něco ještě třeba i o kapku většího do těch 20 tis tak bych se nezlobil. Vím že se daji sehnat bazarovky ale když tomu nerozumím tak bych při koupi nedokázal posoudit kvalitu opotřebni a realnou cenu
Zdenek Valter

8. 4. 2013, 5:59

sergio píše:Soudek teda oželím no :lol: . Ten tip na ten soustruh co jste sem dali se mi tuze libi rozměrově mi stačí a pokud říkáte že je kvalitnější než ten co jsem uvedl já není co řešit :-) Mě jako amaterovi se libylo to že tamten má ty digitální odměřování myslel jsem že mi to usnadní práci ale když tu čtu že je to nepřesné tak ten soustruh pro mě přestává mít vyznam. Kdyby byl něco ještě třeba i o kapku většího do těch 20 tis tak bych se nezlobil. Vím že se daji sehnat bazarovky ale když tomu nerozumím tak bych při koupi nedokázal posoudit kvalitu opotřebni a realnou cenu
No on je stejný jako ten co píše cjuz.
Obé jsou klony Seig 3 jako Proma 300, Asist.

Odměřování ze šroubu posuvu není moc přesné - neeliminuje vůli v matce.
Lepší je mít odměřování z pravítek - to je z principu přesnější a ukazuje skutečnou polohu supportu.
Na malé předměnty o kterých hovoříš, je NUTN0 mít kleštiny - jsou významně přesnější než univerzálka.
Na tento sosutruh je možno použít přímo kleštiny do kužele MK III nebo hlavu na kleštiny ER32.

Takže úsporu při nákupu ulož do vybavení. ;-)
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 9. 4. 2013, 12:02, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
sergio

9. 4. 2013, 10:46

moc díky za rady opravdu si jich jako amater v tomto oboru cenním. Pokud mohu ještě otravovat existuje k tomu nějaké příslušenství ? např. jako maji tady http://shop.boukal.cz/prislusenstvi-str ... 300-super/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdenek Valter

9. 4. 2013, 12:00

sergio píše:moc díky za rady opravdu si jich jako amater v tomto oboru cenním. Pokud mohu ještě otravovat existuje k tomu nějaké příslušenství ? např. jako maji tady http://shop.boukal.cz/prislusenstvi-str ... 300-super/" onclick="window.open(this.href);return false;

No pokud za to cheš dát tyhle peníze pak kontaktuj tady na fóru tumlíka a dostaneš to v mnohem lepší kvalitě !!!

Pokud Ti jde o příslušenství tak jak je pak následující stránka http://www.arceurotrade.co.uk/default.aspx" onclick="window.open(this.href);return false; lepší volbou.
(Seig C3)
sergio

10. 4. 2013, 6:01

Tak jsem dnes navštívil místního prodejce nářádí. Zatím s ním mám dobré zkušenosti. Po chvilce povídání s ním jsem se rozhodl pro soustruh Proma SM-300E. Ukazoval mi i Ten CQ9318 Mini ale podle jeho slov je to na stejné urovni jako ta proma. Uvidíme ted už mám alespon lehčí hlavu a budu čekat až mi ho doveze :-)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2013, 8:00

sergio píše:Tak jsem dnes navštívil místního prodejce nářádí. Zatím s ním mám dobré zkušenosti. Po chvilce povídání s ním jsem se rozhodl pro soustruh Proma SM-300E. Ukazoval mi i Ten CQ9318 Mini ale podle jeho slov je to na stejné urovni jako ta proma. Uvidíme ted už mám alespon lehčí hlavu a budu čekat až mi ho doveze :-)
No co jsem zjišťoval tak má bohužel plastové převody na řezání závitů a nemá na koníka rychloupínák ale matku a výkon motoru je o 100W menší.
Ostatní nevím ale asi to bude hodně podobné.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Zdenek Valter

11. 4. 2013, 9:21

sergio píše:Tak jsem dnes navštívil místního prodejce nářádí. Zatím s ním mám dobré zkušenosti. Po chvilce povídání s ním jsem se rozhodl pro soustruh Proma SM-300E. Ukazoval mi i Ten CQ9318 Mini ale podle jeho slov je to na stejné urovni jako ta proma. Uvidíme ted už mám alespon lehčí hlavu a budu čekat až mi ho doveze :-)
Jako začátečník ses mohl alespoň poradit ;-)
Prodavač má sice pravdu o podobnosti, nicméně je vhodné si říci o detailech jednotlivých klonů. Některé je sice snadné si dodělat, jako například stírátka.
Upínání koně už ale na koleně udělat nejde a je možná dobře si to zaplatit v základu viz příspěvek Cjuze.
sergio

30. 5. 2013, 4:23

Tak jedna aktualizace, už skoro dva měsíce čekám až mi dodají soustruh Proma 300 , bohužel kdy bude je otázka, první várku z číny rozprodali dřívějším čekatelům a já čekám na další kontejner sousutruhu. Vážně začínám uvažovat vemu něco jiného než tu promu , Ale co :-( ??
Miller
Sponzor fora

30. 5. 2013, 5:57

to sergio: poslal jsem SZ
Mini soustruh SC-4
Hannes

30. 5. 2013, 7:12

sergio> něco takového jako je PROMA 300 mají doma známí a nikdo to nepoužívá a snad ani nikdo nepoužil co to mají ..... poptám zda to nechtějí prodat,protože nikdo na tom už dělat určitě nebude .... zítra pozeptám a když tak udělám fota ......

Našel jsem na Ebay.de model co mají doma http://www.ebay.de/itm/Rotwerk-EDM-300- ... 589fcedb8d" onclick="window.open(this.href);return false;
sergio

31. 5. 2013, 6:28

Zjistil jsi cenu?
Já jsem ted koukal a hodně se mi ted zamlouvá tento mazlík http://shop.boukal.cz/kovoobrabeci-stro ... -mm-11-ks/" onclick="window.open(this.href);return false;
Co vy na to ?
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“