Výpočet síly potřebné k protlačení.
Moderátor: sysel
Prosím zdejší matematické mágy o pomoc. Potřeboval bych protlačit olověný váleček prúměru 50 mm otvorem o průměru 7mm.(vznikne drát). Dokázal by mi někdo spočítat sílu k tomu potřebnou?
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Myslím že to není to tak jednoduché
Většinou se nejedná o pouhé protlačování nějakou dírou ale materiál se musí protlačit nějakou správnou rychlostí aby byla zachovaná vnitřní struktura a trn se nezasekl, dále se při protlačování využívá kalibračních zůžení. Mám na mysly že se někdy netlačí jen do rovné díry ale do více kalibračních děr čím dál menších aby výstup byl přesný, rovný a hladký.
Plocha 50mm je 1962mm2 a při 20t to je asi 10kg na mm2 což se mi zdá na protlačování málo.
Stupeň deformace materiálu Z = 98.063 %
Protlačovací síla F = 39.2400 N (ale odhaduji přetvárný odpor olova neboť jej neznám)
Většinou se nejedná o pouhé protlačování nějakou dírou ale materiál se musí protlačit nějakou správnou rychlostí aby byla zachovaná vnitřní struktura a trn se nezasekl, dále se při protlačování využívá kalibračních zůžení. Mám na mysly že se někdy netlačí jen do rovné díry ale do více kalibračních děr čím dál menších aby výstup byl přesný, rovný a hladký.
Plocha 50mm je 1962mm2 a při 20t to je asi 10kg na mm2 což se mi zdá na protlačování málo.
Stupeň deformace materiálu Z = 98.063 %
Protlačovací síla F = 39.2400 N (ale odhaduji přetvárný odpor olova neboť jej neznám)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Tak jsem našel nějaké výpočty. Potřebný přetvárný tlak také závisí na tvaru dutiny nástroje. Tak hezké počítání. 
Spíš bych řekl, že stačí na hrubo počítat s dvojnásobkem-třínásobkem meze pevnosti materiálu. U olova je mez pevnosti 20MPa . Takže bude možná stačit jen 10t.

Spíš bych řekl, že stačí na hrubo počítat s dvojnásobkem-třínásobkem meze pevnosti materiálu. U olova je mez pevnosti 20MPa . Takže bude možná stačit jen 10t.
- Přílohy
-
- 04_Protlacovani.pdf
- (434.11 KiB) Staženo 2006 x