plynulost posuvu

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
marikano

28. 4. 2013, 8:04

Ahoj mám problém s plynulostí posuvu.
Při rychlejším posuvu se posun zadrhává. Nastavení v Machu jsem nastavil jak bylo v návodě.
Se stejným nastavením u prodávajícího běželo vše hladce.
Početl jsem nějaké ty diskuze. Kde se píše i o problému na straně počítače.
Je možné že tento problém může nastat i díky nevýkonnému počítači?
Můj tedy je 1,6 ghz, 512 Mb
windows xp je nová instalace a krom machu nic jiného neni nainstalováno.
Při vypnutém stroji a ručním otáčení šroubu se osy posouvají hladce bez odporu.
Natočil jsem video problému. Posuv pomocí kláves.
Nevím jestli je to na videu dobře zřetelný.

http://www.youtube.com/watch?v=irduIYcbsLk" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 4. 2013, 8:08

vymen pocitac ale jisteji porid interpolator, napriklad od gravosu, tim padem budou impulzy do driveru naprosto pravidelne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kvako1
Sponzor fora

28. 4. 2013, 8:13

ahoj. vypadá to na ten komp . ja ti vtomhle neporadím mach neznam. spíš mě zaráži proč jsi to nekoupil i stím kompem? vysoká cena ?
nema nahodou mach nějaký test na ty pc? myslím že se to tu někde řešilo.
pak je ještě možnost že ti něco ruší kabely. ty máš taky nové ?...
packa

28. 4. 2013, 11:20

ve složce s nachem , je to na céčku najdeš driver test ten spust , měl by proběhnout test a ukázat jak jsou kvalitní pulzy generované pc , ale taky to není stoprocentní ,
marikano

28. 4. 2013, 11:57

ok zkusím to.
Komp na prodej k tomu nebyl. Frézka včetně kabelů je nová.
Gulliver64

28. 4. 2013, 4:40

ten komlp by měl být, alespoň dle mých zkušeností, dostatečný. možná bych, pokud je to možné, snížil počet mikrokroků na čtvrtinu (a samozřejmě patřičně přenastavil motor tuning) a nastavil délku impulzů na maximum (to je také v okně motor tuningu - step pulse, dir pulse). podle toho co vidím na videu bych řekl, že se "ztrácí" kroky a toto by tomu mohlo pomoci.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
marikano

28. 4. 2013, 6:26

ještě jsem zapomněl na jednu věc mám obrácený posuv.
Chodil normálně a při měnění nastavení chodí všechny osy opačně než je v programu a i na posun pomocí kláves.
Teď ovšem nevím kde jsem to nastavil zatím jsem kromě postupu v návodě nic jinýho neupravoval.
cybertronic
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2013, 9:40

Zdravim, interpolator to vyresi, to zacukavani mi na plazmach delalo tez. Interpolator z cncshopu chodi dobre. Ja treba nyni resim kvalitu rezu na plazme, jiz se zabyvam s detaily. Nejde mi do hlavy tato vec: Mam na testovaci plazme drivery z cncshopu na motorech 1,3Nm, oba drivery jedou v seriovem zapojeni motoru a to na napajecim napeti 36V, 350W. Kroky jsem mastavil ne max a to 25000kr na otacku. Pouzivam Lan interpolator. Kdyz vypalim vypalek, tak tam v rezu jdou videt takove znacky, jsou malinko nehtem i citit, tyto znacky, stopy jsou kazdy milimetr cca. A jsou vzdy at menim kroky na driveru od 3000 az po 25000. To je prirodni ukaz, co mi hlava nebere. Kdyz jede jen jeden motor tak je stopa v rezu patrna mnohem mene, ale i tak tam je. Ma nekdo napad ? Diky
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2013, 9:52

zkus pouzit jiny interpolator
mnohe "interpolatory" pro mach nejsou vlastne interpolatory ale jakesi zplynulovace chodu impulzu mozna to je vysledek tehle nedokonalosti
napr od gravosu to chodi zarucene hladce, osobne osazuju do masin klientu s maximalni spokojenosti
cybertronic
Kontaktovat uživatele:

5. 5. 2013, 10:34

robokop píše:zkus pouzit jiny interpolator
mnohe "interpolatory" pro mach nejsou vlastne interpolatory ale jakesi zplynulovace chodu impulzu mozna to je vysledek tehle nedokonalosti
napr od gravosu to chodi zarucene hladce, osobne osazuju do masin klientu s maximalni spokojenosti
Diky, zkusit se muze. Taky zitra pripojim osciloskop a ulozim si prubeh abych si to mohl najit pokud to casovani bude odlisne. Jinak co jsem nasel, tak gravos ma stroje na sroubech, ja ho mam misto hrebenu na ocelovem lane a to naprimo bez prevodu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2013, 5:32

jo, to je ale prece uplne jedno
teda dokazu si predstavit ze to bude lepsi na remenu ale budiz
cybertronic
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2013, 6:50

robokop píše:jo, to je ale prece uplne jedno
teda dokazu si predstavit ze to bude lepsi na remenu ale budiz
Nooo, to bych nerekl. Pokud pojedu na zroubu, tak prakticky nemusim ani mikrokrokovat. Remen neni lepsi, je horsi, umi se svou vahou rozrezonovat v urcitych rychlostech, vse pak vidis v rezu. Ocelove lano pouziva Roland stale, je to stejne jako ozubeny hreben, ale bez vuli a hlavne tichy jako remen. Proste mi prinde divne ze mi jdou videt kroky a to pokazde at menim mikrokrokovani tak vzdh jsou znacky v rezu ve stejnou periodu. Jako by to bylo zpjsobene nejakym externim zdrojem, ktery ve stejnou chvili udela neco co pravdepodobne zarusi, ovlivni. Ruseni to byt nemuze, ze sve povahy ruseni ma nestejny charakter,je vzdy nahodne. Tohle ma presnou periodu. Pritom voziky pri vyplich motorech chodi uplne lehucko.
RaS

6. 5. 2013, 6:56

a je to se stejnou periodou časovou nebo s počtem kroků? tzn pokud jedeš třeba 100 tak to máš po 100 a pokud 200 tak to máš po 200 a když měníš kroky je to pořád stejně daleko a nebo se to mění?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
cybertronic
Kontaktovat uživatele:

6. 5. 2013, 7:35

RaS píše:a je to se stejnou periodou časovou nebo s počtem kroků? tzn pokud jedeš třeba 100 tak to máš po 100 a pokud 200 tak to máš po 200 a když měníš kroky je to pořád stejně daleko a nebo se to mění?

No právě perioda opakování je vždy stejná bez ohledu na nastavení driveru. Jeslti je driver na 25000 kroků, nebo na 3000kroku, vždy je to 1mm, cca 1mm. Když vypalim vypalek na 25000kroků na otačku a pak další na 2500 kroků na otáčku, tak výpalky jsou úplně shodné. To je zahada :-)
RaS

6. 5. 2013, 8:08

a pokud by jsi zvednul rychlost na dvojnásobek tak to bude po 2mm? to by pak vypadalo že se to nějak zasekává po nějaké periodě, pokud máš osciloskop tak bys to měl vdět jestli je tam nějaká prodleva v pulzech..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“