Sieg X1
http://www.einfach-cnc.de/x1_version_1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.einfach-cnc.de/x1_version_2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.einfach-cnc.de/x1_version_2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jo pánové, čínsky bohužel zatím neumím. 
PS: nicméně kámoš ji má, tak se ho zkusím poptat, co ho nejvíc štve.

PS: nicméně kámoš ji má, tak se ho zkusím poptat, co ho nejvíc štve.
Má cenu do týhle litiny vrazit tolik peněz???sco_27 píše:Ďakujem, tie odkazy poznám.![]()
Čo očakávam? Mne ide v podstate len o základ, vreteno pôjde vymeniť, rybiny upraviť (viz. linky) a šroby vymeniť za guličkové.

Práve to je dôvod mojej dilemy. Ide mi o to že by som prestavoval niečo čo už X ľudí predomnou, a na vlastnu stavbu si zatiaľ netrúfam.Engineer píše:Má cenu do týhle litiny vrazit tolik peněz???sco_27 píše:Ďakujem, tie odkazy poznám.![]()
Čo očakávam? Mne ide v podstate len o základ, vreteno pôjde vymeniť, rybiny upraviť (viz. linky) a šroby vymeniť za guličkové.
není lepší jít do té BF20ky než do tohohle uplnýho prcka?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
BF20 je už bohužiaľ mimo môj rozpočet, vzhľadom k tomu že stojí 3 násobok Sieg-u. A pri X1L by my rozbehy celkom stačili. Ceno je ešte prístupná BF16 ale tam už rozdiel rozbehov nie je nejak závratný oproti X1L.RaS píše:není lepší jít do té BF20ky než do tohohle uplnýho prcka?
Popravdě řečeno já bych si na přestavbu koupil nějakou starší menší horizontku (bude někde na bazaru dřív či později v ceně kolem 10-15 ti tisíc, ale někdy i za výrazně míň, chce to čekat a hledat) a měl bys poctivou vyzrálou litinu a slušnou váhu k tomu. Samozřejmě, že ale taky záleží jestli máš místo v dílně, jestli máš nějaký možnosti si nechat něco obrobit a dovyrobit abys to zvládnul přestavět. V každým případě si ale myslím, že investovat čas a nemálo peněz do toho prcka není úplně ideální cesta k CNC mašince .... to už opravdu raději tu BF20 ... ať máš aspoň nějaký rozjezdy. 

Nejaké zázemie je dostupné a myslím že aj veľká možnosť si nechať niečo vyrobiť/obrobiť, prípadne aj na tomto fóre sa dá kadečo nájsť. BF20 by som sa rád vyhol, hlavne kvôli vysokej cene a pre mňa rozbehy ktoré by som pravdepodobne nevyužil moc často.Engineer píše:Popravdě řečeno já bych si na přestavbu koupil nějakou starší menší horizontku (bude někde na bazaru dřív či později v ceně kolem 10-15 ti tisíc, ale někdy i za výrazně míň, chce to čekat a hledat) a měl bys poctivou vyzrálou litinu a slušnou váhu k tomu. Samozřejmě, že ale taky záleží jestli máš místo v dílně, jestli máš nějaký možnosti si nechat něco obrobit a dovyrobit abys to zvládnul přestavět. V každým případě si ale myslím, že investovat čas a nemálo peněz do toho prcka není úplně ideální cesta k CNC mašince .... to už opravdu raději tu BF20 ... ať máš aspoň nějaký rozjezdy.
Pokiaľ by sa dalo zohnať niečo staršie a poctivé do tých 15tis. KČ - cena by ešte vyhovovala, miesto by tiež bolo. Skúsim pozrieť inzerciu, vedel by si doporučiť nejaké konkrétne typy po akých sa poohliadnuť?
Inak aby bolo jasné - frézu plánujem na modelárske účely pre železnicu v mierke 1:87 - drobné ale presné diely z mosadze + frézovanie DPS.
No tak to se pohybuješ v oblasti co já.... Mohu Tě ubezpečit, že např. pro výrobu těla kvalitní a přesné převodovky či rámu budeš muset asi dost přitlačit na finanční pilu.... Např. převodovku s ozubením M0,4 popř. M0,3 je nutno dělat v toleranci uložení os tak max 2-3setiny jinak to nebude fungovat. Nemám s asijskou produkcí zkušenosti, ale co jsem tu četl, tak je často dost problém se udržet v pěti stovkách, nemluvě o chvění co ti spolehlivě odkrouhne celkem drahý frézy malých průměrů, bez kterých se u daný výroby neobejdeš a to nemluvím o potřebě vhodných otáček, neházivých upínačů atd. Taky máš dost problém s plánovaným využitím ... frézka na drobné a přesné díly z mosazi je dost výrazně odlišný stroj oproti frézce na sklolaminát resp. DPS, nemluvě že to sklo z plošňáků litině moc nesvědčí - zadřeš si rychle vedení a nebo se zblázníš z čištění................ Inak aby bolo jasné - frézu plánujem na modelárske účely pre železnicu v mierke 1:87 - drobné ale presné diely z mosadze + frézovanie DPS.

Minimálně na ty spoje ti nebude Sieg stačit otáčkama vřetena. Neuraž se, ale podle všeho máš plánovaný rozpočet na Babetu, ale chtel bys s ní jezdit okruhový závody a současně motokros.

Já osobně dělám těla převodovek pro vláčky na FC16CNC (vyšla mně na zhruba 250k s kvalitní CNC děličkou, nástrojema a upínačema) a plošný spoje na stařičkém plotteru Comagraf s vřetenem Protool. Formy na vstřilolis pro výrobu těl převodovek, kardanů apod. dílů dělám na Fehlman Picomax (cenu raději nepíšu abys neomdlel ...

Jestli chceš dělat kvalitní a přesný díly do mašinek tak prostě nemůžeš moc šetřit .... a pokud budeš tak to budou na dost procent vyhozený peníze, hromada zničených nástrojů a nemálo zničenýho materiálu. Jde taky o to jaký máš strojařský zkušenosti .... podle toho se Tvoje šance na mašinu s přijatelným rozpočtem co splní zadání zvyšují nebo snižují. Nicméně dle mých zkušeností funkční CNC stroj na to co chceš dělat pod cca 50-70 tisíc nepořídíš ( a to neřešíme vercajk, upínače, děličku, měřidla ...). Pokud tolik nemáš tak Tě čeká dost zklamání. Prostě stručně řečeno, buď navyš rozpočty nebo sniž požadavky a rozsah použití. Nebo se připrav na hodně dlouhý běh, protože levný a kvalitní díly nepotkáš na bazarech každej den a taky toho budeš muset hodně nastudovat....třeba válcovaný kuličkáče z CNC shopu asi na tohle zadání stačit nebudou takže budeš hledat kvalitní broušený plus předepnutý matice a ty něco stojí .... to jen tak pro ilustraci co Tě čeká.
Výroba malých přesných dílů do vláčků má prostě svoje neočuratelná specifika ....

Ahoj,
Tak som rád že niekto z oboru
K fréze - ako si písal, primárne by mala byť fréza určená na obrábanie mosadze - prevodoviek a rámov mašín. DPS je bočné, no s vretenom Atas FT4C by nemal byť problém ani na DPS. Ja frézu nechcem na podnikateľské účely, ale na hobby, takže sem tam niečo vyrobiť hlavne pre seba. Od toho sa odvýja rozpočet. Ak si kúpim Sieg ktorý je teraz v akcii za úžasných 430€ tak mi ostáva ešte pekná suma na úpravu a prerábku. Ja som ochotný priplatiť si za niečo kvalitnejšie, ale nie keď by bol skok z 10tis na 250tis
Sieg sa samozrejme plánoval upraviť, Ztkovú os som chcel ešte vyztužiť/podoprieť, guličkáče teda brúsené, už spomínané vreteno, úprava rybín...
Každopádne ďakujem za skúsenosti. Uvidíme ako nakoniec dopadne. Ešte ťa znova poprosím či by si mi mohol dať nejaký konkrétny názov tej starej horizontky
Tak som rád že niekto z oboru

K fréze - ako si písal, primárne by mala byť fréza určená na obrábanie mosadze - prevodoviek a rámov mašín. DPS je bočné, no s vretenom Atas FT4C by nemal byť problém ani na DPS. Ja frézu nechcem na podnikateľské účely, ale na hobby, takže sem tam niečo vyrobiť hlavne pre seba. Od toho sa odvýja rozpočet. Ak si kúpim Sieg ktorý je teraz v akcii za úžasných 430€ tak mi ostáva ešte pekná suma na úpravu a prerábku. Ja som ochotný priplatiť si za niečo kvalitnejšie, ale nie keď by bol skok z 10tis na 250tis

Sieg sa samozrejme plánoval upraviť, Ztkovú os som chcel ešte vyztužiť/podoprieť, guličkáče teda brúsené, už spomínané vreteno, úprava rybín...
Každopádne ďakujem za skúsenosti. Uvidíme ako nakoniec dopadne. Ešte ťa znova poprosím či by si mi mohol dať nejaký konkrétny názov tej starej horizontky