Laser Direct Imaging - kreslení cest laserem do fotorezistu

postupy vyroby a nejake zajimave navrhy
Odpovědět
Thomeeque

9. 4. 2013, 3:45

Pokud budeš dělat frézku, nemusíš asi motorické ostření řešit (přeostříš Zkem, viz. můj pokus)..?

50mW je asi ještě v pohodě, ale jinak ostrost a tvar paprsku u mého laseru závisí na nastaveném výkonu (pro přibližné ostření jsem zařadil do série 270R odpor, který pro plný výkon přemosťuji vypínačem a ten paprsek vypadá hodně jinak a není možné ho zcela zaostřit), takže koupit třeba 1W laser a chtít ho provozovat při 20mW může být problém.

Já zatím zpracovával HPGL (to je v podstatě taky hotový jen trochu jinak napsaný "G-code" pro negativní osvit, ale Eagle podporuje jen jeden průměr pera.. jestli nekecám), na gerber musím mrknout.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
rollfree

9. 4. 2013, 3:48

Presne. Dokonce jsem chtel to prirovnani k panaku do puvodniho prispevku napsat, ale dobre vychovani mi to nedovolilo ;-)

Mam na to Petriho misky ruznych velikosti (v lepsi drogerii za par kacek).
rollfree

9. 4. 2013, 3:55

Thomeeque píše:Pokud budeš dělat frézku, nemusíš asi motorické ostření řešit (přeostříš Zkem, viz. můj pokus)..?
Ano, vim ze jsi delal ostreni osou Z.
Bude to chtit pokus, za jakych okolnosti bude ten paprsek (resp. jeho stopa) homogennejsi.
Thomeeque

9. 4. 2013, 4:00

Jasný (v případě mého pokusu vlastně moc homogenní neni), tak se budu těšit na tvoje poznatky :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque

15. 4. 2013, 10:11

Kdepak nechal mistr tesař díru (resp. díry, na dolnim tři, na hornim už jen jednu)?
DSC_0059.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=mUIs1jpyLxY

Použil jsem gcode, který generuje mírně upravený pygerber2gcode a přehlédl jsem, že:

- začátek kódu obsahuje instrukce na zrušení touch-off, který jsem použil na pečlivé zarovnání vrtání a LDI (přišel jsem na to až na pátý pokus, myslel jsem stále, že mám nějaký mechanický problém)
- poslední čárka po sobě nezhasne laser, ehm..
- nemám pořešený G61/G64, ale to by tady na funkci nemělo vliv

:roll: T.
Thomeeque

6. 5. 2013, 12:22

I ta povedená horní deska výše byla nakonec zamítnuta, protože oddělovací čára byla tak tenká, že při pájení příliš snadno vznikaly příliš těžko odstranitelné můstky. Takže jsem to sjel celé znovu (čára cca 0.3mm, při zaostření na pěti cm jsem poodjel o 2.5mm) a narazil na nový jev, na který je potřeba dát pozor. Od té doby, co jsem osadil zázrak™ limitními switchi, sem tam se stane, že se program zarazí na falešné najetí do limitu (asi problém na cestě od switche do PC, zatím tam nemám žádné buffery, teď neřešit). A to se stalo u spodní desky (ta si to dycky vyžere :)) zhruba ve třetině. Nic zlého netuše, pustil jsem celý program znovu a leser projížděl již jednou projeté čáry. Výsledek:
Znovu projetá čára se v místech s pomalejším průjezdem /delší expozicí/ "rozpije"..
Znovu projetá čára se v místech s pomalejším průjezdem /delší expozicí/ "rozpije"..
Stejná oblast na druhé desce, jeté jedním vrzem..
Stejná oblast na druhé desce, jeté jedním vrzem..
Exponovaný pozitiv se tedy zjevně chová výrazně světlovodivě a neváhá se o paprsek podělit s blízkým okolím. Takže na to taky pozor.

No a vidim, že předvrtané díry jsou špatně (kolem každé je odleptaný cca 0,1mm prstenec), budu holt muset vrtat až po vyleptání, ale to asi s LDI nesouvisí..

Pohnul se někdo jiný?

T.
rollfree

6. 5. 2013, 5:13

Ja se nepohnul.
Objednany laser stale z Ciny nedorazil, zrovna dneska je to presne mesic od objednavky. :-(
Thomeeque

7. 5. 2013, 11:17

Aha, tak to je škoda.. a jakej jsi si objednal (jestli užs to psal, nedaří se mi to najít*)?

*teď akorát "..jsem vydrazil v aukci na eBay 50mW modry laser." :)
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2013, 12:19

Thomeeque píše: Exponovaný pozitiv se tedy zjevně chová výrazně světlovodivě a neváhá se o paprsek podělit s blízkým okolím. Takže na to taky pozor.
Řekl bych že se jedná spíš o ovlivnění teplem, světlocitlivé laky jsou na to háklivé.
No a vidim, že předvrtané díry jsou špatně (kolem každé je odleptaný cca 0,1mm prstenec), budu holt muset vrtat až po vyleptání, ale to asi s LDI nesouvisí.
Ten prstenec je způsoben spíš tím, že při kreslení předlohy nemáš zamaskované díry, takže ji ten laser kreslí na okraj té předvrtané. Jestli používáš Eagle, zkus při generování souboru zapnout volbu "fill pads"
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Thomeeque

7. 5. 2013, 12:36

hobbyrobot píše:
Thomeeque píše: Exponovaný pozitiv se tedy zjevně chová výrazně světlovodivě a neváhá se o paprsek podělit s blízkým okolím. Takže na to taky pozor.
Řekl bych že se jedná spíš o ovlivnění teplem, světlocitlivé laky jsou na to háklivé.
Hmm, on ale ten výkon je dost malej (10mW na plochu ca 0,1mm2) a i když se to tam ve srovnání s delšími úseky chvíli zdrží, furt je to dost fofr (dejme tomu, že se to tam zasekne odhadem v nejhoršim tak desetinu vteřiny, ale to střílim dost od boku).. o jaký prohřátí by musel jít, umíš to nějak vyčíslit?
hobbyrobot píše:
No a vidim, že předvrtané díry jsou špatně (kolem každé je odleptaný cca 0,1mm prstenec), budu holt muset vrtat až po vyleptání, ale to asi s LDI nesouvisí.
Ten prstenec je způsoben spíš tím, že při kreslení předlohy nemáš zamaskované díry, takže ji ten laser kreslí na okraj té předvrtané. Jestli používáš Eagle, zkus při generování souboru zapnout volbu "fill pads"
Díry stopro nekreslim..
"gcode"
"gcode"
m2.png (4.31 KiB) Zobrazeno 8350 x
T.
Thomeeque

7. 5. 2013, 2:16

..nicméně napadá mě ještě jedna možnost co se zmiňovaných prstenců kolem děr týče: v průběhu kresby jsem měl sem tam pocit, že dírka, kolem které parsek projede, zazáří a skoro mi přijde, že je to vidět i tady (chce to nastavit 720p a koukát hodně bedlivě). A to by vlastně mohlo být (?), část světla se skoro určitě díky různým odrazům šíří fotorezistem i do stran, není to tak, že okraj dírky, kde se světlo zarazí, se jím exponuje? Pokud by to bylo takto, stále bych mohl vrtat před leptáním, akorát až po osvitu. Pokud je to blbost, vůbec na tom netrvám :)

T.
rollfree

7. 5. 2013, 4:02

Thomeeque píše:a jakej jsi si objednal
Vzal jsem tenhle (v drazbe, nikoli "Buy it now"):
http://www.ebay.com/itm/400455083418?ss ... K:MEWNX:IT" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque píše:No a vidim, že předvrtané díry jsou špatně (kolem každé je odleptaný cca 0,1mm prstenec), budu holt muset vrtat až po vyleptání, ale to asi s LDI nesouvisí..
No to mi pripada logicke. Navrtas PCB, takze vnitrek te diry neni kryty proti leptaci lazni. Navic ta dira ve fotoresistu bude mit nepatrne vetsi prumer nez finalni prumer diry (cim ostrejsi vrtak a cim vyssi otacky, tim bude mensi "vyhrnuti" medi nahoru a poskozeni fotoresistu na hrane vrtu).
No a kdyz potrebujes odlepat 35um medi, tak tech 35um se samozrejme odlepta i z boku te diry.

Pokud to chces delat na jedno upnuti desky, tak snad jedine tu diru nejak zaslepit kapkou nejake barvy, nadavkovanou napr. dispenserem, ktery pak muzes rovnou pouzit i pro davkovani pajeci pasty. Mozna by misto dispenseru stacilo tam jen zastrcit nejaky "knot", ktery by byl predtim ponoreny do nejake vhodne barvy. Mozna by to dokonce zvladl i lihovy fix.
Pokus by se po vrtani dal asi snadno udelat na nejake dalsi desce rucne.
ste

9. 5. 2013, 12:54

Ahoj vsichni,

jsem moc rad, ze moje PF na YTB melo nejaky smysl :). Co se tyka tech osklivych der zde, take vrtam pred osvitem a to ruznymi prumery. Otacky vretena jsou cca 10k rpms, vrtam do dps jeste s ochrannou folii a zasadne neleptam HCl+H2O2 - to je velmi agresivni i kdyz se to naredi vodou. Nejlepsi leptadlo je dle meho nazoru FeCl3. O malinko horsich vysledku jsem dosahl s persiranem sodnym.

Problem s prilis uzkymi delicimi carami byl nakonec vyresen dalsim resistem - tentokrat negativnim, pouzitym jako nepajiva maska. Tady uz je fakt asi lepsi pouzit masku (pauzak a laser. tiskarnu) - jeste jsem nemel cas si pohrat s HAL vrstvou (cnc4linux), aby CNC nezpomalila pred zapnutim/vypnutim laseru.

Duvodem proc jsem radeji zvolil vlastni implementaci generatoru hpgl/g-kodu v jave http://sourceforge.net/projects/fpcconvert/, nez pouzil existujici reseni (pygerber2gcode) bylo krome meho nadseni do open source projektu freepcb i moznost jakkoliv do kodu zasahnout dle potreby. Dalsi vyhodou je prakticky okamzite vygenerovani g-kodu po ulozeni freepcb projektu. Pokud to nekdo pouzivate dejte feedback co by se jeste tak mohlo hodit do projektu pridat/opravit.

Pavel
Thomeeque

9. 5. 2013, 1:20

ste píše:Ahoj vsichni,

jsem moc rad, ze moje PF na YTB melo nejaky smysl :). Co se tyka tech osklivych der zde, take vrtam pred osvitem a to ruznymi prumery. Otacky vretena jsou cca 10k rpms, vrtam do dps jeste s ochrannou folii a zasadne neleptam HCl+H2O2 - to je velmi agresivni i kdyz se to naredi vodou. Nejlepsi leptadlo je dle meho nazoru FeCl3. O malinko horsich vysledku jsem dosahl s persiranem sodnym.
Podle tvého PF videa bych řek, že používáme nemlich stejnou chemii od cuprexu až po leptadlo. Jinak taky vrtám krz fólii (to je zas vidět na mym videu :)), otáčky asi trochu nad 10k RPM, karbidovým vrtáčkem, myslím, že to jsou hodně čistý vrty. A tobě se to tedy neděje? Já si toho všim až po naskenování.. Upřímně se mi úplně nezdá, že to bylo podleptánim (vrtal jsem před leptánim už desky kreslený lakem a fixem a imho se to tam nedělo, ale ruku do ohně za to nedám), někdy to prakticky ověřim..
ste píše:Problem s prilis uzkymi delicimi carami byl nakonec vyresen dalsim resistem - tentokrat negativnim, pouzitym jako nepajiva maska. Tady uz je fakt asi lepsi pouzit masku (pauzak a laser. tiskarnu) - jeste jsem nemel cas si pohrat s HAL vrstvou (cnc4linux), aby CNC nezpomalila pred zapnutim/vypnutim laseru.
No vida, mě zas napadla nepájivá maska z pozitivního fotorezistu :) Po vyleptání a očištění by se to znovu nastříklo a laser by tentokrát osvítil jen pájecí pady (normálně, jako plotr, nikoliv maticově, což asi plánuješ ty). Ale zatím jsem to nezkoušel, nevim, jak by se ten fotorezist při pájení choval, abych třeba nedejchal nějaký svinstva..
ste píše:Duvodem proc jsem radeji zvolil vlastni implementaci generatoru hpgl/g-kodu v jave http://sourceforge.net/projects/fpcconvert/, nez pouzil existujici reseni (pygerber2gcode) bylo krome meho nadseni do open source projektu freepcb i moznost jakkoliv do kodu zasahnout dle potreby. Dalsi vyhodou je prakticky okamzite vygenerovani g-kodu po ulozeni freepcb projektu. Pokud to nekdo pouzivate dejte feedback co by se jeste tak mohlo hodit do projektu pridat/opravit.

Pavel
fpcconvert je taky tvoje dílo? No bomba, to z tebe časem asi zkusim vytáhnout nějaký nouhau! :mrgreen:

Já jsem si ten pygerber2gcode dost poupravoval, to celkem problém nebyl. Co ale problém je, je, že pokud jsou nějaký cesty tak blízko u sebe, že by se dělící čáry křížily, pygerber2gcode tam nenakreslí žádnou dělící čáru a cesty zůstanou spojený. Což je docela průser, u složitější předlohy snadno přehlédnutelné. Zatím jsem to jen zaregistroval a nijak neřešil.

T.
ste

9. 5. 2013, 2:35

A tobě se to tedy neděje? Já si toho všim až po naskenování.
Nezaregistroval jsem nic takoveho, ale nic vrtaneho jsem nescanoval. Jeste se ale pro jistotu kouknu. Pokud si jsi jisty, ze ty diry tam ten pygerber2gcode nevypaluje, zkus snizit nap. napeti laseru. Me pak jde i lepe zaostrit (je potreba pouzit bryle - mam zelene - a nezaostrovat na bily povrch - me se osvedcila modra a cervena barva) - za cenu mensiho vykonu a feedrate ovsem.
Mě zas napadla nepájivá maska z pozitivního fotorezistu :) Po vyleptání a očištění by se to znovu nastříklo a laser by tentokrát osvítil jen pájecí pady (normálně, jako plotr, nikoliv maticově, což asi plánuješ ty).
No ja toto nejednou zkousel. Nejvetsi problem spociva v odolnosti toho pozitivu - to se fakt neda s negativnim suchym filmem srovnavat. Uvedom si, ze pokud se to da smyt acetonem, klidne to nevedomky muzes rozpatlat pri aplikaci laku pred zapajenim. Tady musim jeste poznamenat dalsi moji zkusenost: Zil jsem v jakesi vire, ze pajeci pasty jsou nevodive, tak jsem vzdy smd soucastky namacel do pajeci pasty a normalne zapajel. Pri mezerach 0.15 mm vsak tyto mezery "zvodively". To zvodiveni jeste umocnil fakt, ze jsem naprosto neuvazene pri panelizovani rozrezal diamantovym kotouckem tuhle FR2 osazenou desku na jednodlive moduly. Doslo mi to asi po mesici, co jsem udelal za hovadinu. Nejvice se ty zkraty, resp. odpory 10ky ohm drzely pod smd soucastkama. K teto metode slabych delicich car asi maska neoddelitelne patri.
fpcconvert je taky tvoje dílo? No bomba, to z tebe časem asi zkusim vytáhnout nějaký nouhau!
Zkusim napsat dokumentaci :)
pokud jsou nějaký cesty tak blízko u sebe, že by se dělící čáry křížily, pygerber2gcode tam nenakreslí žádnou dělící čáru a cesty zůstanou spojený.
Tohle bude resitelne zadanim mensiho prumeru nastroje (paprsku). Vstupni gerber soubor nedava informaci, ktery objekt patri k jakemu uzlu. Pokud dojde k prekryvu, sjednoti je do jednoho. fpcconvert, kde vstupem je fpc soubor, tohle take nehlida, ale chyby si vsimnes hned, protoze cary nakresli osklive pres sebe.

P.
Odpovědět

Zpět na „plosnaky“