Laser Direct Imaging - kreslení cest laserem do fotorezistu

postupy vyroby a nejake zajimave navrhy
Odpovědět
rollfree

9. 5. 2013, 4:36

Odleptany limec kolem vyvrtanych der urcite zpusobuje podleptavani. Mozna ho zpusobuje i neco jineho, ale podleptavani urcite taky. Jak chces leptaci lazni rict, aby tady odleptala 35um odhalene medi a jinde je neodleptala? Uz ve skole nas ucili: "Kyselina ta se nepta, tise zere nebo lepta." ;-) A o chloridu to plati taky. Trochu se podleptavani da myslim resit sprejovanim, ale uplne to asi nelze zaridit nijak (krome zamaskovani, samozrejme).
Udelat pokus je snadne, staci par testovacich der, a u nekterych je zakapnout barvou nebo zamatlat lihovym fixem, a pak porovnat.

A propos - k te poznamce o agresivite HCl: laptani v HCl+H2O2+H2O je bezna chmicka reakce. A jako u kazde slusne vychovane chemicke reakce je jeji rychlost primo umerna teplote a primo umerna koncentraci. Takze pokud nespecham, tak staci leptaci lazen naredit a bude to probihat jak pomalu si budu prat. Ja ale na to vetsinou specham, takze to micham tak, ze mam za 2 minuty vyleptano (pri leptani sablon z 0.1mm mosazi to pak trva pri teto koncentraci kolem 12 minut).

Modry laser mi porad nedorazil. Ale nasel jsem podobny cerveny laser, tak jsem s nim trochu pokusnicil.
Hlavni problem mam v tom, ze nejsem schopny dosahnout kruhove stopy. Na vsech 3 laserech, ktere mam k dispozici, je to vzdy elipsa s dost vyraznym rozdilem os (cca 1:2 - 1:3). Protoze chce kreslit spoje a ne mezery (negativni resist), tak musim nejak te kruhove stopy dosahnout. Zkousel jsem vyrobit nejakou clonku, ale zatim dost neuspesne. Zkusim udelat nejakou takovou, kterou umistim kousek pred ohnisko a laser zaostrim za ni. Uvidime, bude to chcit vyrobit nejak slusne mechanicky, na to uz pokusy jen v ruce nestaci.

Jinak pouzit resist jako pajeci masku asi neni uplne optimalni napad. Je to malo mechanicky odolne.
Proc nepouzit radeji UV pajeci masku? Na eBay je za nejakych 5 USD.
Thomeeque

9. 5. 2013, 4:54

rollfree píše:Odleptany limec kolem vyvrtanych der urcite zpusobuje podleptavani. Mozna ho zpusobuje i neco jineho, ale podleptavani urcite taky.
Jo, jasně, i mě je jasný, že k nějakýmu podleptání určitě dochází, to jsem se asi blbě vyjádřil, jen mi přijde, že ty prstence jsou nějaký moc pěkný a široký (vrt 0.8mm, meď bez pár stovek 1mm). Někdy (zejtra) to testnu..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
oscar

10. 5. 2013, 12:23

rollfree píše:Proc nepouzit radeji UV pajeci masku? Na eBay je za nejakych 5 USD.
protoze to co pises je nesmysl........
rollfree

10. 5. 2013, 12:54

oscar píše:
rollfree píše:Proc nepouzit radeji UV pajeci masku? Na eBay je za nejakych 5 USD.
Asi jsem natvrdlej.
Co je nesmysl? Ze je k dipozici spousta dostupnych UV masek za malo penez?
http://www.ebay.com/itm/1pc-PCB-UV-Cura ... 2eb5bf065c" onclick="window.open(this.href);return false;
Nebo ze je negativni resist malo odolny? Staci srovnat resist a masku.
Prosim zkus byt konkretni.
oscar

10. 5. 2013, 1:07

ano,
neni maska jako maska.
vetsina je jenom repair barva....

koukni na koneferenci hwcz
uzivatel petr labaj
http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/201 ... 38576.html" onclick="window.open(this.href);return false;
rollfree

10. 5. 2013, 1:14

Deleted.
Naposledy upravil(a) rollfree dne 10. 5. 2013, 1:24, celkem upraveno 1 x.
oscar

10. 5. 2013, 1:15

tak vsech pet lidi se seslo po ceskem netu a dale je tema vycerpane.......
Thomeeque

10. 5. 2013, 9:13

Blbej den, Oscare? :roll:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
oscar

10. 5. 2013, 9:33

uz jsme se s panem rollfree domluvili - proste svet je malej..... :D :D :D
rollfree

10. 5. 2013, 9:52

Thomeeque píše:
Abych to trochu rozvedl.
Kolega oscar reagoval na zaklade informaci z konference hw.cz, kde autor Petr Labaj psal o spatnych zkusenostech s UV nepajivou maskou, zejmena s hustymi maskami, prodavanyma ve 100g krabickach, napr.:
http://www.ebay.com/itm/PCB-UV-Curable- ... 2c5d833362" onclick="window.open(this.href);return false;

Ten clovek z konference HW.CZ pak dal pokracoval v exprimentech a vychytal to pouziti, takze ty masky (ridke v tube i huste v krabicce) jsou pouzitelne a davaji dobre vysledky. Ale cast tech informaci uz se nedostala do zminene konference, protoze tam trochu zacal prudit jeden jiny clen, a tak puvodni autor nechtel ztracet cas hadanim-se a svou ucast v threadu ukoncil.

Takze zaver je, ze ty UV masky jsou dobre pouzitelne, kdyz se vi jak (prakticky overeno).
oscar

10. 5. 2013, 10:01

rollfree píše: Ale cast tech informaci uz se nedostala do zminene konference, protoze tam trochu zacal prudit jeden jiny clen, a tak puvodni autor nechtel ztracet cas hadanim-se a svou ucast v threadu ukoncil.
coz je ovsem skoda, v domacich podminkach zvladnuta technologie masky by se hodila.....
ste

10. 5. 2013, 5:56

oscar píše:
rollfree píše:
Proc nepouzit radeji UV pajeci masku? Na eBay je za nejakych 5 USD.

Asi jsem natvrdlej.
Co je nesmysl? Ze je k dipozici spousta dostupnych UV masek za malo penez?
http://www.ebay.com/itm/1pc-PCB-UV-Cura" onclick="window.open(this.href);return false; ... 2eb5bf065c
Nebo ze je negativni resist malo odolny?

pro rollfree:
diky za odkaz do diskuse na hw.cz. Kdysi jsem to take zkousel a oznacil za nepouzitelne stejne jako autor na zacatku tech prispevku - tj. souhlas s oscarem (vybral jsem si navic "nastesti" modrou masku...).
Takze zaver je, ze ty UV masky jsou dobre pouzitelne, kdyz se vi jak (prakticky overeno).
Sorry, procetl jsem to cele a pokud prictu sve zkusenosti - bohuzel nemohu souhlasit. Budu rad pokud se mylim a Ty nam predvedes opak.

Tohle jsem zatim nekupoval, ale urcite vyzkousim a doporucuji to na jinem foru:
http://www.octamex.de/shop/?page=shop/b ... aufen.html" onclick="window.open(this.href);return false;

nicmene je to velmi podobne suchemu resistu, ktereho mam zatim hodne a jeho vlastnosti mi jako maska plne vyhovuji - viz fotka. Psal jsem uz na co to primarne potrebuji.

pro thomeeque:

tak jsem zjistil, ze vyleptano okolo der mam take (odhadem 50-100um). Ono v prumyslove technologii je normalni napred vrtat (to je vzdy ptvni ukon vubec) a pak to ostatni (leptani, galvanicke pokovovani atd.), nicmene mezi temito kroky je naneseni fotoresistu. Budu pokracovat s tou suchou negativni folii a dam vedet.

Preji hodne uspechu.

Pavel
Přílohy
CPS.jpg
Thomeeque

13. 5. 2013, 10:43

Včera jsem se rozhodl zkusit nějak řešit problém s tvarem paprsku, jako první nástřel jsem si vyfrézoval z černýho PE clonku s kulatým otvorem 1.6mm (průměr použité frézy :), neměl jsem moc času, do desátý musim dorámusit a chtěl jsem stíhat i osvit a i vyvrtat pár dírek po osvitu a pár po vyvolání na test podleptávání). Clonka je natlačená zevnitř přímo na čočku a průřez paprsku je teď skutečně docela hezký kolečko, alespoň v určitym rozsahu zaostření čočky (a průměr je laditelný Zkem až do "nuly"). Použil jsem stejný program a postup jako v prvních testech, uměl bych si už představit lepší*, ale jak řikám, tlačil mě čas. Hlavně mě zajímalo, jestli bude stále výkon paprsku dostatečný, když ho teď většina (minimálně 80% by to mělo být, jestli se tam děje skutečně to, co si myslim) skončí na cloně.
test_clonka_1200DPI.jpg
Jel jsem to F3000 a jak je vidět, výkonu je stále habaděj. Co to máš ste za laser, že můžeš/musíš jezdit tak pomalu, nechápu..?

Prstence kolem vyvrtaných děr jsou zjevně vytvořeny leptáním, vrtat budu holt až po leptání (zaplácávání děr barvou mi přijde jako větší komplikace). Teď si říkám, jak moc se asi podleptávání projevuje na dělících čarách..

T.

* Jako test symetrie to už moc nefunguje (leda ty kružnice, ale je v nich moc bordelu), to si budu muset vychytat líp.
rollfree

13. 5. 2013, 4:24

Ja to zkousel s clonkou cca 1cm pred cockou. Stopa pak byla ciste kruhova, i pri mnou pozadovanem maximalnim prumeru 3mm.
Dosahl jsem odhadem tak 35-40% vyteznost energie laseru (zbytek se utluce na clonce). Clonku jsem udelal z tenkeho cerneho plastu, propichnuteho jehlou na prumer cca 1mm. Na cistote hrany diry si bude treba pri finalnim provedeni dat zalezet, chyby se pri velke stope samozrejme promitaji zvetsene na ozarovany material.
Bohuzel pokusy stale s cervenym laserem, v Cine snad stavkuji, UV laser stale nedorazil.

K podleptavani okraju der: nezkusil jsi do toho zastrcit lihovy fix? Ten ma konickou mekkou spicku, tak by mohl snadno a celkem bezbolestne zamaskovat ten bok vrtane diry.

Jeste strucne k te diskusi o nepajive masce v predchozich prispevcich: povrch te levne zelene masky z eBay je (podle me) o necem jinem, nez povrch vyvolaneho dry-resistu. Ta maska je tvrda a ma "sklovity" povrch, takze se z toho dobre myje flux a vypada to docela profi. Ta modra je horsi, pro dobry povrch vyzaduje mnohem vetsi energii (tedy cas osvitu), navic je hrozne tmava a nepruhledna, coz se mi nelibi.
Jinak ja dry-resist pro leptani pouzivam, takze celkem mam predstavu o jeho mechanickych vlastnostech (aspon teda o tom mojem, Kolon KP2100).
Tim ale nechci nijak snizovat moznost pouziti toho dry-resistu jeko masky. Kdyz to tvurci/uzivateli vyhovuje, tak to je prece to hlavni.
melsoft

13. 5. 2013, 5:05

Ahoj laseristi,
fandím a držím palce a při čtení o pokusech s clonkami jsem si vzpomněl, že mám (asi z fotoplotteru nebo z laserové osvitky filmů) dva mechanismy. Jeden má clonkový kotouč s dírkami od 4,5mm do skoro neměřitelně malého průměru a druhý má sadu filtrů na zeslabení výkonu laserového paprsku (pro různě citlivé materíály). Mrkněte na fotky ať už pro inspiraci, nebo kdybyste to někdo chtěl použít. Je to řízeno krokáčky (asi jako NEMA17) a jsou tam i čidla polohy (fotozávory), takže v podstatě rovnou k použití.
Poznámka - ty clonkové otvory jsou po obvodu celého kotouče ale ty nejmenší skoro nejsou vidět (nejmenší odhaduji cca 0,1mm).
Jo a ještě je k tomu třetí motor s mechanismem na vystavování focusu / ostření optiky ale ten jsem nefotil...
IM006418.JPG
IM006419.JPG
Odpovědět

Zpět na „plosnaky“