Sieg X1

Engineer
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2013, 1:26

Je jich hodně ...FHJ 9, Steinel, Loewe, TOS F1S, Krebs, atd. Svislý frézce je lepší se vyhnout ... u klasik se hejbe se stole nikoliv s vřeteníkem což na přestavbu CNC není ideál. U horizontky tam máš obvykle obrobenou plochu na kterou usadíš lineáry pro osu Z.
Mimochodem jaký máš na tu mašinu rozpočet .... to je celkem dost dáležité. Možná by bylo lepší koupit něco hotového, prověřeného a funkčního. Třeba bych Tě mohl nasměrovat .... :wink:
sco_27

1. 5. 2013, 1:37

Engineer píše:Je jich hodně ...FHJ 9, Steinel, Loewe, TOS F1S, Krebs, atd. Svislý frézce je lepší se vyhnout ... u klasik se hejbe se stole nikoliv s vřeteníkem což na přestavbu CNC není ideál. U horizontky tam máš obvykle obrobenou plochu na kterou usadíš lineáry pro osu Z.
Mimochodem jaký máš na tu mašinu rozpočet .... to je celkem dost dáležité. Možná by bylo lepší koupit něco hotového, prověřeného a funkčního. Třeba bych Tě mohl nasměrovat .... :wink:
Ďakujem, prebehnem inzerice, aukčné portály a všetko čo sa bude dať :)
Rozpočet mám okolo 1300€, ak máš s čím určtie poraď. Už týchto pár príspevkov mi dalo veľa, a každá rada je dobrá :)
Zdenek Valter

2. 5. 2013, 9:56

sco_27 píše:Ahoj,
Tak som rád že niekto z oboru :)
K fréze - ako si písal, primárne by mala byť fréza určená na obrábanie mosadze - prevodoviek a rámov mašín. DPS je bočné, no s vretenom Atas FT4C by nemal byť problém ani na DPS. Ja frézu nechcem na podnikateľské účely, ale na hobby, takže sem tam niečo vyrobiť hlavne pre seba. Od toho sa odvýja rozpočet. Ak si kúpim Sieg ktorý je teraz v akcii za úžasných 430€ tak mi ostáva ešte pekná suma na úpravu a prerábku. Ja som ochotný priplatiť si za niečo kvalitnejšie, ale nie keď by bol skok z 10tis na 250tis :)
Sieg sa samozrejme plánoval upraviť, Ztkovú os som chcel ešte vyztužiť/podoprieť, guličkáče teda brúsené, už spomínané vreteno, úprava rybín...
Každopádne ďakujem za skúsenosti. Uvidíme ako nakoniec dopadne. Ešte ťa znova poprosím či by si mi mohol dať nejaký konkrétny názov tej starej horizontky :)
Jak píše Engineer Tuhé CNC pro obrábění kovů v Tebou požadované přesnosti a velikosti mi také vychání na cca 50 až 70 kKč.
Problém je, že čím levněnji koupíš tím více práce musíš investovat.
Já jdu podobnou cestou - nicméně například ve vybavení soustruhu jsem již překročil částku cca 50 kKč.

Proto co se týče frézky je určitě lepší koupit starší pořádně tuhý stroj ať již na vlastní práci nebo na přestavbu.
U frézek to platí dvojnásob - když vidíš ten sloup u X1 či X2 k vřetenu tak ten se prohýbá pohledem ;-)
Takže u většiny těchto frézek vlastníků je sloup podepřen a vystužen - viz třeba frézka borec - pokud chceš mít dostatečnou tuhost pro přesnější obrábění kovů do těch MAX 0,05 jak psal Engineer.
Pro toho kdo nemá místo je to řešení, ale pro toho kdo to místo má bych to nedoporučil.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
sco_27

2. 5. 2013, 4:19

Ahoj,
U mňa by ani nebol tak problém priestor pre veľkú mašinu, ale peniaze na frézu samotnú a úpravy s ňou súvisiace (a s CNC prestavbou). Ako som písal, u X1 som určite plánoval vyztuženie Ztkovej osi, minimálne ako spomínaná fréza borec. Diely na podporenie by nemal byť problém vypáliť laserom alebo vodným lúčom, + som rátal s tým že pri výmene vretena dôjde ak odľahčeniu.
Kiež by tu bola nejaká stredná cesta medzi tým čo si dovoliť môžem ale nestojí za nič, a medzi tým čo si dovoliť nemôžem :)
Miltech
Sponzor fora

2. 5. 2013, 6:36

Zajímavé. Člověk stále hledá nějaký kompromis a pak si vybere tu horší variantu. :| Pokud se rozhodneš pro X1, což není zrovna nejšťastnější, tak nic nevystužuj, ale vyrob nový základ. Základnu aspoň z 20-ky plechu a sloup vytvoř obdélníkového průřezu z 10 mm plechu a vyplň epoxygranitem. Přišroubuj na základnu a na toto teprve přišroubuj původní. Váhově by ses mohl dostat někde ke 100 kg. Pak teprve můžeš začít předělávat na CNC. Ve finále to ale bude stejně daleko od pořádné litinové mašiny :D Já mám podobně jako Potraviny vystuženou X2, ale pohybovat se ve 2nebo 3 stovkách, tak to ani náhodou. A to co Ti napsal kolega Engineer si vytiskni a dej si to do dílny. Jednou zákonitě dojdeš k názoru,že jsi nešel tou správnou cestou....
sco_27

10. 5. 2013, 6:43

Miltech píše:Zajímavé. Člověk stále hledá nějaký kompromis a pak si vybere tu horší variantu. :| Pokud se rozhodneš pro X1, což není zrovna nejšťastnější, tak nic nevystužuj, ale vyrob nový základ. Základnu aspoň z 20-ky plechu a sloup vytvoř obdélníkového průřezu z 10 mm plechu a vyplň epoxygranitem. Přišroubuj na základnu a na toto teprve přišroubuj původní. Váhově by ses mohl dostat někde ke 100 kg. Pak teprve můžeš začít předělávat na CNC. Ve finále to ale bude stejně daleko od pořádné litinové mašiny :D Já mám podobně jako Potraviny vystuženou X2, ale pohybovat se ve 2nebo 3 stovkách, tak to ani náhodou. A to co Ti napsal kolega Engineer si vytiskni a dej si to do dílny. Jednou zákonitě dojdeš k názoru,že jsi nešel tou správnou cestou....
Ahoj,
Ono to tak síce nevyzerá, ale každé rozhodnutie chce určitý čas a musí to "dozrieť". Po konzultáciach s kolegom Engineerom sme dospeli k záveru že radšej počkám a uvidí sa či pôjdem cestou prestavby poctivej horizontky, alebo, pokiaľ financie dovolia, niečo hotové a overené.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2013, 8:32

Já osobně považuju mosaz za pěknou potvoru, ač se řadí mezi "měkké" kovy. Je to strašně houževnatý. Chce to fakt ostré nástroje, jenže ostrý nástroj na nedostatečně tuhé mašině se kouše a rychle se otupí.
Já osobně bych čínské hračky na CNC už nepřestavoval. Udělal jsem to se soustruhem Asist, ale když si zrekapituluju, co z toho vlastně zůstalo, kolik to dalo práce, a jak kompromisní je výsledek, tak si myslím, že se to nevyplatí. Největší průšvih je samozřejmě osa Z. Výsuvné pinoly mají vůli od výroby několik setin, a používáním se to rychle zhoršuje. Předělat pinolu je lineáry je utopie. A když budeš hýbat celým vřeteníkem, tak při vyložení nástroje 15-20 cm budeš rád, když budeš mít na nástroji vůli do 0,1 mm. Můžeš dorvat rybiny Z, ale budeš potřebovat silnější KM, a rychle se to vychodí. Pak to někde vaklá, a někde zase drhne.

Myslím, že Engineer Ti radí velmi dobře. Kup nejmenší "dospělou" frézku co seženeš, osu Z nech na hrubé ruční nastavení, a udělej novou osu Z na lineárech. Pokud jde o kuličkové šrouby, mně osobně stačí válcované nepředepnuté z CNC shopu, nové 16ky mají mrtvolu asi 0,02-0,03 mm. Při kluzném vedení a "normální" velikosti obrobků to není problém. Ale na lineárech bys čelil chvění. Osa Z je na tom líp, ta se aspoň trochu vymezí vlastní vahou. Ale když potřebuješ malé přesné díly, tak 3 stovky jsou pro Tebe moc.

Ještě pár pravd na závěr:
1) Každý rozjezd se do 14 dnů ukáže jako nedostatečný
2) Žádný stroj není problém rozdrnčet
3) Každý rozpočet je aspoň 2x překročen

Přeju hodně vytrvalosti, myslím že je to hlavně o tom.
Petr Spáčil
sco_27

13. 5. 2013, 5:15

Ďakujem za reakciu. Ako som písal, budem sa rozhliadať po starých poctivých kúskoch alebo po niečom novšiom, hotovom, fungujúcom. A 3 pravda už teraz neplatí, rozpočet som navíšil a to stroj ani nemám :lol:
RaS

13. 5. 2013, 5:27

sco_27 píše: A 3 pravda už teraz neplatí, rozpočet som navíšil a to stroj ani nemám :lol:
to tě nemusí znepokojovat on Krutor nemá pravdu, to navýšení bude ještě vyšší :D málokdo si taky uvědomí, že frézka není jen stroj ale taky nástroje, přípravky, upínky měřidla atd atd.. a to je ranec možná ještě větší než ta frézka ve finále.. samozřejmě začít se dá i s málem.. ale postupně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sco_27

14. 5. 2013, 3:17

RaS píše:
sco_27 píše: A 3 pravda už teraz neplatí, rozpočet som navíšil a to stroj ani nemám :lol:
to tě nemusí znepokojovat on Krutor nemá pravdu, to navýšení bude ještě vyšší :D málokdo si taky uvědomí, že frézka není jen stroj ale taky nástroje, přípravky, upínky měřidla atd atd.. a to je ranec možná ještě větší než ta frézka ve finále.. samozřejmě začít se dá i s málem.. ale postupně..
Ako píšeš, v mojom prípade do bude musieť byť pospne... No uvidíme čo trh ponúkne :)
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“