Mpg kolečko z cncshopu
Který, jsou tam dvě?
Snažíš se to připojit k PC (nelze, resp. lze, ale imho dost ztuha) nebo k "LPT" portu CNC driveru (určitě by tam musela být ještě nějaká elektronika mezi)?
Snažíš se to připojit k PC (nelze, resp. lze, ale imho dost ztuha) nebo k "LPT" portu CNC driveru (určitě by tam musela být ještě nějaká elektronika mezi)?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 19. 5. 2013, 5:32, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
- Kontaktovat uživatele:
Chci ho pouzit tak aby signal sel do pc s emc2 a samotne emc2 by davalo pokyn k pohybu jednotlivych os. Je to hole kolecko, ne cely ovladac.
Neco k tomu je tady:
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=34&t=4050
Neco k tomu je tady:
Pokud je to skutecna varinta popsana na CNC shopu, tj. napajeni 12V, napetovy vystup (voltmetr napovi), tak to primo na LPT port urcite nepripojuj.
Vystupy A, B pak budou mit urovne 0 a 12V, to se LPT portu libit nebude.
Takze na kazdy ze signalu A, B to bude chtit bud diodu a odpor (a udelat z toho open-colector), nebo 2 odpory (udelat z toho delic napeti), nebo zenerku (ale to by chtelo napred zmerit hodnotu toho pull-up odporu, ktery je v kolecku (v datasheetu to neni uvedeno).
Vystupy A, B pak budou mit urovne 0 a 12V, to se LPT portu libit nebude.
Takze na kazdy ze signalu A, B to bude chtit bud diodu a odpor (a udelat z toho open-colector), nebo 2 odpory (udelat z toho delic napeti), nebo zenerku (ale to by chtelo napred zmerit hodnotu toho pull-up odporu, ktery je v kolecku (v datasheetu to neni uvedeno).
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem do nej zkusil pustit jen 5V a vypada ze funguje, v tom pripade by to tedy slo poustet primo do lpt?
Edit: tak jsem asi tatar, ale ono v pdfku je psano 5 nebo 12V a potom by tedy nemel byt problem to poustet primo do lpt.
Edit: tak jsem asi tatar, ale ono v pdfku je psano 5 nebo 12V a potom by tedy nemel byt problem to poustet primo do lpt.
No ono to prave neni moc jasne. Ale spis to vypada tak, ze to jsou ruzne modely (viz ten popis znaceni, sekce "Supply Voltage").
Podle me se to bude lisit jen omezovacim odporem pro LED, opticky detektor uz asi bude stejny. Takze pokud Ti to pojede spolehlive na 5V, tak to bude znamenat tretinovy proud do LED, a tim padem nekonecnou zivotnost (muzou to pouzivat jeste vnukove Tvych vnuku).
Podle me se to bude lisit jen omezovacim odporem pro LED, opticky detektor uz asi bude stejny. Takze pokud Ti to pojede spolehlive na 5V, tak to bude znamenat tretinovy proud do LED, a tim padem nekonecnou zivotnost (muzou to pouzivat jeste vnukove Tvych vnuku).
No vida, jsem si myslel, že to bude pro komp příliš velký záhul řídit stroj a ještě vnímat kolečko a to jsem ho zdá se podcenil, zajímavý, držim palce.stihacka píše:Chci ho pouzit tak aby signal sel do pc s emc2 a samotne emc2 by davalo pokyn k pohybu jednotlivych os. Je to hole kolecko, ne cely ovladac.
Neco k tomu je tady:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jakou tam máš základní frekvenci? až to napíšeš tak zkus tím kolečkem jakoby co nejrychleji škubnout a hned vidíš jestli stíhá nebo ne.. já jsem ten prográmek tupě opsal pro mesu, která má base thread 1kHz a musí se s tím točit pomalu aby stíhalo, po přepsání na správné nastavení a vlastní frekvenci mesy asi 100kHz nebo kolik to má není problém.. tak by mě zajímalo jestli na nějakém LPT třeba s 15kHz by to stíhalo při tom škubnutí.. jinak ten program cchodí spolehlivě jen přepíšeš vlastní piny potřebuješ dva na A,B a dva na rozsah 0,1 a 0,01 (0,001 nepotřebuje ten je pokud není aktivní jeden z předchozích) a tři na X Z Y (pokud nebudeš chtít mít i OFF tak by se to taky dalo smrsknout na 2) takže sranda kolečko s výběrem tří os 7 pinů to už je na další LPT
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Kontaktovat uživatele:
Ovladač mám hotový, ale vůbec se mi nedaří to dostat do halu. Zkoušel jsem tam toto:
# Jog Pendant
loadrt encoder num_chan=1
loadrt mux4 count=1
addf encoder.capture-position servo-thread
addf encoder.update-counters base-thread
addf mux4.0 servo-thread
# for absolute mode (for every click you get a move ie, if you spin the dial it may keep moving after you stop the dial)
# default so does not need to be set
axis.N.jog-vel-mode 0
# for velocity mode (when you stop spinning the dial the axis stops)
# must be set for each axis
axis.N.jog-vel-mode 1
# "times 4 mode" one count per full quadrature cycle, instead of the usual one count per edge.
# mpg jog wheels often have a full quadrature cycle per "click". 0 for off and 1 for on.
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.1.pin-09-in
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.1.pin-10-in
net pend-scale axis.0.jog-scale <= mux4.0.out
net pend-scale axis.1.jog-scale
net pend-scale axis.2.jog-scale
net mpg-a encoder.0.phase-A <= parport.1.pin-02-in
net mpg-b encoder.0.phase-B <= parport.1.pin-03-in
net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.1.pin-04-in
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.1.pin-05-in
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.1.pin-06-in
net pend-counts axis.0.jog-counts <= encoder.0.counts
net pend-counts axis.1.jog-counts
net pend-counts axis.2.jog-counts
nebo
# Jog MPG
loadrt mux4 count=1
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
net mpg-aa encoder.0.phase-A <= parport.0.pin-10-in
net mpg-bb encoder.0.phase-B <= parport.0.pin-11-in
# vstupy pro volbu meritka
net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.2.pin-02-in-not
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.2.pin-03-in-not
net pend-scale axis.3.jog-scale
#vstupy pro volbu osy
net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.2.pin-04-in-not
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.2.pin-05-in-not
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.2.pin-06-in-not
net mpg-a axis.3.jog-enable <= parport.2.pin-07-in-not
net pend-counts axis.3.jog-counts
a nejde ani jedno, EMC při startu nahlásí chybu.
Chci to tak, že na pinech 2, 3, 4 bude měřítko 1mm, 0,1mm, 0,01mm
pin 5, 6, 7 budou osy X, Y, Z
a piny 10 a 11 výstup z kolečka A a B
Pomůžete někdo?
# Jog Pendant
loadrt mux4 count=1
addf mux4.0 servo-thread
# for absolute mode (for every click you get a move ie, if you spin the dial it may keep moving after you stop the dial)
# default so does not need to be set
axis.N.jog-vel-mode 0
# for velocity mode (when you stop spinning the dial the axis stops)
# must be set for each axis
axis.N.jog-vel-mode 1
# "times 4 mode" one count per full quadrature cycle, instead of the usual one count per edge.
# mpg jog wheels often have a full quadrature cycle per "click". 0 for off and 1 for on.
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.1.pin-09-in
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.1.pin-10-in
net mpg-a encoder.0.phase-A <= parport.1.pin-02-in
net mpg-b encoder.0.phase-B <= parport.1.pin-03-in
net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.1.pin-04-in
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.1.pin-05-in
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.1.pin-06-in
nebo
# Jog MPG
loadrt mux4 count=1
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
net mpg-aa encoder.0.phase-A <= parport.0.pin-10-in
net mpg-bb encoder.0.phase-B <= parport.0.pin-11-in
# vstupy pro volbu meritka
net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.2.pin-02-in-not
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.2.pin-03-in-not
net pend-scale axis.3.jog-scale
#vstupy pro volbu osy
net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.2.pin-04-in-not
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.2.pin-05-in-not
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.2.pin-06-in-not
net mpg-a axis.3.jog-enable <= parport.2.pin-07-in-not
net pend-counts axis.3.jog-counts
a nejde ani jedno, EMC při startu nahlásí chybu.
Chci to tak, že na pinech 2, 3, 4 bude měřítko 1mm, 0,1mm, 0,01mm
pin 5, 6, 7 budou osy X, Y, Z
a piny 10 a 11 výstup z kolečka A a B
Pomůžete někdo?
a na jakým řádku to hází chybu? a jakou?
ten prográmek funguje,já ho mám.. třeba máš jen někde překlep, nebo třeba už někde jinde používáš mux4, případně něco jiného..
ten prográmek funguje,já ho mám.. třeba máš jen někde překlep, nebo třeba už někde jinde používáš mux4, případně něco jiného..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, zitra na to mrknu, nemam to pc v siti takze je to trochu pobihani s flashkou...
Ja to trochu prepisoval, tak mozna proto. Spis kdyby mi to nekdo napsal podle meho zapojeni co jsem tu psal, to bych byl opravdu vdecny. Hlavne chci volbu posuvu zvlast na piny a ne 00 01 10.
Ja to trochu prepisoval, tak mozna proto. Spis kdyby mi to nekdo napsal podle meho zapojeni co jsem tu psal, to bych byl opravdu vdecny. Hlavne chci volbu posuvu zvlast na piny a ne 00 01 10.
na volbu měřítka ti stačej dva vstupy.. jeden pro jedno druhej pro druhý a třetí je pokud není žádný z nich.. takže nepotřebuje další vstup...proč chceš jako zbytečně další? teď je to přes mux4 kterej má 2 vstupy takže se daj udělat klidně i 4rozsahy.. pokud bys chtěl jako volit každej zvlášť musel bys to přepsat jinak.. co tě k tomu vede?