Za kolik, kde a z čeho?

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
nickname

25. 5. 2013, 12:18

Zdravím, na jednou fóru jsem hledal, kde vyrobit výrobek podobný tomuto (jak z materiálu, tak i parametry velikosti - 600x70x20 mm).

http://www.elos.eu/syntax/mat/prodotti/ ... o_id90.jpg

Odkázali mě zde, že by jste mohli snad vědět více. Bohužel výkres výrobku nemám a to z toho důvodu, že se stále rozmýšlím, jestli to nechat začít sériově vyrábět, ale to záleží na ceně. Chtěl bych Vás tedy poprosit zda by jste mi nezodpověděli pár otázek, případně mi i nabídli vlastní služby (cenu).

1) Jaký by jste mi doporučili materiál? Jedná se o světlo nad akvárium, takže by to nemělo být z žádného těžkého materiálu, aby šlo zavěsit. Dále by mělo být odolné proti vodě a vlhkosti.
2) Vyrábí se takový výrobek na CNC, nebo je potřeba lisu?
3) Na kolik pak taková výrobek vychází? Zajímá mě cena naprogramovaní pro CNC (nebo výroba šablony pro lis), materiál, a celková cena jednoho kusu, když už je vše naprogramované a připravené pro výrobu. (samozřejmě vše orientační)
4) Dá se zhotovit za slušnou cenu dejme tomu 30 kusů? + případně další do budoucna
5) Kde nechat vyrobit prototyp?

Za odpovědi bych Vám byl moc vděčný, určitě bych se nebránil, kdybyste mi poslali odkaz, kde zakázku směřovat, nebo můžete nabídnout i vlastní služby (především u prototypu a programování).

Díky :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2013, 1:48

A z jakého je to materiálu - nerez, lakovaný plech, hliníková slitina, plast?

Na CNC se to asi vyrobit dá a cena programování by neměla být ani moc velká, ale bude to ukrutně drahé (řádu pěkných pár tisíc Kč/kus), protože se to bude muset dělat z plného materiálu (ten je drahý) a bude se to dlouho frézovat (tenké stěny, hodně odebraného materiálu). Druhá možnost je asi podtlakové tváření z plastové fólie (jestli jsem dobře pochopil, jak to vypadá), tam bude potřeba forma, taky pěkných pár tisíc Kč.
Aleš Procháska
nickname

25. 5. 2013, 2:20

S materiálem si právě nejsem jistý. Potřebuji aby byl relativně lehký a odolný vodě za co nejlepší cenu. Takže říkáš, že ani pomocí podtlakové tváření se nedostanu s cenou pod 1000 Kč/kus (když budu mít hotovou šablonu)?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2013, 7:45

typuji to na plast s následnou povrchovou úpravou.
stříbrné plasty se snadno dělají napařováním hliníku ve vakuu ale to je technologie hodně vzácná. případně je to lak

bohužel profesionální výrobu nenahradíš a určitě se pod 1000kč/ks nedostaneš (při 30ks)
vem to tak že běžné levné světlo z fe plechu stojí pár set taky a to se jich dělají kamiony

doporučuji zkusit udělat to z běžného fe plechu (cca 0,3mm). Tam je možné použít různé způsoby tváření a opracování, přípravky a šikovný zámečník to zmákne.
následně bych to prohnal KTL nebo Zn-fosfátem a pak práškový lak třeba i metalický a když bude z dizajnového hlediska potřeba tak i transparent. taková povrchová úprava je celkem levná, vydrží rozhodně víc než sám plast a odolá i působení tepla ze zářivek. Navíc dovede sjednotit povrch i po broušení lamelovým kotoučem kontra hladký plech
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
nickname

25. 5. 2013, 8:04

Děkuji za odpověď :) , ještě bych se zeptal, jestli máš tip na nějakou firmu?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

25. 5. 2013, 10:19

pro výrobu nevím
pro povrchovku třeba Lakum (možná by se jim chtělo i do toho plechu, ale je to málo ks)
nebo Letovické strojírny, když se člověk domluví s někým z lakovny
či pohledat na internetu

pokud nebude KTL průchozí je možné nalakovat výrobek nejdříve zinkovým základem (speciální práškový základ) a pak je odolnost taky extrémní.
toto umí většina práškových lakoven
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2013, 12:30

Z plechu jsem navrhnul a vyrobil či nechal vyrobit stovky různých věci, rovněž svítidla .... :wink:
To co je na výše uvedeném obrázku je zcela jistě chráněno průmyslovým vzorem takže bych radil se do kopírování na kšeft nepouštět, nemluvě o tom, že to konkrétní provedení rozhodně nebude technologicky jednoduchá záležitost a bude to v každém případě drahé (je jedno jestli je to plast nebo nerez .... při třiceti kusech to bude vždy palba).
Dále, pokud chceš takové svítidlo vyrábět a prodávat, se připrav na vydání nemálo peněz za atesty a prohlášení o shodě!!!
Nevím jaký světelný zdroj v tom má být (předpokládám zářivku) takže tam zcela jistě nebude bezpečné napětí a to znamená, že by mělo být především v Tvém zájmu takový produkt mít opravdu dobře navržený z hlediska bezpečného používání. Jaké máš s tímto zkušenosti?
Ještě prosím odpověz na toto:
Jde Ti o to vyrobit designově a funkčně podobné svítidlo z odkazu nebo o to vyrobit co nejlevnější svítidlo nad akvárium?
Jaký máš na vývoj a výrobu rozpočet?
Máš zajištěný odbyt?

Je to sice poměrně jednoduchý produkt, ale pokud si nedokážeš udělat kvalitní návrh sám a také sám nakreslit výrobní podklady a případně i sám realizovat výrobu prototypu a vyladit technologie, tak si troufnu odhadnout, že se nedoplatíš..... a na celé akci proděláš majlant.
Ber to jako radu od někoho kdo si podobnejma věcma prošel a stálo ho to nemálo peněz, nervů a výsledek v podobě solidního výdělku se dostavil asi tak v 1/3 realizovaných projektů. Jedna třetina projektů byla dokonce těžce ztrátová i přesto že jsem si téměř vše (návrh, vývoj, prototypy a někdy i sériovku) zajišťoval ve své režii.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2013, 1:03

Chlape Ty jsi asi blázen....že se chceš do tohohle pustit a nic o tom nevíš :lol: Stačilo mi asi deset minut prohlídky těch stránek z odkazu a vím vše na co jsi Ty v předchozích příspěvcích neuměl odpovědět.... :wink:
K produktu .... je to tedy s ledkama a je to konstrukčně totální hovadina!!! Ledkový svítidlo s větrákem a chladícím labyrintem je tak, jak to maj navržený, parádní nesmysl, zbytečně složitý a drahý, nemluvě o dlouhodobé spolehlivosti a nutnosti pravidelné údržby (větrák je vždy problém). Jenže jim asi nic jinýho nezbývá ... uchladit to pidi svítidlo bez intenzivního foukání nejde.
To tělo svítidla je z bloku hliníku kompletně CNC obráběný, kartáčovaný a eloxovaný a proto jsou ty produkty tak šíleně drahý. Pokud myslíš, že to tady někdo zmákne ve stejným konstrukčním provedení levněji tak Tě ubezpečím, že nezmákne.
Ty jejich skládací led pásy jsou kompletně na hliníkovým plošňáku a má to svoje důvody ale je to na výrobu nechutně drahý i tady u nás.
Pokud myslíš, že do toho flákneš čínský led pásky z E-bay nebo třeba i něco kvalitnějšího ale ne na hliníku, tak Tě ubezpečuju, že to bude velikej průser. :lol:
Pokud ale máš seriózní zájem o vývoj a výrobu podobnýho (možná i lepšího a levnějšího) produktu, máš na to prostředky a hlavně dokážeš na to zajistit odbyt, tak Ti nabízím spolupráci jak v návrhu tak s výrobou. Financovat to ale nehodlám, mám svoje rozjetý projekty!!! :) Technologie (vývojové a výrobní možnosti) a hlavně bohaté zkušenosti s podobnýma výrobkama mám (dělal jsem světla pro halogeny a metalhalidový výbojky v extrémním nasazení a nově aplikuju i výkonové ledky).
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2013, 8:43

Engineer píše:Chlape Ty jsi asi blázen....že se chceš do tohohle pustit a nic o tom nevíš :lol: Stačilo mi asi deset minut prohlídky těch stránek z odkazu a vím vše na co jsi Ty v předchozích příspěvcích neuměl odpovědět.... :wink:
K produktu .... je to tedy s ledkama a je to konstrukčně totální hovadina!!! Ledkový svítidlo s větrákem a chladícím labyrintem je tak, jak to maj navržený, parádní nesmysl, zbytečně složitý a drahý, nemluvě o dlouhodobé spolehlivosti a nutnosti pravidelné údržby (větrák je vždy problém). Jenže jim asi nic jinýho nezbývá ... uchladit to pidi svítidlo bez intenzivního foukání nejde.
To tělo svítidla je z bloku hliníku kompletně CNC obráběný, kartáčovaný a eloxovaný a proto jsou ty produkty tak šíleně drahý. Pokud myslíš, že to tady někdo zmákne ve stejným konstrukčním provedení levněji tak Tě ubezpečím, že nezmákne.
Ty jejich skládací led pásy jsou kompletně na hliníkovým plošňáku a má to svoje důvody ale je to na výrobu nechutně drahý i tady u nás.
Pokud myslíš, že do toho flákneš čínský led pásky z E-bay nebo třeba i něco kvalitnějšího ale ne na hliníku, tak Tě ubezpečuju, že to bude velikej průser. :lol:
Pokud ale máš seriózní zájem o vývoj a výrobu podobnýho (možná i lepšího a levnějšího) produktu, máš na to prostředky a hlavně dokážeš na to zajistit odbyt, tak Ti nabízím spolupráci jak v návrhu tak s výrobou. Financovat to ale nehodlám, mám svoje rozjetý projekty!!! :) Technologie (vývojové a výrobní možnosti) a hlavně bohaté zkušenosti s podobnýma výrobkama mám (dělal jsem světla pro halogeny a metalhalidový výbojky v extrémním nasazení a nově aplikuju i výkonové ledky).
Tohle mě nenapadlo si to projít. Většinou předpokládám že dotyčný již všechny možnosti vyzkoušel a prostě dál neví :(
Jinak cena je OK a pokud chci přesně takové světlo nesmím řešit finance (doma v kusovce to nikdy neudělám hezky a levněji)
Ledky pro akvárko jsou dávno pasé pokud chci mít v akvárku i prosperující rostlinky

Jinak jak píše Engineer - buď máš na to to celé projekčně zvládnout a někdo zde ti vyfrézuje tělo světla snad, ale myslím že je to stejně mimo
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 5. 2013, 12:08

Cjuz píše: Tohle mě nenapadlo si to projít. Většinou předpokládám že dotyčný již všechny možnosti vyzkoušel a prostě dál neví :(
Jinak cena je OK a pokud chci přesně takové světlo nesmím řešit finance (doma v kusovce to nikdy neudělám hezky a levněji)
Ledky pro akvárko jsou dávno pasé pokud chci mít v akvárku i prosperující rostlinky

Jinak jak píše Engineer - buď máš na to to celé projekčně zvládnout a někdo zde ti vyfrézuje tělo světla snad, ale myslím že je to stejně mimo
Já sice nejsem akvarista ale někde jsem taky četl, že samotný ledky nestačí .... asi to potvrzuje další produkt těch taliánů na stránkách kde mají svítidlo kombinovaný zářivky s metalhalidovkama a kdoví čím dalším :roll:
Pochopitelně pokud by to tazatel měl navržený a dal sem nakreslenej díl tak to tu někdo vyrobíme, ale jen pro ilustraci dělal jsem nedávno rozměrově podobný světýlko s led páskama a dalo to v jednom kusu s přípravou mašiny skoro celej den práce, návrh a vymyšlení konceptu trval pochopitelně dýl. Výsledek je ale o ničem ... víc jak kilo hliníku a neuchladí se to.
Pásek (značkovej) 36W/m má jednak ve skutečnosti při 12V jen cca 28W/m a pak v tomhle provedení topí tak, že bych na deklarovaný desetitisíce hodin života nevsadil ani pětník. :(
Však mi nedávno říkal jeden kolega, praktickej instalační elektrikář, že jim revizák zakázal osazovat výkonný led pásky, že na to nedá revizi protože to prej porušuje požární bezpečnost.... :lol:
Přílohy
LED02.jpg
LED01.jpg
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“