tabulky pre rezné rýchlosti pri frézovaní

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Jan Danda
Sponzor fora

21. 12. 2011, 7:05

Jen tak pro zajímavost , japonská firma Okuma používá technologii Machining Navi. Mikrofon náhrává zvuk obrábění,zvuk je analyzován a softwer nastaví optimální otáčky a posuv.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 12. 2011, 7:15

To projde jen v Japonsku. Tady si obsluha pustí na plný koule tranzistorák a to se pak dějou věci s posuvama :-)
Aleš Procháska
mas

25. 1. 2012, 1:47

Tos trefil :D šlehne si to do uší sluchátka vypeče na plné koule a pak děj se co děj .
Létají nože , frézy , obrobky , hoří to a podobně
Josef
Sponzor fora

25. 1. 2012, 2:37

To máš pravdu, já znám jednoho "exota", který u toho ještě tančí.
Superbobo75

28. 5. 2013, 9:57

Zdravím,

díval jsem se do katalogu vydona http://www.vydona.cz/pdf/vydona_katalog_2011.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; na stranu 32 a 33 kde jsou stopkové frézy. ty parametry ktere jsou uvedeny my příjdou velmi divoké. Když mám frézu průměr 8 mm a je 3břitá ze strany 32 katalogu a budu chtít frézovat tvrdé dřevo, tak budu mít jaký posuv při jaké hloubce záběru? Tady mi vychází že při 10,4 m/min rychlost posuvu Vf (součinitel tvrdé dřevo 0,8) a otáčkách 18tisíc můžu mít hloubku záběru ap 20mm???? Reálnost těchto parametrů je 0. Nebo kde je ten figl či háček těchto výsledků? Většinou se tu pohybují parametry posuvu max v jednotkách metrů za minutu a jednotkách mm hloubky záběru.
Thomeeque

28. 5. 2013, 10:47

10400/18000/3 = 0.2mm* špona (mám to správně?), to možná do dřeva ani při 20mm záběru neni tolik?

*bez sedmi mikronů příp. 0,19259259259259259259259259259259mm úplně děsně přesně ;) Ale uznávám, s tim zaokrouhlenim na celé desetiny jsem to trochu přehnal, zaokrouhlil jsem to o víc, než kolik beru šponu běžně já :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 29. 5. 2013, 12:40, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
testone
Sponzor fora

29. 5. 2013, 12:17

prosím, zvykněte si (to myslím všeobecně ke všem začátečníkům, bez jakéhokoli výsměchu) u posuvů nejdříve uvažovat a udávat posuv/zub, ten je směrodatný, a spolu s řeznou rychlostí v m/min a průměrem nástroje tyto údaje dají na první pohled výrazně lepší a jasnější představu o řezných podmínkách
z těchto údajů pak jednoduchým přepočtem získáte posuv v mm/min a otáčky v ot/min které nastavíte na mašině
možná to na první pohled vypadá komplikovaněji, ale je to jen otázka zvyku
posuv/zub (mm na 1 zub) * počet zubů * otáčky (ot/min) = posuv (mm/min) 0,2*3*18000=10800 (mm/min) (Tomík to má skoro správně :D )
otáčky (ot/min) = řezná rychlost (m/min) / 3,14 / pr. nástroje ( m !!!!!!!) 450/3,14/0,008= 17914 (ot/min) ( mám to skoro správně :D )
daný případ, tj. 0,2mm/zub , 450m/min a 20mm hloubka záběru a dejme tomu 5 mm tloušťka řezu karbidovým nástrojem pr. 8 do tvrdého dřeva sousledně jsou zcela reálné hodnoty, samozřejmě za předpokladu dostatečně tuhé a výkonné mašiny a řádného upnutí obrobku
výrobce nástroje samozřejmě udává dosažitelné maximum při nějaké rozumné trvanlivosti
to, že z konstrukcí na tomto foru by to snesla opravdu jen málokterá je věc jiná, to se nevysmívám, to nejsou konstrukce určené pro produktivní odebírání materiálu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

29. 5. 2013, 1:04

Beru zpět, chvíli nad tim ještě budu přemejšlet :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Superbobo75

29. 5. 2013, 8:06

Testone:

to v první části co píšeš chápu. jak se do tohoto započítává či určuje hloubka záběru? Ta hodnota která je prvotní počítá z jakým záběrem hloubky?
Ad katalog vydony - u těch fréz jsou ale již parametry koncové, tedy otáčky, rychlost posuvu stolu a hloubka záběru. Kde jsi vzal parametr řezné rychlost pro výpočet otáček, a u posuvu hodnotu 0,2 je co za hodnotu?

A zpět k těm parametrům od vydony. Mám např buk masiv 20mm a z toho chci vyfrézovat kulatý stůl. A mám ten vydoňák a tu jejich parametrovou tabulku. Co nastavím za parametry do MACHU? otáčky 18000, hloubku záběru rovnou 20mm, a posuv stolu nastavím na 10,8 m/min ?
testone
Sponzor fora

29. 5. 2013, 9:56

Superbobo75 píše:Testone:

to v první části co píšeš chápu. jak se do tohoto započítává či určuje hloubka záběru?
Ta hodnota která je prvotní počítá z jakým záběrem hloubky?

nijak, to určuje frézař nebo technolog podle zkušenosti a stroje který má k dipozici
Superbobo75 píše:Ad katalog vydony - u těch fréz jsou ale již parametry koncové, tedy otáčky, rychlost posuvu stolu a hloubka záběru. Kde jsi vzal parametr řezné rychlost pro výpočet otáček, a u posuvu hodnotu 0,2 je co za hodnotu?
řeznou rychlost jsem vypočítal z údajů které jsi dal - tj. 18000ot/min a pr. nástroje 8mm, pro daný materiál a nástroj jsem ji uznal za vyhovující
0,2 je posuv/zub vypočítaný (zaokrouhlený) z Tebou zadaných parametrů, viz příspěvky výše
Superbobo75 píše:A zpět k těm parametrům od vydony. Mám např buk masiv 20mm a z toho chci vyfrézovat kulatý stůl. A mám ten vydoňák a tu jejich parametrovou tabulku. Co nastavím za parametry do MACHU? otáčky 18000, hloubku záběru rovnou 20mm, a posuv stolu nastavím na 10,8 m/min ?
pokud ze zkušenosti víš že to Tvoje mašina snese, nastav to tam
pokud nevíš, nastav méně, vyzkoušej a příště, pokud Ti to takto nebude vyhovovat, můžeš přidat
to je to co dělá frézaře frézařem a technologa technologem, to si musíš vyzkoušet, nikdo Ti to na dálku bez zkoušení konkrétního případu neřekne
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Superbobo75

30. 5. 2013, 7:23

Budu se ptát znovu jako "začátečník" :) K čemu mi jsou tyto hodnoty nebo co představují, když to poté ovlivní pevnost stroje, tvrdost a typ materiálu, a k tomu hloubka záběru a připadně další parametry. Musí být přece nějaké standardizované parametry na které tyto hodnoty tabulkově spočítané sedí a od toho se potom posunují hodnoty podle aktuálních parametrů.

Je mi k něčemu tabulka posuvu a zahloubení u vydoňáckých fréz, když nevím pro jakou kategorii stroje jsou navrženy?

Nebo doporučte mi tu někdo nějaké stránky či knížku kde se k tomuto tématu dozvím ty souvislosti které vidíte vy zkušení ale my kteří jsme spíš začátečníci, ale chceme se do toho dostat, vidíme pouze tabulky, kalkulačky atd. ale ne proč to používat a co nám tyto parametry ve skutečnosti říkají atd. Proto si myslím že je tu i tolik vláken na toto podobné téma, kde je výsledek přávě pouze to že je tu příliš neznámých aby se nějaké takulky atd uváděli, z nepochopení těch souvislostí. Což chápu, když tu je plno lidí kteří přičichly k CNC mašínkách bez jakýchkoliv předchozích zkušenosti či vyučených oborů, ale chtěji si stroj pořídit, připadně si ho pořídíly, aby si dělali doma na koleni svoje vlastní výrobky. Zkoušel jsem taky něco najít na webu, ale zatím se mi moc nedaří, buď je to tak složité, že tomu rozumí spíš někdo z oboru, nebo jsou to pouze fragmenty s těma výpočtama a kalkulačkama ale bez toho základu co bych asi měl vědět, abych se tu pořáď tak "hloupě" neptal :).
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2013, 7:59

Ty parametry plati pro profi stroje ktere jsou absolutne tuhe a svym zpusobem dokonale
Hobby stroj to vetsinou nesplnuje takze ti jsou ty cisla vlastne k nicemu
Predstavuji to co vydrzi nastroj
Tebe ale asi driv limituje to co vydrzi stroj

Proto tady tlacime do toho aby jste ty hobby stroje delali co nejtuzsi s co nejlepsimi pohony a rizenim o vretenu nemluve
Aby jste se k tem parametrum mohli alespon priblizit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

30. 5. 2013, 9:09

Tak ono když se to vezme kolem a kolem, tak je celkem jedno jestli výrobek vyrobím technologií broušení a nebo na pořádné produkční mašině frézováním, jen jaksi ta výsledná cena a doba je poněkud rozdílná. Výrobek může být stejný nebo odpovídající kvalitě.
Thomeeque

30. 5. 2013, 9:28

A todle moudro souvisí s tabulkama pro řezné rychlosti při frézovaní jak?
RaS

30. 5. 2013, 9:38

ještě existuje kalkulátor řezného výkonu nebo jak to nazvat.. tam při těhle podmínkách zjistíš jaký je potřeba ještě výkon vřetene což je taky zajímavý parametr a je jasné že pokud potřebuju výkon třeba 5kW. že mi to těžko 700W čínské vřeteno v takovém záběru utočí.. o tuhosti stroje atd ani nemluvím..
to si každej musí projít sám a nikdo ti v tom neporadí.. problém hobby fréz je ten, že se k těm parametrům neblížej a nebudou blížit ani náhodou (pokud se tedy nebavíme o frézách průměru 1mm třeba) a pak si každej musí zvolit svůj postup, někdo rve šponu třeba po 0,2mm na hloubku, dodržuje předepsanej úběr na zub, frézuje a tupí špičky nástroje, druhej jede po po celé délce nástroje po obvodu třeba po 0,2 a jede pomalu hodně pod doporučené řezné podmínky, protože to nestíhá a ubrušuje frézu celou ve finále je ničí oba.. nicméně je hobby frézka a hobby frézka.. a to si právě musíš zjistit sám..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“