Dotaz - postprocesor
Zdravím,
Potřeboval bych poradit s touto otázkou:
Uveďte, k jakým může docházet problémům při generování a použití CNC programu na různých (typově však stejných) strojích.
Podle mě je otázka směřovaná na problémy s postprocesorem. Opravte mě, jestli to chápu špatně:
Když např. v CAMu vygeneruji ISO kód pomocí postprocesoru na konkrétní stroj, tak není zaručeno, že stejný program mi pojede i na jiném (typově stejném stroji). Tj. postprocesor se nevztahuje pouze k určitému řídicímu systému, ale i ke konkrétnímu typu CNC stroje. Moje otázka na Vás je, proč tomu tak je a k jakým problémům by při nahrátí programu do jiného stroje mohlo dojít?
Budu moc rád za každou radu a názor. Předem díky.
Potřeboval bych poradit s touto otázkou:
Uveďte, k jakým může docházet problémům při generování a použití CNC programu na různých (typově však stejných) strojích.
Podle mě je otázka směřovaná na problémy s postprocesorem. Opravte mě, jestli to chápu špatně:
Když např. v CAMu vygeneruji ISO kód pomocí postprocesoru na konkrétní stroj, tak není zaručeno, že stejný program mi pojede i na jiném (typově stejném stroji). Tj. postprocesor se nevztahuje pouze k určitému řídicímu systému, ale i ke konkrétnímu typu CNC stroje. Moje otázka na Vás je, proč tomu tak je a k jakým problémům by při nahrátí programu do jiného stroje mohlo dojít?
Budu moc rád za každou radu a názor. Předem díky.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Asi dvě hlavní věci.
Jednak G-kód není standardizovaný, resp. částečně je, ale každý výrobce si do něj doplňuje nové věci po svém, někdy i dost chaoticky a protismyslně. K tomu patří i to, že se různé věci různě chápou. Například kruhový oblouk zadaný v jedné mašině bude o 90 stupňů a v jiné tím samým příkazem o 270 a další rovnou ohlásí chybu. Dál bývá obvyký nesoulad u příkazů začátku a konce programu, příkazů pro výměnu nástrojů, vrtacích cyklů apod.
Druhá věc je, že každý stroj (i stejné koncepce, třeba dvě různá vertikální tříosá centra) umí něco jiného nebo to dělá jinak. Například jeden umí synchronní závitování a druhý ne, jeden udělá přejezd G0 po přímce a u druhého pojede každý pohon sám za sebe naplno bez ohledu na ostatní (a nikde není napsané, co z toho je správnější), jeden požaduje před výměnou nástrojů přejezd do určitého místa a další si to zařídí sám, atd.
To mluvím jen o jednoduchých programech, jakmile se začnou využívat složitější funkce (podprogramy, proměnné, spliny, funkce sondování, pětiosé korekce, ...) tak je to úplně v háji
Jednak G-kód není standardizovaný, resp. částečně je, ale každý výrobce si do něj doplňuje nové věci po svém, někdy i dost chaoticky a protismyslně. K tomu patří i to, že se různé věci různě chápou. Například kruhový oblouk zadaný v jedné mašině bude o 90 stupňů a v jiné tím samým příkazem o 270 a další rovnou ohlásí chybu. Dál bývá obvyký nesoulad u příkazů začátku a konce programu, příkazů pro výměnu nástrojů, vrtacích cyklů apod.
Druhá věc je, že každý stroj (i stejné koncepce, třeba dvě různá vertikální tříosá centra) umí něco jiného nebo to dělá jinak. Například jeden umí synchronní závitování a druhý ne, jeden udělá přejezd G0 po přímce a u druhého pojede každý pohon sám za sebe naplno bez ohledu na ostatní (a nikde není napsané, co z toho je správnější), jeden požaduje před výměnou nástrojů přejezd do určitého místa a další si to zařídí sám, atd.
To mluvím jen o jednoduchých programech, jakmile se začnou využívat složitější funkce (podprogramy, proměnné, spliny, funkce sondování, pětiosé korekce, ...) tak je to úplně v háji

Aleš Procháska
vetřu se s dotazem.. k postprocesoru z HSMka pro emc, kterej tam je.. jak umazat to, aby každej program nekončil odjetím stroje do nulovejch souřadnic stroje? je hloupé kdy při obrábění destičky 5x5cm na 10s a výměně kusu to odjíždělo zbytečně třičtvrtě metru na každou stranu.. teď to na konci umazávám což je opruz..
a druhej dotaz dá se nějak nastavit aby to psalo podprogramy? prostě když je tam třeba 30stejnejch kapes posunutejch o X aby to skákalo do podprogramu? čistě jen z důvodu přehlednosti..aby to nepsalo kod na tisíc řádků když jich může bejt 30..
a druhej dotaz dá se nějak nastavit aby to psalo podprogramy? prostě když je tam třeba 30stejnejch kapes posunutejch o X aby to skákalo do podprogramu? čistě jen z důvodu přehlednosti..aby to nepsalo kod na tisíc řádků když jich může bejt 30..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To první není problém, do struktury properties přidáš přepínač, takhle:
Ta složka "odjezd" se ti zobrazí vždycky při spuštění postprocesoru a ty ji můžeš změnit. Generování odjezdu je nejspíš v sekci onClose() a do ní dáš kolem těch řádků které to generují podmíněný příkaz
S podprogramy nemohu sloužit, nevím jak, nikdy jsem netoužil po tom, aby generický kód byl úhledný
A HSMWorks to asi ani neumí.
Kód: Vybrat vše
// user-defined properties
properties = {
// původní složky, část pro přehleddnost smazána
writeGenerator: false, // write generator info
writeConfiguration: false, // write configuration script info
writeChecksums: false, // write checksums
// mnou doplněná složka
odjezd : false, // po dokonceni odjet
};
Kód: Vybrat vše
if (properties.odjezd) {
// ty řádky zde
}

Aleš Procháska
Díky za odpověď. Chápu to tedy správně, že drobné odchylky ve způsobu čtení G-kódu jsou do konkrétního stroje zadávány záměrně, aby nebylo možné použít jeden postprocesor na více strojů a uživatel musel vždy výrobci vypláznout další desítky tisíc za nový postprocesor pro konkrétní stroj? A dále se chci zeptat, jestli je postprocesor pro určitý stroj určený i pro konkrétní CAM software. Nebo je možné jeden postprocesor použít ve "všech" CAM softwarech, tj. jestli jedná se o nějaký standartizovaný systém?prochaska píše: Asi dvě hlavní věci.
Jednak G-kód není standardizovaný.....
nehledal bych v tom spiknutí výrobců strojůC4MARO píše: Díky za odpověď. Chápu to tedy správně, že drobné odchylky ve způsobu čtení G-kódu jsou do konkrétního stroje zadávány záměrně, aby nebylo možné použít jeden postprocesor na více strojů a uživatel musel vždy výrobci vypláznout další desítky tisíc za nový postprocesor pro konkrétní stroj? A dále se chci zeptat, jestli je postprocesor pro určitý stroj určený i pro konkrétní CAM software. Nebo je možné jeden postprocesor použít ve "všech" CAM softwarech, tj. jestli jedná se o nějaký standartizovaný systém?
spíš je to tím, že většina strojů je vyráběna na zakázku podle požadavků konkrétního zákazníka a díky tomu málokdy budou existovat dva úplně do detailu shodné stroje
představ si třeba situaci, kdy dva jinak stejné stroje se budou lišit výměníkem nástrojů, pak stroj pro výměnu nástroje musí dojet o pár mm jinam
pokud tam dojíždí programově z Camu, souřadnice výměny budou napsány v postprocesoru a v tom okamžiku musíš mít dva postprocesory, které se liší jen souřadnicí, na kterou má stroj dojet při požadavku na výměnu nástroje
taky to jde přepisovat ve výsledném G kódu ručně - anebo mít dva postprocesory, jeden pro stroj XYZ1 a druhý pro XYZ2
desítky tisíc za postprocesor vypláznout nemusíš, pokud máš snahu a něco si o dané problematice zjistíš atd
nevím jak v ostatních CAMech, ale standardní součástí např. např. EDGECAMu (nejsem prodejce!!!) je tzv. konstruktér postprocesorů
funguje to tak, že s Edgecamem dostaneš cca 20 (?) postprocesorů pro základní nejrozšířenější systémy (Fanuc, Heidenhain.......), ty si vybereš ten nejbližší Tvým potřebám a úpravami a zkoušením tohoto dodaného polotovaru si uděláš postprocesor přímo na míru konkrétnímu stroji, tvůrci Edgecamu s tím přímo počítají
samozřejmě to vyžaduje nějaké množství znalostí a času, pokud se Ti nedostává jednoho nebo druhého, můžeš si to samozřejmě za "další desítky tisíc" nechat udělat
k některým Camům ti postprocesor prodejce asi udělá v ceně, otázka je ke kolika strojům, to je věc obchodní politiky každého prodejce
v postprocesoru se dá tímto způsobem měnit stovky parametrů, počínaje syntaxí příkazů a konče interpretací jednotlivých G kódů, pokud chceš aby se kombinace CAM-postprocesor-stroj chovala vždy za všech okolností korektně, nevyhneš se dlouhému zkoušení a odlaďování
anebo si ho necháš udělat na míru od někoho kdo se tím profesionálně zabývá, pak mu ale musíš zaplatit za vědomosti, to odlaďování a zkoušení a navíc za nějakou záruku a rizika s tím spojená, proto to stojí ty "další desítky tisíc"
Naposledy upravil(a) testone dne 7. 6. 2013, 12:22, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nehledal bych v tom záměr, spíš to, že není norma, které by se dalo rozumě držet (ona je, ale spoustu vlastností, které by ve svém G-kódu chtěli jednotliví výrobci mít, prostě nedefinuje). Vývoj probíhá tak, že si prostě syntax zápisu nové 'featury' firma vymyslí sama, jejich konkurence která vymýšlí současně něco podobného to udělá jinak atd.C4MARO píše:Díky za odpověď. Chápu to tedy správně, že drobné odchylky ve způsobu čtení G-kódu jsou do konkrétního stroje zadávány záměrně, aby nebylo možné použít jeden postprocesor na více strojů a uživatel musel vždy výrobci vypláznout další desítky tisíc za nový postprocesor pro konkrétní stroj? A dále se chci zeptat, jestli je postprocesor pro určitý stroj určený i pro konkrétní CAM software. Nebo je možné jeden postprocesor použít ve "všech" CAM softwarech, tj. jestli jedná se o nějaký standartizovaný systém?
Postprocesory má každá firma (každý CAM) řešené po svém, o vzájemné kompatibilitě se nemůže ani zdát.
Jinak nemyslím, že postprocesor nutně znamená desítky tisíc navíc. Já jsem například pro své stroje použil hotové postprocesory a sám si těch pár drobností které jsem chtěl mít jinak upravil. Znamená to samozřejmě vybírat CAM i podle toho, jak je řešený post -- jestli je postprocesor šílenost, kterou umí programovat dva lidi na světě, tak ruce pryč od toho

Aleš Procháska
Díky za vysvětlení.
A tedy k té otázce:
Mám li např. dvě 3-osé vertikální CNC frézky s ŘS Heidenhain iTNC 530, přičemž jedna je např od MAS a druhá od DMG. U obobu je výměna nástroje ruční a dráhy jsou u obou strojů v rámci rozsahu posuvů, kde tedy může konkrétně nastat problém?
A tedy k té otázce:
Mám li např. dvě 3-osé vertikální CNC frézky s ŘS Heidenhain iTNC 530, přičemž jedna je např od MAS a druhá od DMG. U obobu je výměna nástroje ruční a dráhy jsou u obou strojů v rámci rozsahu posuvů, kde tedy může konkrétně nastat problém?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V tomhle případě bude asi problémů nejméně, když je tam stejný systém. Ale určitě bude rozdíl v maximálních rozjezdech, rychlostech a otáčkách. Pak tam mohou být věci které si volí výrobce stroje, třeba jaké M-kódy se na co používají.C4MARO píše:Díky za vysvětlení.
A tedy k té otázce:
Aleš Procháska
Ako už bolo napísané problémy možu byť s M kódmi ktoré si určuje každý výrobca (chladenie, brzdy...). Ďalej môže byť problém s volaním nástroja. Niektoré stroje podporujú plávajúci zásobník a niektoré nie. V niektorých riadiacich systémoch niesú otvorené všetky funkcie a je nutné si za ich otvorenie priplatit. Pokial sa jedná o troj osé frézy s tým istým systémom tak by tam ale veľké problémi nemaly byť.
Mám teda skúsenosti iba s jedným CAM softvérom ale určite by som nehovoril že post stojí desiatky tisíc.
Určite by som do firmy nevyberal CAM podla toho či si môžte samy upravovať postprocesory. Určite je to zaujímavé pre hobby použitie keď človeka baví stráviť 2 dni štúdiom kódu a metódou pokus omyl si niečo uúraviť. Vo výrobe na to aj tak nikdy nebude čas a seriózdny predajca by vám mal sem tam nejakú menšiu úpravu spraviť aj zadarmo.
Mám teda skúsenosti iba s jedným CAM softvérom ale určite by som nehovoril že post stojí desiatky tisíc.
Určite by som do firmy nevyberal CAM podla toho či si môžte samy upravovať postprocesory. Určite je to zaujímavé pre hobby použitie keď človeka baví stráviť 2 dni štúdiom kódu a metódou pokus omyl si niečo uúraviť. Vo výrobe na to aj tak nikdy nebude čas a seriózdny predajca by vám mal sem tam nejakú menšiu úpravu spraviť aj zadarmo.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Neříkám, že to má být jediné kritérium, ale co mám zkušenost, tak post se lehce dolaďuje pořádlajoolaj píše:Určite by som do firmy nevyberal CAM podla toho či si môžte samy upravovať postprocesory. Určite je to zaujímavé pre hobby použitie keď človeka baví stráviť 2 dni štúdiom kódu a metódou pokus omyl si niečo uúraviť. Vo výrobe na to aj tak nikdy nebude čas a seriózdny predajca by vám mal sem tam nejakú menšiu úpravu spraviť aj zadarmo.

Aleš Procháska
Připomínka ne přímo k postprocesorům, ale k cyklům. Například FANUC má v různých ŘS jiná čísla cyklů pro stejný proces. Nechodí třeba úplně stejně, přesto bych čelal, že třeba hrubování podél bude mít ve všech ŘS stejné číslo cyklu.
Naposledy upravil(a) Hardmesr dne 13. 6. 2013, 9:58, celkem upraveno 1 x.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
mě třeba cykly vyhovujou v tom, že jsou přehlednější, kratší daj se dělat parametry a hlavně modifikací jednoho řádku v cyklu mám jinej program bez toho aniž bych musel jít ke camu a generovat to znovu při změně něčeho.. protože upravovat ručně camovskej soubor je většinou cesta do pekel, že někde něco člověk v tom množství přehlédne..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Aha... Já mám zase stroj online připojený na počítač s CAMem a přenos do stroje mi trvá 2 vteřiny. A generování drah včetně zpracování postprocesorem dalších pět (teda pokud tam nejsou tvarové plochy nebo adaptivní obrábění)
Proto ten jiný pohled.

Aleš Procháska