Dotaz - postprocesor

Hardmesr
Příspěvky: 423
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

13. 6. 2013, 9:57

Prochaska. I když jsem řekl předem, že můj vstup s cykly je mimo debatu, přikláním se k RaS. Dělám programy čistě v CAMu, ale například vytvořím program s řezáním závitu a hoši potřebují přidat třeba na noční směně počet průchodů, nebo změnit i počet dokončovacích řezů. Cyklus za prvé program řádně zkrátí a obsluha si jedním parametrem program upraví dle potřeby. Ne vždy to co vytvořím u stolu jede perfektně i na stroji. Problém bývá u CAMů (patrně ne u všech), že se tam musí cyklus vložit ručně. Já je tam dávám jako makra, která jsem si vytvořil. V CAMU ovšem nastává další problém a to, že vložený cyklus v CAMu není odsimulován a programátor je tak trochu slepý. Odsimulovat však jde v CAMu i cyklus. Parametry se vloží lehce a alespoň základní vizualizaci tam uvidím. Tím myslím třeba u závitů nájezdy a výjezdy. Počet řezů už třeba vidět nemusím. I když i to se dá vyřešit. Ještě používám makra pro cykly vrtání a to je tak všechno. Pro jiné operace bych to neřešil. Třeba hrubování a dokončování je v CAMU a cyklu, nebe a dudy. Tento problém řešit obsluhou jde. Třeba dát jim CAM pro tyto případy na dílnu. To také znám. Tam je ovšem problém, že pak musí obsluha takto upravený program odeslat zpět programátorovi. A znáte to, jak je to nejisté. Vznikne z toho zmatek. Změnit cyklus je pro obsluhu přeci jenom jednodušší, než měnit program v CAMu.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8174
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2013, 10:10

Jasně, tomuhle rozumím. Bohužel to asi žádný CAM nativně nepodporuje, aby se dala udělat plná simulace. Proto já zase naopak ani nepoužívám korekce na stroji a všechno se řeší v CAMu (dovedu si představit situaci, kdy by použili přebroušenou frézu vykompenzovanou korekcí a ta by pak o něco škrtla stopkou, i když v simulaci CAM tvrdil, že je to ok). I na noční směně vědí, kam hrábnout v CAMu, změnit korekci, případně udělat simulaci, vygenerovat a nahrát do mašiny.
Aleš Procháska
Hardmesr
Příspěvky: 423
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

13. 6. 2013, 10:19

Jistě. Přístup je podnik od podniku různý, a ne všechno co funguje v jednom podniku, funguje a je stejně přijímáno vedením programátorem a obsluhou. Řešení jsou různá a já jsem byl kdysi také proti tomu, aby mně obsluha zasahovala do programu. To jsem byl raději na telefonu. S postupem doby, kdy jsem si byl obsluhou naprosto jist, byl můj názor jiný a raději jsem jim dal tuto možnost, než je podporovat v tom, aby si doplňovaly v programu řádky.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Uživatelský avatar
dodo_mt
Příspěvky: 180
Registrován: 23. 4. 2008, 5:19
Bydliště: Martin
Kontaktovat uživatele:

14. 6. 2013, 5:26

OT: to ako seriozne nepouzivate pri programovani cykly a vsetko generujete na tvrdto rozpisane aj napr. vrtanie? Myslim cykly ako vrtanie, vyvrtavanie, vystruzovanie, zavitovanie, frez.zavitu (vonkajsi, vnutorny) frez. diery po spirale a uplne najdolezitejsie aspon u nas opakovanie casti programu do hlbky?

Neviem si ani predstavit nepouzivat korekcie na 2D frezovacky... vsak to by som nerobil nic len sedel a kazdu chvilocku pregenerovaval programy na frezy ktore by mi chalani z dielne doniesli... o nocnych ani nehovorim.....

Moja predstava o programe: vygenerovat program na 90-95% a upravit na stroji len cisla nastrojov, skorigovat otacky a posuvy a ak je to nevyhnutne tak po kolko bude schadzat freza napr. pri frez. vyberoch.

A o tom ze kazdy (programator, chlap na dielni) robi tu svoju suciastku podla seba ani nehovorim... jeden tol. otovor frezuje, dalsi spichuje vystruznikom a dalsi mik. hlavickou....

Ako to teda funguje u vas?

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
Hardmesr
Příspěvky: 423
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

23. 6. 2013, 8:20

dodo_mt pro OT: tady se trochu ztrácím. Je rozdíl mezi použitím cyklů z CAMu a z řídícího systému. V CAMu se jedná spíš o rutiny. Vyplním zde určité hodnoty (parametry), do tabulek a pod, případně jenom použijei rutinu a vyberu určitou oblast kontury pro zpracování, a při tvorbě NC programu do systému se z jednoduchého zadání nařádkuje hromadu příkazů. Například pro závitování a vrtání každý řez, odskok a podobně. Vložím-li do NC programu cyklus z řídícího systému, mám tam pouze řádek, případně dva řádky parametrů a ŘS si to vnitřeně přežvýká a nezaneřádí výpis hromadou řádků. V některých případech je to dobré. O těch případech se tu ale výše psalo. Neznám všechny ŘS a tak můžu psát jenom o tom, co si ještě trochu pamatuji. Možná, že některé CAMy a ŘS to zpracovávají rozdílně.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8174
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2013, 10:51

dodo_mt píše:OT: to ako seriozne nepouzivate pri programovani cykly a vsetko generujete na tvrdto rozpisane aj napr. vrtanie? Myslim cykly ako vrtanie, vyvrtavanie, vystruzovanie, zavitovanie, frez.zavitu (vonkajsi, vnutorny) frez. diery po spirale a uplne najdolezitejsie aspon u nas opakovanie casti programu do hlbky?
Ano, všechno rozepisuju. Dokonce jsem zrušil i vrtací cykly a rozebral je na jednotlivé posuvy, s výjimkou synchronního závitování, které systém bez použití cyklu neumí. Ale i tak začínám cyklus pro každou díru nanovo, protože chci mít jistotu, že přejezdy mezi děrami budou tak jak mi je ukáže CAM a ne tak, jak je provede systém (i když teoreticky by to mělo být shodné). Další věc je, že si můžu sám dělat postupy jinak, než je předdefinované v cyklech (jiná rychlost výstružníku směrem dolů a jiná nahoru apod.).

Pro opakování části programu do hloubky už vůbec nevidím důvod, vlastně HSMWorks by to ani neuměl udělat jako cyklus. Snažím se mít postprocesor vychytaný tak, abych nemusel dělat vůbec žádné ruční zásahy do G-kódu a moc mě nepálí, jestli je hrubování kapsy na 50 nebo 500 bloků.

Co se týká té absence korekcí, u mě je to dané tím, že je rychlejší změnit korekci v CAMu (kliknu na obrys, změním korekci, dám generovat, poslat, načíst, to vše max. do 10 vteřin) než hledat ve výkresu číslo korekce a pak ji přenastavovat v systému. Ostatně výkresy k většině součástek vůbec neděláme :-) Jediné co občas používám jsou průměrové korekce nástrojů které jsou společné pro víc různých obrobků po sobě, tady je to zase pohodlnější a rychlejší řešit takhle než to nastavovat stejně v každém programu.
Aleš Procháska
Doghi
Příspěvky: 85
Registrován: 30. 11. 2012, 5:39
Bydliště: Ostrava

23. 6. 2013, 12:48

Pane Procháska,

celkem s Vámi nesouhlasím s rozepisováním všech operací, neboť to dost prodlužuje NC kód a pokud ho potřebujete mít v paměti stroje, která není zrovna moc velká, tak to začíná být problém.
Ohledně korekcí je to hezká idea, avšak vždy je to fakt, že programátor není 24h v práci a v případě, že frézujete na velmi přesné tolerance, tak bez korekcí to nelze vyrábět.

Zmínil jste opakování cyklu na více výšek. Toto sám hledám a zatím se mi to nepodařilo udělat, protože když se frézuje na 10 výšek složitý tvar, tak je kód zbytečně dlouhý,¨.
SolidWorks 2014 + HSMWorks (Last development version)
Neznám slovo NEJDE. Buď to neumím nebo se mi nechce :D
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8174
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2013, 2:23

Doghi píše:Pane Procháska,
celkem s Vámi nesouhlasím s rozepisováním všech operací, neboť to dost prodlužuje NC kód a pokud ho potřebujete mít v paměti stroje, která není zrovna moc velká, tak to začíná být problém. Ohledně korekcí je to hezká idea, avšak vždy je to fakt, že programátor není 24h v práci a v případě, že frézujete na velmi přesné tolerance, tak bez korekcí to nelze vyrábět.
Zmínil jste opakování cyklu na více výšek. Toto sám hledám a zatím se mi to nepodařilo udělat, protože když se frézuje na 10 výšek složitý tvar, tak je kód zbytečně dlouhý,¨.
Jak výše psal "Hardmesr", je to firma od firmy jinak. Já mám stroje připojené na LAN a paměť mají přiměřeně velkou, takže nemusím šetřit délkou kódu, protože celou paměť nezaplácnu ani náhodou a přenos trvá zlomek vteřiny tak jako tak. Ale úplně rozumím variantě, kdy někdo potřebuje šetřit pamětí nebo se vrtat v kódu ručně, pak je jasné, že chce naopak co nejvíc věcí dělat cykly a procedurami.

Nastavení těch korekcí je stejně složité (nebo spíš stejně snadné) ve stroji i v CAMu a seřizovači i obsluha na noční směně umí s CAMem pracovat, takže není důvod všechno hrnout na stroj. Ale zase je to specifika firmy. Někdy sama průměrová korekce nestačí, zrovna u termoplastu, ze kterého vyrábíme celkem dost, se projeví nepatrné otupení nástroje různě v různých operacích, protože termoplast prostě uhýbá. A to už je jednodušší dát korekci přímo do té operace, než třeba mít jeden nástroj se dvěma různými korekcemi.

Ohledně výšek chápu, že by se to dalo zjednodušit, ale náš CAM to neumí, tak to neřeším. A z programátorského hlediska to ani není úplně snadné, protože když se třeba po každé výšce vyjede nástrojem nad obrobek, tak už ty operace v různých výškách nejsou zcela shodné, minimálně se tam zajíždí ro různé hloubky a to už se musí programovat jako parametrická procedura a to funguje na každém stroji úplně jinak (a na nějakém vůbec) a vzniká prostor pro chyby.
Aleš Procháska
Uživatelský avatar
dodo_mt
Příspěvky: 180
Registrován: 23. 4. 2008, 5:19
Bydliště: Martin
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2013, 5:07

OT:

Programovat vrtacie cykly ako rozpisane je utopia... toto si fakt neviem ani predstavit kazdy jeden znamejsi riadiaci system ktory poznam ma celkom slusnu podporu na vrtacie cykly a nevidim dovod ich nepouzivat tak isto napr. ak maju otvory rovnake suradnice tak tak ich davat do podprogramu a vytoahovat len tie a nepisat ich pod kazdy cyklus.

K tym opakovaniam do hlby len tolko ze ak robite rozne materialy a nie len jeden druh je dost problematicke trafit spravny zaber frezy ze ci to bude lepsie po 1mm po 2mm alebo naopak po 0.7mm preto dost casto ak su to jednoduche kapsy pouzivam opakovanie do hlbky po vrstvach. Kod je kratucky chlap nema problem si opakovania popripade frezu za par sekund zmenit atd.

Ku korekciam len tolko ze neviem ako dotahujete tolerovane rozmery... :shock: robite aj nejake presne drazky priemery? Lebo toto si uz fakt u nas neviem predstavit ak by u nas prislo za mnou desat ludi ze chce prerobit program ze dotahuje tol. priemer a ja to mam bez korekcne... Kazda masina ma zasobnik na 1000-2000 nastrojov kde moze mat ulozene prakticky vsetky informacie o kazdom nastoji take v korekcii a zapisovani vobec nevieim problem... do programu sa nevpisuje nic len G41 alebo G42.
Ohledně výšek chápu, že by se to dalo zjednodušit, ale náš CAM to neumí, tak to neřeším. A z programátorského hlediska to ani není úplně snadné, protože když se třeba po každé výšce vyjede nástrojem nad obrobek, tak už ty operace v různých výškách nejsou zcela shodné, minimálně se tam zajíždí ro různé hloubky a to už se musí programovat jako parametrická procedura a to funguje na každém stroji úplně jinak (a na nějakém vůbec) a vzniká prostor pro chyby.
:shock: Tvoj CAM nedokaze vo viacerych operaciach (pod jednym nastrojom) za sebou vyst nad oborbok do rovnakej vysky ak su rozne hlbky obrabania?

Mozno je mi to vsetko divne ale asi mat uplne inu specificku vyrobu ako my... :)

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8174
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2013, 6:23

dodo_mt píše:Programovat vrtacie cykly ako rozpisane je utopia... toto si fakt neviem ani predstavit kazdy jeden znamejsi riadiaci system ktory poznam ma celkom slusnu podporu na vrtacie cykly a nevidim dovod ich nepouzivat tak isto napr. ak maju otvory rovnake suradnice tak tak ich davat do podprogramu a vytoahovat len tie a nepisat ich pod kazdy cyklus.
Když to programuju ručně, tak samozřejmě. Ale když nepočítám nějaké úpravy přejezdů na pětiose, tak jsem ručně do G-kódu nehrábnul, ani nepamatuju. A ty cykly taky neumí všechno -- třeba jak jsem psal, na mašině mi jede výstružník v cyklu dolů i nahoru stejně rychle a to je u plastu tak jedině na natavení špon, musel jsem si to rozepsat abych moh vyjíždět rychleji. Druhý důvod proč jsem si ty cykly rozepsal je nahoře, vrtání série děr v cyklu se mi vracelo do stejného Z, což někdy zbytečně zdržuje.
K tym opakovaniam do hlby len tolko ze ak robite rozne materialy a nie len jeden druh je dost problematicke trafit spravny zaber frezy ze ci to bude lepsie po 1mm po 2mm alebo naopak po 0.7mm preto dost casto ak su to jednoduche kapsy pouzivam opakovanie do hlbky po vrstvach. Kod je kratucky chlap nema problem si opakovania popripade frezu za par sekund zmenit atd.
Samozřejmě, souhlas. Ale měním to v CAMu a ne v G-kódu, tudíž je mi úplně jedno, jak si to CAM ošéfuje, jestli vygeneruje deset nebo tisíc řádků. Beztak obsluha nesmí do G-kódu hrábnout (do nastavení operace v CAMu ale ano).
robite aj nejake presne drazky priemery?
Samozřejmě, od toho to CNC mám :-)
Lebo toto si uz fakt u nas neviem predstavit ak by u nas prislo za mnou desat ludi ze chce prerobit program ze dotahuje tol. priemer a ja to mam bez korekcne...
Změním to v CAMu a vygeneruju znova. Práce na 5 vteřin. Důvod jsem vysvětloval, korekce tak nemám vázané na nástroj ale na operaci. Takže i když použiju třeba přebroušenou frézu, tak jí nastavím průměrovou korekci v mašině, ale stejně s ní každou operaci ještě zvlášť (je-li potřeba) koriguju v CAMu.
:shock: Tvoj CAM nedokaze vo viacerych operaciach (pod jednym nastrojom) za sebou vyst nad oborbok do rovnakej vysky ak su rozne hlbky obrabania?
Samozřejmě, že ano, jen vysvětluju, že není důvod se nutit do toho, aby na to používal podprogram.
Mozno je mi to vsetko divne ale asi mat uplne inu specificku vyrobu ako my... :)
Děláme malé série, třeba 50 kusů, takže si ani nemá kdo zvyknout na takové ty věci, jako že když se tenhle rozměr začíná přibližovat horní toleranci, tak přidám dvě stovky k nástroji číslo 63...
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“