HSMworks, jaký způsob obrobení zvolit?

CAM software
marek
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 4:18

Zdravím, potřeboval bych poradit, jaký způsob, případně co nastavit v HSMworksu pro obrobení tohoto dílce..
Výstřižek.JPG
Jde o polotovar pro výrobu formy křídla rc modelu. Bude se frézovat MDF deska. Pokud použiju způsob 3D rovnoměrné, tak se dráhy vytvoří takto. Je to funkční, ale..
Výstřižek2.JPG
Potřeboval bych, aby frézka jezdila jen lineární pojezdy, to znamená ve směru červené a zelené šipky. Je to proto, protože moje hobby frézka při přejezdech po rádiusech, což jsou dráhy vykreslující profil toho křídla, rapidně zpomalý (prodlužuje to čas obrábění). Je to dáno použitou řídící elektronikou a nutností nastavení ramp při rozjezdech a zastavování krokových motorů.
Klidně by to mohlo i vyjíždět ven z té obráběné plochy, po přejezdu pak o danou výšku klesnout v ose Z (modrý směr) a pak zase lineárně přejet na druhou stranu.
Ještě bych u toho potřeboval zachovat velikost třísky, tak jak je to u rovnoměrného způsobu.
Snad jsem to popsal pochopitelně a doufám, že mi někdo poradí..
Marek
S pozdravem Marek
maca

4. 7. 2013, 5:01

Dej model na plochu ke stažení.

Vyhruboval bych to kapsováním
a dodělal metodou rovnoběžnou, kde nastavíš úhel průchodu nebo-li směr jakou potřebuješ a velikost třísky zachováš.

Pokud chceš vyjíždět ven a nedotknout se vrchní plochy a nesrazit i hranu, která u forem je potřebná,
tak bych model v solidworksu upravil:
Funkcí přesunout plochu ( v objemu) třeba o 1 mm. ( tím si chráním ostrou hranu a dráha vyjede dále)

Tak to dělám já. :-)
marek
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 6:26

Jak jsem psal, hrubování mám zmáklé, jde o ten finiš. To aby mi to nebralo vrchní hranu, řeším možná trochu šalamounsky, ale funguje to. Nastavuju Vršek od polotovaru -0.01mm, tím pádem mi to neudělá dráhy na vrchu a ta setina se na dřevěném obrobku ztratí. To s tím rovnoběžným jsem zkoušel, ale vyhazuje mi to nějakou chybu. Ten díl je zatím je vzorek, ještě to není nic konkrétního.. jdu testovat to rovnoběžné..
edit: dal jsem ten díl, zkus na to mrknout s tím rovnoběžným, jestli to jde..
Přílohy
Díl1.zip
(159.49 KiB) Staženo 240 x
S pozdravem Marek
maca

4. 7. 2013, 6:53

Já bych rovnoběžnou metodu udělal takto, dle modelu.

V historii solidworksu je vidět, že jsem díl na výšku o 1 mm zvednul a na bok o 3 mm,
tím fréza na vrchní plochu nezajede.

Šlo by to udělat i v sestavě, tam je to pak ještě lépe a názorněji vidět. Složité dílce raději
dávám a frézuji v sestavě.
Přílohy
Díl1.zip
díl
(719.29 KiB) Staženo 231 x
marek
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:02

Při rovnoběžném mi to píše toto:
Výstřižek3.JPG
Co je špatně??
Jinak já bych potřeboval, aby to jezdilo lineárně, ale když tak nad tím uvažuju, tak by každá špona musela mít jiný úhel, protože křídlo je lichoběžníkové. U náběžné hrany křídle je úhel jiný než na odtokovce.. To asi pak i to rovnoběžné bude běhat po rádiusech.
S pozdravem Marek
maca

4. 7. 2013, 7:07

Tak to netuším, co je to za chybu.... :-( Někdy je problém, když je model uložen hluboko v kořenovém adresáři.
marek
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:20

Můžeš prosím ještě změnit tu dráhu otočením o 90 stupňů? Chtěl bych to vidět, jak to bude jezdit..
S pozdravem Marek
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:23

Takhle to (někdy) zazlobí, když se SolidWorks spustí dvojklikem na soubor z Windows. Lepší je pustit SW napřed a otevřít soubor jeho funkcí open. Prý o tom vědí a chybu hledají :-)
Aleš Procháska
marek
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:25

otvírám vždy přes ikonku otevřít v SW, nikdy né z windows. Ani v práci to tak nedělám.. Možná budu muset stáhnout nějaký novější HSM...
S pozdravem Marek
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:46

Hm, tak to nevim. Zkusil jsem paralelni 90 stupnu i flow a oboji se tvari pouzitelne.
Přílohy
flow.png
parallel.png
Aleš Procháska
marek
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:55

No u mě je problém s tím chybovým hlašením, jinak by to asi taky šlo.. :roll:
S pozdravem Marek
maca

5. 7. 2013, 6:38

Jsem vůbec nevěděl co je Flow ( ach ta angličtina) Takže už vím, že je to průtokové :-) Tuhle metodu jsem zatím neměl možnost použít, alespoň se člověk pořád něco učí.
U tohoto obrobku se mi stejně líbí více rovnoběžné, u průtokového je krok nerovnoměrný, u rádiusu namaštěný a potom až moc od sebe..
maca

5. 7. 2013, 6:59

A co metoda morfované. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Q1gA0q9Y7hE" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
morfované.jpg
marek
Kontaktovat uživatele:

5. 7. 2013, 9:13

Tak povedlo se mi nastavit to průtokové, jdu vyzkoušet, co na to frézka..

edit: Takže výsledek výborný, jezdí to jak jsem chtěl, zpomaluje to jen na začátku a na konci dráhy, když přejíždí do další, jinak to jede na plno, což jsem chtěl. Při větších obrobcích to bude znát na celkovém čase.
Takže prozatím díky za nasměrování. A kdyby někdo věděl něco kolem té interní chyby, kterou mi hlásí, rád se dovím víc..
Marek
S pozdravem Marek
maca

5. 7. 2013, 12:37

Super, tak jednomu jsme pomohli a tak sem také něco přidám. Zrovna dělám elektrodu na elektroerozivní obrábění, což znamená pro jiskření do kaleného materiálu.

Musím jen říci, že programuji jen malou chviličku, tak nemám tolik zkušeností, jako jiní pardálové tady. :-)

Mrkněte na model: líbilo by se Vám to takto naprogramované nebo by jste to udělali jinak?
Elektroda se frézuje s offsetem -0,2 mm.

Na obrázku je zbytkové frézování, které jsem navrhl rovnoměrnou metodou, zkoušel jsem i tužkovým obráběním, ale nebylo to tolik ono.

Nebráním se jiným nápadům. Díky.

Model je frézovaný v sestavě, pro otevření drah je potřeba otevřít sestavu !!
Ke stažení i tady: http://uloz.to/x2ug9DKs/2394-e2801-zip" onclick="window.open(this.href);return false;

PS: tohle vlákno bychom mohli nechané otevřené a občas něco vyzkoušet :-)

Ahoj. Máca
Přílohy
Elektroda
Elektroda
Naposledy upravil(a) maca dne 8. 7. 2013, 8:07, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „CAM“