hospudka
Moderátor: sysel
@robokop: Nad tim jsme diskutovali den pred tim na linux.cz na ircu s klukama, co zakladali brmlab, jako prvni cesky hackerspace. Ono to v nasem prostredi neni jednoduche. Jsou videt problemy uz u brmlabu - podle toho, co rikali lidi, co se tam pohybuji a co to zakladali - ze to negeneruje takove vysledky, jake si od toho ti lide slibovali. BTW - v prepoctu na koruny je to clenstvi docela drahe - pokud by tu prispivali lide trosku technicky znalejsi, tak ti vetsinou moc penez nemaji... No - lze o tom pokecat... a vubec - prijd nekdy na 2k6 do legendy... 

I kdyby se sehnali finance tak mám strach že v naší papírové zemi by to ani nešlo realizovat, úředníci by si to přehazovali jako horký brambor.
Byl jsem u zakládání akvaburzy v Brně a vím co s tím měli (mají) kluci práce a to se jedná o pár hodin pultového prodeje.
Ale třeba se pletu a je u nás možné nasázet do haly stroje a nechat na nich jen tak dělat nadšence
Byl jsem u zakládání akvaburzy v Brně a vím co s tím měli (mají) kluci práce a to se jedná o pár hodin pultového prodeje.
Ale třeba se pletu a je u nás možné nasázet do haly stroje a nechat na nich jen tak dělat nadšence

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Taky jsem o tom uvažoval , bojím se jen že pokud by to bylo tak by se tam hodně brzo někdo zranil a byl by konec. Vím vše se dá nějak právně ošetřit ale to nikomu zdraví nevrátí. Všichni víme jak jsou stroje nebezpečné a těžko lustrovat každého kdo si přijde něco udělat. Taky si myslím že by to mělo být za peníze už jen proto že když má někdo něco zadarmo ( a to myslím jak ve svém vlastnictví nebo půjčené) chová se k tomu jako debil a brzo to zmrší, nehledě na to že neví jak na to což zavání nejen poškozením stroje ale i zdraví. Myslím že stavit něco na dotacích je špatné, už jen proto že dotace nejsou na vždy a každý projekt musí být životaschopný i bez dotací jinak je to komunismus a tak či tak to někdo zaplatit musí.
Já měl představu na modelářskou dílnu ( frézka , laser, horký drát, lis na křídla, vakulis, stříkací box, lamináty, soustruh atd) k tomu nějaký ten bar aby si lidi přijeli i jen tak pokecat a k tomu něco udělat na strojích( tedy jakýsi klub). Jednoduché členství které by bylo placené, případně dílnu využívat i pro nečleny za nějaký hodinový poplatek. Případně tam mít i malý krámek s materiálem aby si každý mohl co potřebuje koupit a vyřezat ( i z toho by byl nějaký zisk). Ono na tu modelařinu by investice nemusela být taková ale nakonec jsem si udělal průzkum a i z vlastní zkušenosti vím , že většina modelářů jsou ( jak to napsat abych se nikoho nedotkl) no řeknu to co si myslím.. bud idioti ( stačí si přečíst mojehobby) nebo se převádějí nebo si pro korunu nechají vrtat koleno a raději si koupí 3x levný šmejd než něco pořádného. A pokud by někdo měl dát cca 200-300 Kč za hodinu v takové dílně tak by tam asi nikdo nepřišel. A to si myslím že těch 200-300 je málo když si vemu jakoukoliv hodinovou sazbu na jakémkoliv stroji co by tam byl u firmy která by podle dodaných dat měla něco udělat.
Pro strojařský projekt by byla cena cca 4x větší né li víc.
Dovedu si ale představit že někdo má rozumné prostory a dohodne se více lidí kteří třeba mají stroje nevyužité a zapůjčí je to takové dílny kam pak mohou všichni chodit. No a kdo nemá stroj tak hold za práci na nich zaplatí na nějakou tu režii.
Já měl představu na modelářskou dílnu ( frézka , laser, horký drát, lis na křídla, vakulis, stříkací box, lamináty, soustruh atd) k tomu nějaký ten bar aby si lidi přijeli i jen tak pokecat a k tomu něco udělat na strojích( tedy jakýsi klub). Jednoduché členství které by bylo placené, případně dílnu využívat i pro nečleny za nějaký hodinový poplatek. Případně tam mít i malý krámek s materiálem aby si každý mohl co potřebuje koupit a vyřezat ( i z toho by byl nějaký zisk). Ono na tu modelařinu by investice nemusela být taková ale nakonec jsem si udělal průzkum a i z vlastní zkušenosti vím , že většina modelářů jsou ( jak to napsat abych se nikoho nedotkl) no řeknu to co si myslím.. bud idioti ( stačí si přečíst mojehobby) nebo se převádějí nebo si pro korunu nechají vrtat koleno a raději si koupí 3x levný šmejd než něco pořádného. A pokud by někdo měl dát cca 200-300 Kč za hodinu v takové dílně tak by tam asi nikdo nepřišel. A to si myslím že těch 200-300 je málo když si vemu jakoukoliv hodinovou sazbu na jakémkoliv stroji co by tam byl u firmy která by podle dodaných dat měla něco udělat.
Pro strojařský projekt by byla cena cca 4x větší né li víc.
Dovedu si ale představit že někdo má rozumné prostory a dohodne se více lidí kteří třeba mají stroje nevyužité a zapůjčí je to takové dílny kam pak mohou všichni chodit. No a kdo nemá stroj tak hold za práci na nich zaplatí na nějakou tu režii.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
K tomu se přidám a jednu vlastní zkušenost... V Holešovicích jsem měl tu možnost mít zdarma "za režii=jen elektřina" mít dílnu 6x12m vybavil jsem jeřábem(sloup+otočné rameno +eletrický balkankar) vrtačka VS13 z vojenské autodílny+ponky ,velký oceloví ponk + york250 a 150 , Pákové litinové nůžky,10Atm kompresor s 200l zásobníkem,5t nužkoví hever a hromady vercajku (podotýkám že vše bylo "jeté" . Pro mě a kamarády z Hondaclubu.cz (auta) . K tomu dvůr a dva uzamikatelné sklady z každé strany dílny 2x12m. Dohoda ,když se maká na vlastním zadarmo (pro 10 kamarádů okolo mne). Když na cizím ,tak do kasy 20kč za hodinu v dílně. V kase se vlastně nikdy nic neobjevilo .
Mě to za 2 roky trvání stálo 22tisíc na eletrice , a když majitel prodal nemovitost a já dostal termín k vyklizení . Tak najednou se nikdo neměl k odvozu svých vraků před dílnou . Natož mi pomoci to vyklidit . Po slibech stylu "do pátku to zmizí" nezmizelo... místo práce jsem to jeden tejden jezdil párat flexou a sekerou ,vozil do šrotu. Vyvezl něco z dílny a protože jsem překročil termín tak jsem se s novím majitelem "dohodl" že mu tam zůstane jeřáb ,kompresor , vrtačka a ponk. Z drobného vercajku mi po úřadování kamarádu zbyla půlka, a to jsem objevil různě poschovávané vyjeté oleje a brzdovky. Prostě Komunismus v jakékoliv formě neexistuje a ani eistovat nemůže.
A když se člověk zamyslí tak ani ve vlastní rodině to kolikrát nejde... ono se to rozbilo ,já to někde zapoměl,oni mi to nevrátili ,opravdu jsem nevěděl že ten šroubovák byl tak drahej ,já s ním chtěl useknout jen ten výčnělek na betonové zídce atd.... miluji svého švagra
, A když jsem se rozjel ,tak pracuji dodavatelským způsobem pro pár občanských združení zabívající se internetem. Koukaj na mne jak na debila kdyyž se ptám na titul a odmítám všem co mají před jménem ING. půjčit lopatu. Chtějí ušetřit tak se k práci "přidružují" Poslední Jobovka byla ,když si půjčili laminátové protahovací pero 120m .(už mi z něj jednou ulomili 30m z původních 150) Dotyčný se egoisticky klepal v prs ,že není takoví debil jako oni a že se mu to nemůže stát. Nestalo, přeřízl mi ho pilkou. Pero nastrkal do trubky (na trubce metráž) na peru mám znaačky po 10m , myslel si že není tam co má být (to že se nezastrčený konec dá změřit a odečíst=vím kolik je v trubce.) trubku odkopal a přeřízl měký plast i s tvrdým sklolaminátovím perem. Hlavně že má matfyz. Stálo je to 17t za nové pero. Chtěl jsem říci že i takovím lidem by se to půjčovalo . Už vidím jak lítají kusy obrobků po špatném upnutí... ty zaseknuté kličky ve zdech ,ty utrhané rukávy. Chtěl bych vidět toho magora co to zastřeší pro "veřejnost" . A dost pochybuji že ten článek je zcela pravdivý. Spíše je trochu "přikrášlený" Možná že po půlroce na svěráku ,tě pustí po proškolení k vrtačce atd atd.
Mě to za 2 roky trvání stálo 22tisíc na eletrice , a když majitel prodal nemovitost a já dostal termín k vyklizení . Tak najednou se nikdo neměl k odvozu svých vraků před dílnou . Natož mi pomoci to vyklidit . Po slibech stylu "do pátku to zmizí" nezmizelo... místo práce jsem to jeden tejden jezdil párat flexou a sekerou ,vozil do šrotu. Vyvezl něco z dílny a protože jsem překročil termín tak jsem se s novím majitelem "dohodl" že mu tam zůstane jeřáb ,kompresor , vrtačka a ponk. Z drobného vercajku mi po úřadování kamarádu zbyla půlka, a to jsem objevil různě poschovávané vyjeté oleje a brzdovky. Prostě Komunismus v jakékoliv formě neexistuje a ani eistovat nemůže.
A když se člověk zamyslí tak ani ve vlastní rodině to kolikrát nejde... ono se to rozbilo ,já to někde zapoměl,oni mi to nevrátili ,opravdu jsem nevěděl že ten šroubovák byl tak drahej ,já s ním chtěl useknout jen ten výčnělek na betonové zídce atd.... miluji svého švagra

https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
když vidíte že tady na fóru majitelé vlastních frézek kolikrát ani netuší co je to řezná rychlost a jaké mají nastavit řezné podmínky, tak kdo by tam asi tak pořád dodával nové a nové frézy, když by blbeček z ulice přišel a nastavil by tam třeba 6ce fréze 1000otáček 2m/minutu a poslal ji do nějákého bloku.. o tom že by ji poslal proti svěráku, stolu atd ani nemluvě.. podle mě nesmysl..
ještě si tak dokážu představit, vyrábět něco pro kutila vyškolenou obsluhou s daným kutilem za prdelí.. jinak je to nesmysl..
ještě si tak dokážu představit, vyrábět něco pro kutila vyškolenou obsluhou s daným kutilem za prdelí.. jinak je to nesmysl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jo v takovychhle pohledech je to nesmysl
ale jiste by to nejak resit slo
muselo by se teda zaprve chtit to vyresit
samozrejme by to muselo byt vcetne obsluhy
zainvestovat z dotaci samotnej nakup stroju a prostor, ne uz provoz ten musi byt sobestacny
rozjet nejakou vedlejsi seriovku ktera by podrzela rezii
pridruzit to k nejake skole
ale on se tu poradne stejne uz zadny vyvoj nedela
vsecko je na oko takze k cemu cele to zejo
ale jiste by to nejak resit slo
muselo by se teda zaprve chtit to vyresit
samozrejme by to muselo byt vcetne obsluhy
zainvestovat z dotaci samotnej nakup stroju a prostor, ne uz provoz ten musi byt sobestacny
rozjet nejakou vedlejsi seriovku ktera by podrzela rezii
pridruzit to k nejake skole
ale on se tu poradne stejne uz zadny vyvoj nedela
vsecko je na oko takze k cemu cele to zejo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mě se ta myšlenka líbí, klidně s ní i pomůžu. Já mělv ten projek na dílnu v deskách a měl jsem i investora ale raději jsem do toho nešel.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
Mě samotnému by bylo blbé přijít k nějakému laseru a nebo CNC a chtít na tom něco ladit.
Mám z mašin respekt hlavně protože u nich platí pravidlo "jak si mě naprogramuješ tak pojedu, ale pak si nestěžuj"
Proto si radši stoupnu ke klasice kde si ručně vše odkličkuji a hlavně slyším co to dělá.
Potkal jsem mnoho lidí kteří jsou pravý opak, položit 8kg železa na stůl stojanové vrtačky a převrtávat 18mm díru na 19mm jen v ruce. Naštěstí to skončilo jen ohnutým vrtákem ale takovýmu by nepůjči ani metr.
Možná by se pro takový projekt dalo využít odpočtu DPH na vývoj - výzkum.
Mám z mašin respekt hlavně protože u nich platí pravidlo "jak si mě naprogramuješ tak pojedu, ale pak si nestěžuj"
Proto si radši stoupnu ke klasice kde si ručně vše odkličkuji a hlavně slyším co to dělá.
Potkal jsem mnoho lidí kteří jsou pravý opak, položit 8kg železa na stůl stojanové vrtačky a převrtávat 18mm díru na 19mm jen v ruce. Naštěstí to skončilo jen ohnutým vrtákem ale takovýmu by nepůjči ani metr.
Možná by se pro takový projekt dalo využít odpočtu DPH na vývoj - výzkum.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
@robokop: k vyuzivani verejnych penez mam docela negativni nazor... 
@RaS & PAKO.II: Presne, jak pisete - ja uz sice strojarim jen pro udrzeni si toho, co jsem se naucil ve fabrice, ale zvazoval jsem, jestli svoje stroje neposkytnout do hackerspace, ale potom jsem si uvedomil, jak lidi zachazeji s vecmi, na ktere si nevydelali vlastnima rukama... takze z toho seslo. Komunismus opravdu nefunguje.
Problem je v tom, ze lidi si bud na ty stroje a naradi, nastroje, meridla... vydelaji a maji k tomu vztah a nebo (az na vyjimky) ne. Urcite se taky pozna to, kdyz jsme od mistra na ucnaku dostali dost pohlavku - ono se to nezda, ale clovek si to zapamatuje. A nebo kdyz cloveka skolili ve fabrice - bud to clovek dostane takhle a nebo se to nauci za nekdy docela velkou cenu u sebe v dilne.
BTW - v tom techshopu jim to ale funguje. IMHO to musi byt za podobne penize, ktere odrazi nakup stroju, reseni skod, najem dilny a energie a pripadnou udrzbu (pokud se nedela vlastnorucne). Proto neverim ani moc verejnym penezum. Naucil jsem se, ze si na veci mam vydelat a co clovek dostane zadarmo, toho si potom nevazi (treba i proto jsem byl na vejsce potom za skolne).

@RaS & PAKO.II: Presne, jak pisete - ja uz sice strojarim jen pro udrzeni si toho, co jsem se naucil ve fabrice, ale zvazoval jsem, jestli svoje stroje neposkytnout do hackerspace, ale potom jsem si uvedomil, jak lidi zachazeji s vecmi, na ktere si nevydelali vlastnima rukama... takze z toho seslo. Komunismus opravdu nefunguje.
Problem je v tom, ze lidi si bud na ty stroje a naradi, nastroje, meridla... vydelaji a maji k tomu vztah a nebo (az na vyjimky) ne. Urcite se taky pozna to, kdyz jsme od mistra na ucnaku dostali dost pohlavku - ono se to nezda, ale clovek si to zapamatuje. A nebo kdyz cloveka skolili ve fabrice - bud to clovek dostane takhle a nebo se to nauci za nekdy docela velkou cenu u sebe v dilne.
BTW - v tom techshopu jim to ale funguje. IMHO to musi byt za podobne penize, ktere odrazi nakup stroju, reseni skod, najem dilny a energie a pripadnou udrzbu (pokud se nedela vlastnorucne). Proto neverim ani moc verejnym penezum. Naucil jsem se, ze si na veci mam vydelat a co clovek dostane zadarmo, toho si potom nevazi (treba i proto jsem byl na vejsce potom za skolne).
Člověče, to je divné, na mojí frézce je to necelých 19 m/min. Na tvojí jsou to jen dva?RaS píše:... když by blbeček z ulice přišel a nastavil by tam třeba 6ce fréze 1000otáček 2m/minutu a poslal ji do nějákého bloku..
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Taky se mi ten techshop líbil
Ale není to žádná banda kutilů, podle toho co píšou na stránkách to má určitý řád, přístup ke strojům jen po zaškolení příslušné úrovně atd. A poplatky budou zjevně takové, aby se to vyplatilo a fungovalo to jako obchodní společnost -- už proto, že mají po USA asi tucet poboček a plánují otevření dalších. Netroufnu si říct, jestli by to fungovalo i u nás, ale těch "deset rozdílů" mezi USA a ČR jsem našel celkem rychle 

Aleš Procháska
Josef píše:Člověče, to je divné, na mojí frézce je to necelých 19 m/min. Na tvojí jsou to jen dva?RaS píše:... když by blbeček z ulice přišel a nastavil by tam třeba 6ce fréze 1000otáček 2m/minutu a poslal ji do nějákého bloku..
píšu že by nastavil 1000otáček a POSUV!!! 2m/minutu a poslal to do bloku ocele třeba.. takže by té fréze dal při 2 zubech 1mm na zub a šla by do hajzlu hned po nárazu..
nepočítal jsem řeznou rychlost..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu