Ahojte
Potřeboval bych poradit jak zkontrolovat rovinnost na mojí malé CNC.
Hliníkový drážkový stůl není rovný, to jsem věděl předem, vždy mezi drážkami je to o nějaké desetinky vystouplé nahoru. Není to závada, je to od výrobce takový profil.
Stůl bych chtěl přefrézovat rovnou frézkou v tom problém nebude. Otázka je jak zkontrolovat že je celá plocha v rovině vůči další ose.
Asi nejjednodužší je položit rovnou ocelovou desku na celou plochu a projet to hodinkami, jenže takovou deku nemám.
Když to budu frézovat jen tak bez měření tak si můžu vyrobit šišoid, pokud by byla jedna osa nebo obě vůči ideální rovině šikmo. (což neznamená že teď tam šišoid není)
Pro seřizování/ustavení vedení jsem používal strojní váhu a ještě jsem to měřil vůči sobě na hodinky při posuvu takže nějaká hrozná odchylka tam rozhodně nebude.
Nevím jestli by stačilo použít úhelník na kant a projet vždy rovinu na všech stranách pracovní desky. (hodinky na Z)
Pro představu obrázek:
Kontrola rovinnosti
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
no pokud to budeš frézovat vlastní stůl vlastní frézkou tak ti to skopíruje rovinnost toho tvého strojku, to jsi měl řešit už dřív ne? třeba stavět na rovném stolku a rovnat osy podle něj..
pokud na to teď položíš rovné pravítko a zjistíš že to celé letí třeba o 1mm doleva tak co bys s tím chtěl dělat?
pokud na to teď položíš rovné pravítko a zjistíš že to celé letí třeba o 1mm doleva tak co bys s tím chtěl dělat?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tak napřed si proměř přímost os X Y na nějaké dobré rovné pravítko (třeba jak to máš na obrázku a vypodlož to tak, aby konce byly v nule a uvidíš přímost - hodinky na Z). No a uvidíš, jak jsi úspěšně namontoval kolejnice. Pokud jsi se s tím nepáral, jak jsi naznačoval jinde, tak budeš smutný. Ale pojďme dále, vezmi si nějakou kostku (máš-li johansonku, je to nejlepší volba), stačí i nějaká dobře paralelně nabroušená a pak si to změř v nějakém rastru (např. 50 mm) a uvidíš, jak ti běží stůl s osou před opracováním. Pokud tam nebudou extrémy na braní, tak to ofrézuj a opakuj měření. Jen ještě upozornění, že rovinnost stolu bude pak závislá na přímosti os X a Y. U některých profi strojů je stoly nefrézují, ale hoblují po sestavení vlastním strojem.
Nejdřív jsem si musel najít co to ta Johansonka vlasně je
Postupovat budu nejdříve proměřením, co k tomu seženu se ještě ukáže. Jinak já můžu všechny osy (konce) seřizovat jakýmkoliv směrem, tak jsem i dostavoval odchylky svařovaného rámu.
Milimetry tam určitě nebudou do desetinky by to mělo být srovnané už teď.
Uvidíme

Postupovat budu nejdříve proměřením, co k tomu seženu se ještě ukáže. Jinak já můžu všechny osy (konce) seřizovat jakýmkoliv směrem, tak jsem i dostavoval odchylky svařovaného rámu.
Milimetry tam určitě nebudou do desetinky by to mělo být srovnané už teď.
Uvidíme

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.