CNC ŠKRABÁTKO

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
MTEC

6. 8. 2013, 6:31

Toto moje prvé CNC škrabátko vzniklo inšpiráciou na tomto fóre. Chcem poďakovať členom tohto fóra za príspevky, nápady a rady, ktoré tu boli prezentované a z ktorých som čerpal pri stavbe tohto amatérskeho CNC.

Začalo to tým, že sa mi dostali do ruky krokáče zo starých A3 tlačiarní a hľadal som využitie na niečo rozumné . Objavil som toto fórum a prišla myšlienka pokúsiť sa vyrobiť nejakú CNC mašinku na frézovanie PCB , frézovanie a gravírovanie do dreva. Z toho, čo som doma našiel a s minimálnym rozpočtom. Vybavenie dielne bolo minimálne: zváračka, vŕtačka, brúska a spájkovačka. Bolo treba si dať niektoré veci vyrobiť a upraviť známemu na sústruhu. Elektroniku som si vyrábal sám. Oddeľovacia doska z optočlenmi PC817 a koncové stupne s TA8435H. Mechanickú časť som robil počas dlhých zimných večerov koncom roku 2012 a začiatkom 2013. Konštrukciu som skladal a upravoval postupne bez plánov.

Pracovná plocha: X=430mm, Y=430mm, Z=120mm

Vedenie: X a Y na železnej guľatine dĺžky 600mm priemer 20mm v strede podoprená, posuv na ložiskách 608 RS, trapéz 16mm stúpanie 4mm osadený na ložiskách s kosouhlým stykom 7200 RS, matica železná. Prevod do pomala ozubeným remeňom 2:1.

Osa Z: nepodoprená vodiaca tyč 220mm priemer 12mm , 4 krát lineárne ložisko osadené v hliníkových domcoch. Závitová tyč 10mm stúpanie 1,5mm priamy náhon osadená v ložiskách 625 RS matica mosadzná.

Motory : X a Y Minebea 23LM – C352
Z Minebea 23 LQ – C202

Vreteno horná fréza 850W

Železná konštrukcia váha asi 60kg. Podarilo sa mi rozbehať automatické natavenie výšky nástroja pomocou auto tool zero. Ešte mi chýba dorobiť odsávanie a pár drobností. Prvé pokusy s laserom z CDRW mechaniky , optikou z laserovej tlačiarne a pokusným zdrojom s riadením TTL prebehli vcelku úspešne. Zatiaľ som moc toho nevyrobil, pár skúšobných frézovaní do dreva a zopár frézovaní plošných spojov.
CNC 1.JPG
CNC 2.JPG
CNC 3.JPG
Skuska laser.JPG
Laser 1.JPG
Naposledy upravil(a) MTEC dne 6. 8. 2013, 9:02, celkem upraveno 1 x.
packa

6. 8. 2013, 7:06

paráda , tohle je důkaz že se dá postavit užitečný stroj s minimem nákladů , časem třeba zjistíš co by chtělo vylepšit , ale pro začátek je to super pomocník , gratuluji
RaS

6. 8. 2013, 7:30

mimochodem co to stálo?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2013, 7:41

Jak dlouho trvá vypálit jeden motiv? (nebo jakou rychlostí jedeš)
Já s 1W led laserem jedu asi 100mm/s s průměrem bodu pod 0,5mm na bílém laminu, na dřevě to jde i o dost rychleji. O laseru z DVD jsem uvažoval ale nakonec jsem od toho upustil pro nedostatek zásob laserů :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
MTEC

6. 8. 2013, 8:46

RaS píše:mimochodem co to stálo?
Presne to nemam zrátane. kupoval som sučiastky na elektroniku, trapezové tyče a matice, ložiska , hornu frezu , a niejake železné profily čo mi chybali.
dohromady to bolo asi tak 200 €
MTEC

6. 8. 2013, 8:59

Cjuz píše:Jak dlouho trvá vypálit jeden motiv? (nebo jakou rychlostí jedeš)
Já s 1W led laserem jedu asi 100mm/s s průměrem bodu pod 0,5mm na bílém laminu, na dřevě to jde i o dost rychleji. O laseru z DVD jsem uvažoval ale nakonec jsem od toho upustil pro nedostatek zásob laserů :)
1W laser je podstatne silnejši a tym padom aj večie rychlosti idu. Tento laser je infra z CDRW mechaniky napájnany prudovým zdrojom nastavený na 170 mA čo je asi len 0,15W výkonu laseru. Zaostrený je asi na 0,2mm. Do bielich materialov nejde len do tmavšich. Pálil som to do buku a už mal problem na velmi bledých miestach vypáliť. Rýclosť som mal len 2mm/s viac to nejde. Plánujem tiež vykonejši do buducnosti aspoň 1-2W. Toto bola len skuška a zvedavosť. Pár laserov sa aj mne podarilo odpaliť keď som mal chybu na zdroji. Jeden motiv trval cca 15minut velkosť je 3,5 cm
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

6. 8. 2013, 9:10

Dík za info, ještě že jsem se tím vážně nezabýval.
Do 1W se dá občas sehnat celkem levně, ale například pro řezání papíru je 1W už nic moc. Okraje jsou lehce opálené a zvládne jen kancelářský.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“