Co je pravý opak stahováku, kladivo?

Odpovědět
Thomeeque

23. 8. 2013, 10:10

Ahoj,

snažím se vyměnit na motoru řemenici, stáhnout to šlo za pomoci stahováku krásně, ale nasadit se mi to nijak jemně nedaří (což chápu) a kladivem do toho proti ložiskům mlátit nechci, to je určitě špatně (možná proto měl původní motor zkřivenou osu).

Jaký je prosím správný nástroj a postup?

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

23. 8. 2013, 10:12

natahovák :D
lis a podložit tu hřídel pak nezničíš ložiska
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pleximen
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2013, 10:21

Pokud je řemenice jen kovová, zkus ji dat do trouby.Když se nahřeje zvětší se rozměr a pujde snadněji nasadit.
9/2011 portálka funkční
http://www.khplexi.cz/
rollfree

23. 8. 2013, 10:23

Vychladit motor a zahrat remenici?

EDIT: Mezitim uz prisel prispevek se stejnou informaci. Tak jako ze jsem nic nerekl. ;-)
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Thomeeque

23. 8. 2013, 10:36

Díky za tipy, k lisu se nedostanu, zkusím to tím teplem (je to nějakej hliník, do trouby tydle věci dávat nechci, ale vlastním horkovzdušku).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

23. 8. 2013, 11:20

tak to dej na vařič , je jedno jestly el nebo plyn , v hřídeli asi závit není vid , že bys to na tu hřídel natáh ??
testone
Sponzor fora

23. 8. 2013, 12:06

začal bych tím že bych změřil průměry hřídele a díry v řemenici
měl by tam být přesah tak maximálně 0,02 mm (chápu, snadno se to řekne a bez pořádných měřidel hůř udělá)
v každém případě si vem pilník a kus šmirglu a hezky si začisti dírku a kolíček ať to někde zbytečně nedrhne
namázni tu hřídel olejem nebo vazelínou
motor si postav nastojato na kryt větráku, na pevnou desku (betonová podlaha atd.) najdi si kousek kulatiny nebo něčeho čím dírou v krytu větráku podložíš hřídel motoru aby to stálo na ní a ne na tom krytu, ten jenom v ideálním případě brání aby to nespadlo na stranu
připrav si hadr nebo ohnivzdorný rukavice nebo velký sikovky, dřevěný špalík, kladívko
řemenici ohřej na vařiči alespoň na 200C, neboj se teploty, ničemu neublížíš
teplotu poznáš plivací zkouškou - když na ni plivneš, v okamžiku kdy se z plivance udělá kulička která na povrchu začne rejdit, má to cca 150C, pak přidej ještě jednou takovou dobu
pak vezmeš ohřátou řemenici do kleští/hadru, nasadíš ji na hřídel, položíš špalík a doklepneš
pokud tam bude správný přesah, díra bude kulatá, nepotlučená, namazaná atd, jen to tam spadne
nacvič si to zastudena, s horkou řemenicí v ruce už toho moc neupravíš
jestli se ti to nepovede, musíš někam na lis :D
nakonec to můžeš trochu ochladit vodou ať se zbytečně neohřívá ložisko, nic by se mu nestalo ani tak
jestli je v hřídeli závit, mužeš do něj natočit kus závitové tyče a řemenici natáhnout pomocí té tyče a velké podložky zastudena
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

23. 8. 2013, 1:08

Ó, díky möc za takto zevrubný návod! A potěšila mě poslední věta, ten závit tam mám pocit je! Tím asi vzniká nejvíce pravý opak stahováku :)
Kvako1
Sponzor fora

23. 8. 2013, 1:24

Thomeeque píše:Ó, díky möc za takto zevrubný návod! A potěšila mě poslední věta, ten závit tam mám pocit je! Tím asi vzniká nejvíce pravý opak stahováku :)
a to nám píšeš až na konci že tam maš zavít ?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Thomeeque

23. 8. 2013, 1:28

No kdyby mě napadlo, že to má nějakou souvislost, napsal bych. Ale když už by mě napadlo, že to má souvislost, asi by mě i napadlo řešení a toto vlákno by vůbec navzniklo - a to by přece byla škoda takovýho hezkýho vlákna ;)
testone
Sponzor fora

23. 8. 2013, 2:43

jestli tam ten závit je, tak není kvůli montáži řemenice, ale kvůli ax. zajištění, použít se ale dá
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

23. 8. 2013, 3:06

Aha, jasný, to bych pak taky moh udělat, v řemenici žádný červík či jiné utahovadlo neni, dík!
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2013, 3:11

když není zbytí , vlezeš do úzké chodby položíš motor vrtulí ke zdi ,podložíš hřídel jak tu již bylo zmiňováno aby byla opřena napřímo na zeď. proti druhé straně položíš trámek,cihly ,trubku tak aby jsi to měl v ose... mezi řemenici hever,panenku a nebo vemeš šroub a matku a pomocí třeba trubky si si uděláš rozpínku. Uděláš to i na stojáka ve futrech...je né mámě v obyváku :mrgreen: a musí být pořádný,aby jsi nezvedl vršek i s příčkou.... :) když se chce,vždy to nějak jde.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Thomeeque

23. 8. 2013, 3:23

Musel jsem si to přečíst víckrát, ale už rozumim, dík :)
Thomeeque

24. 8. 2013, 11:30

Tak tam žádný závit nebyl, pouze cca 15mm hluboký vývrt. Pochopil jsem to jako dodělej si sám a závit už tam je :) Nasazování šlo jedna báseň, ještě jednou díky za tip, samotnýho by mě to asi nenapadlo. Hezkej víkend, T.
Odpovědět

Zpět na „dalsi“