aky soft k MF 70 CNC ?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
rollfree

25. 8. 2013, 3:38

Teda jestli jsi pri pokusech hned poskodil takovou peknou frezku, tak si dej poradneho vychovneho lepaka. ;-)

Ten Tvuj odkaz neotevru. Ale pokud je to tahle karta, tak tam jsou signaly slusne popsane, takze nastaveni step-conf wizarda by nemelo byt slozite.
http://www.usovo.de/shop/media/products ... 282457.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Rychlosti posuvu pro zacatek nastav nizke (napr. rychlost 20mm/s a zrychleni 50mm/s^2), na testy rychlosti je zatim brzo.
Priprav se na to, ze u nekterych pinu budes mozna muset zakliknout invertovani signalu (napr. kdyz Ti osa pojede opacnym smerem nebo koncak bude hlasit stale sepnuto).

Hlavne ale zatim nespolehej na koncaky. Pokud jsou ty koncaky privedene jen na desku (coz asi jsou), tak jsou odbluhovane pouze ridicim pocitacem, tj. LinuxCNC. Funguje to tak, ze se LinuxCNC pravidelne desky porad dookola pta: "neni neco zmacknuto?", a pokud precte ze je, tak vypne posuvy. Takze pokud zatim nemas limitni switche dobre prirazene a tedy dobre obslouzene v LinuxCNC, tak ony samy nic nezastavi. Navic pokud Ti osa "zije svym vlastnim zivotem" (kdyz pises, ze sama najela na doraz), tak to uz by LinuxCNC nezastavil ani v pripade, ze by koncaky mel dobre zapojene.
Ta deska je sice asi osazena nejakym procesorem, takze by teoreticky mohla obsluhovat ty koncaky i sama, ale asi to tak nebude a rozhodne na to nepolehej (pokud si to skutecne neoveris pokusem).

Zkus napred nechat odpojene napajeni motoru a rozjet ty koncaky a total-stop. Jenom je aktivuj rukou.
A az Ti budou fungovat, tak napred pripoj jen jednu osu, a pak vyzkousej, jestli koncaky zaberou, tj. jestli se osa zastavi, kdyz koncak nebo total-stop aktivujes rukou.

A mej pri pokusech stale ruku na vypinaci napajeni pro motory ;-)
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
little skunk

25. 8. 2013, 4:21

Tak to viklanie som nakoniec opravil dotiahnutim srobikov, zrejme to bolo sposobene iba miernym vysunutim tej mosadznej vlozky v rybine. Napriek tomu by som si toho lepaka zasluzil :D.

Ano je to ta karta, ale pojdem od zaciatku stepconf wizard:

Druha tabulka - Driver Timing Settings
Step Time - 1000ns
Step Space - 2000ns
Direction Hold - 200ns
Direction Setup - 200ns

Absolutne nemam potuchy co som to tam vlastne nahadzal ale postupoval som podla tohoto navodu - http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=34& ... t=stepconf" onclick="window.open(this.href);return false;

Druha tabulka stepconf wizard -postupoval som podla toho navodu v PDF ku karte:
piny 1 az 7 vsetko jasne iba poznamenam ze slovo "step" je v navode pre kartu nahradene slovom "clock"

piny 8 a 9 - v navode pre kartu je uvedene direction (clock) 4th axis - 4 osu nemam tak neviem ci tam mam dat "unused" alebo vybrat z dalsich moznosti ktore ponuka stepconf "A direction (A step)"

pin 14 - v navode je uvedene "Spindle motor on/off (Relay)" - tak toto v stepconf nie je, nasiel som tam iba "Spindle ON" tak som dal to

pin 11 navod uvadza "Reference Switch X-Y-Z" tak tomuto podobne som nic v stepconfe nenasiel, tu som uplne bezradny :(

pin 12 podobne - v navode "reference Switch 4th axis" - tiez som nic take nenasiel
There is a saying in Russian, turner with all ten fingers - not a true turner. :D
rollfree

25. 8. 2013, 7:04

Kdyz namas 4. osu, tak nastav piny Step a Dir jako Unused.
Reference switch je asi trochu blbe nazvany koncak. Soudim z toho, ze maji jediny vstup pro vsechny 3 osy. Takze to nastav ve wizadrovi jako Limit switch XYZ (nevim ted presne z hlavy jak se to presne jmenuje a nemam se kam podivat, jsem u more a mam trochu omezene moznosti).
Reference switch pro 4. osu zadej jak Unused. Pripadne ten vstup muzes casem pouzit na neco jineho, napr. pro Z-sondu pri nastavovani delky frezy atd.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
little skunk

25. 8. 2013, 7:23

poriadne som to pozrel, vyzera to tak ze k tejto moznosti je najblizsie "All limits" ziadne XYZ tam pohromnade nie je
There is a saying in Russian, turner with all ten fingers - not a true turner. :D
little skunk

25. 8. 2013, 7:48

na stranke USOVO som nasiel tieto nastavenia pre PC-NC, snad by sa z toho dalo nieco vycitat aj pre stepconf wizard. Myslim ze niektore parametre su rovnake bez ohladu na software. http://www.usovo.de/shop/Software-Support:_:40.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“