Frézování kamene

Odpovědět
NDivad

9. 8. 2013, 6:44

Zdravím, hledám nějaké informace o frézování kamene (mramor , žula atd.) o téma se začínám zajímat ,ale nikde jsem nic poučného nenašel.
Našel jsem stránky http://www.weha.cz/diamantove-brouseni- ... kup560.php" onclick="window.open(this.href);return false; popřípadě http://www.teknika-cz.cz/nastroje-kamen ... kamen.html" onclick="window.open(this.href);return false; , zde se toho ale člověk moc nedozví . Mým cílem je pokusit se o gravírování nápisu .
Za jakoukoli radu předem Děkuji

David N.
RaS

9. 8. 2013, 10:50

dojdi se podívat pro inspiraci ke kameníkům..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

22. 8. 2013, 6:11

Ještě tě to zajímá ?Asi bych něco doporučil i když my děláme se sklem.
NDivad

23. 8. 2013, 7:17

Ano,myšlenka mě stále neopustila,za jakoukoli radu budu vděčný,včera jsem objednal na ebay toto http://www.ebay.com/itm/30mm-Curved-Dia ... TQ:US:1123" onclick="window.open(this.href);return false; , vyčetl jsem že ideální otáčky jsou kolem 6000 ot/min a má to vnitřní chlazení, což je problém mám vřeteno 4,5 KW 24000 ot/min bez vody , takže se pomalu začínám připravovat na stavbu vřetena , ... jinak s mým vřetenem jsem zkoušel material řezat diamantovým kotoučem a to se dařilo dobře ,otáčky 15000 ot/min jen délka řezu byla asi 3m, potom bylo po kotouči ( kotouč byl z hobby marketu takže .... :mrgreen: )
karelsklo

25. 8. 2013, 5:03

Pokud jde o nástroj na obrázku,voda vnitřkem není nezbytná ale chce to aspoň 2 trysky,mírný tlak a dostatečné množství vody.Hlavně udělat zachycování použité vody ( plechový kastlík )a občas nástroj oživit k tomu určenou kostkou.Taky to chce chránit funkční plochy stroje (konkor,WD 40).Nástroje dělají za rozumnou cenu v Diamě Rybník (u České Třebové).Kdyžtak se ptej co Tě zajímá konkrétně.
NDivad

30. 8. 2013, 5:14

No první dotaz se týká té kostky ,na stránkách co jsi zmínil ji mají ,otázka zní jak se to používá a k čemu je to dobré..:-) , tedy vyčetl jsem , že kostka slouží k vyčištění povrchu diamantu ,jelikož ji kámen zalepí jako bahno pneu na traktoru ? (nevím jak to rozumně popsat). Je potřeba na toto čištění nějaký přípravek ,nebo lze nástroj jednoduše v ruce "očistit"?
Psal jsi o vodě proč je vhodné ji zachytávat? Zatím je má představa taková ,že budu mít kámen ponořený pod hladinou ,trochu se bojím aby si nástroj všechnu vodu neodhrnul a vlastně nepracoval na sucho.....(zatím mi nedorazil nástroj ,takže jsem zvědavý na praxi...)
Grell

30. 8. 2013, 7:15

S broušením kamene zkušenosti nemám. Ale lehce mne zasáhly znalosti vybrušování nástrojů z HSS a SK na které se tyto nástroje používají.U nástrojů z DIA či CBN dochází časem k zanesení brusných zrn broušeným materiálem nebo jejich vydrolení. Úprava která se po té provádí a kterou máš na mysli je tzv. oživování. Provádí se oživovacím kamenem ideálně pod proudem vody, ale myslím že by mělo stačit když bude kámen napitý vodou. Takže pustit rozumné otáčky a přiložit kámen pokud možno s tekoucí vodou. Nebo si udělat nějaký šikovný přípravek do kterého kámen upneš a oživovat strojně. Nebo ještě to jde oživovat nadrzo na BK.
Vedoucí vývoje / Technolog / Programátor / Obsluha CNC / Kontruktér / Podržtaška / Pi*us k ruce
S50CNC, CKE 6150Z, Lynx 220 LSA, Lynx 220 Alpha, DNM 500,Haas VF-2SSY, Haas ST-30SSYT, Citizen A20 VII EVO
EdgeCam 2014/2016, SpaceClaim 2015
karelsklo

30. 8. 2013, 7:31

On právě ten mírný tlak dostane vodu i přes odstředivou sílu tam kam je třeba,jasně že lepší je co největší tlak.Jenže vodotrysk na dílně... Chce to kompromis.Ta kostka je vlastně brusný kotouč-nejlepší je nějaká bílá 40-80.Pozor,všechny kotouče,obzvláště barevné nejsou vhodné.Odvádění vody se hodí k odvádění odbrusu kterého je poměrně dost a dál potom zanáší nástroj.Podle fotky nástroje co máš objednaný budeš asi dělat velká písmena,stopka mívá závit G 0,5 palce tedy cca 12 mm takže nástroj tak 30 mm.Na to bych dal točky tak 2-5 000.To vodu bez tlaku a zadeklování rozhází po dílně.Pro vyzkoušení bych na ten kastlík dal trubičku,zahradní hadici a dole to chytal do kalfasu.Tlak vody stačí až až z kohoutku,musí se ale udělat redukce až na trysku asi tak 2-3 mm,lepší jsou aspoň 2 trysky.Oživuje se tak že při pracovních nebo menších otáčkách při puštěné vodě kostku přitlačuješ k nástroji.Zase to chce vyzkoušet ale kostka ( kotouč ) překvapivě mizí před očima.Záleží jestli děláš přesnou práci a oživuješ po každém kuse,pak je zbytečné rasovat nástroj ( oživováním taky ztrácí tvar ) nebo jedeš aby nástroj bral co nejdéle při sériovce-pak na něm nechám třeba celou kostku.Provizorní deklování není špatné z polystyrenu,je to levné,variabilní a nemusí se to složitě vymýšlet protože když do toho najedeš nějakou částí stroje nic se nestane.Ten nástroj co máš bude asi dost hrubý,nevím jestli to pak chceš leštit,to by po tomto nástroji určitě nešlo.Jinak...O čem jsme se to vlastně...Jo kdyžtak se ptej.
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“