Úprava povrchu litiny

Technologicke postupy a měřidla v dílně
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 7:35

Mořím se s povrchem obráběné litiny. Povrch je sice hladký bez známky napojení při frézování povrchu, ale pohledově je stále vidět dráha frézy. Jak a čím upravit povrch, brusku na plocho nemám a fakt už nevím co použít. Pak bych ve finále chtěl zkusit udělat povrch "šupiny" Jedná se o horní plochu příčného posuvu soustruh.
RaS

4. 9. 2013, 7:41

vím že tohle slyšet nechceš, ale proč to někam neodneseš na brusku? je to malý nebude to stát ranec.. ono požadavek chci broušenej povrch ale nemám brusku dost dobře nelze..
jinak existujou takový brusný tkaniny, když tím přejedu frézovanej hliník tak stopy po fréze zmizej (pokud je to teda hodně jemně frézovaný) ale zase je to takový jakoby jemně poškrábaný.. ale na oceli nechám ruce.. litina bude asi někde mezi.. to jsem nezkoušel..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 7:45

Tím jsem to zkoušel a pazoura mi mohla upadnout. :D
RaS

4. 9. 2013, 7:48

no vždyť to píšu :D a jakej byl výsledek? uspokojivej alespoň? jedině to dát na nějakej ten gumovej flexokotouč.. ale jak jsem psal bruska je bruska
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 8:05

Na ten gumáč jsem už taky sahal, nakonec jsem z toho opustil. Měl jsem strach že kraje tím nepatrně zaoblím. Navíc pokud to ve finále nebude rovný, nebude mi dobře sedět dosedací plocha s horním podélným posuvem kde je nožovka. Uvažuji nějak vytvořit brusku a uchytit ji na vřeteník frézky, to je asi blbost co? :D
jova
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 8:15

A co to líznout něčímm takovímhle? http://www.uni-naradi.cz/bruska-pasova-bt-bs-850" onclick="window.open(this.href);return false; Spodní plochu to má rovnou a tak by hrany mohly zůstat .
Na zkoušku bych si jí někde půjčil nebo rovnou koupil, za ty prachy se doma neztratí. :D
potraviny
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 8:22

Zkusit bych to mohl, plocha té litiny je cca 119 x 200.
Uvažuji to nechat opískovat, ale nevím jak to bude po čase vypadat. Zítra jedu služebně zrovna do lakovny kde i pískují.
RaS

4. 9. 2013, 8:26

pískování to sice zcelí ale budeš to mít šedivý hrubý.. určitě bych to nedělal na kluzné plochy.. tomu broušení se nevyhneš :D
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 8:37

Pásovka je mimo udělá rychle hluboké drážky.
Pískování néééé. Do povrchu ti do namlátí binec, hlavně z písku v lakovně a bude to hrozně hrubé

Kdysi jsem viděl rovnání povrchu litiny běžným smirkovým papírem. Děvčata měla různé zrnitosti až do 1600 (šedý papír který vypadal že jen tak zrno nepustí)
Položily papír na to motor a krouživými pohyby bez velkého přítlaku rukou brousily.
Braly jednu zrnitost po druhé a během krátké doby byl povrch jako blesk :D . Rovnaly povrch litinového motoru průměr asi 250mm.
Jako podklad úžasně rovná a tvrdá deska (dle pohledu) a na každý kousek braly nový papír. Ještě jich mám doma hromádku co jsem si vyprosil.

Bohužel nevím od jaké hrubosti začínaly.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 9. 2013, 8:45

potraviny píše:Mořím se s povrchem obráběné litiny. Povrch je sice hladký bez známky napojení při frézování povrchu, ale pohledově je stále vidět dráha frézy. Jak a čím upravit povrch, brusku na plocho nemám a fakt už nevím co použít. Pak bych ve finále chtěl zkusit udělat povrch "šupiny" Jedná se o horní plochu příčného posuvu soustruh.

Souhlasím s Rasem :wink: to broušení naplocho tomu dá úroveň, i poměrně hrubým kotoučem uděláš jedotnou strukturu povrchu. Jinak pokud chci udělat opravdu hedvábný povrch a vím, že to nebudu brousit, tak to udělám na obrážečce s přísuvem tak 0,03 na žduch a SK nožem s rádiusem, trvá to dlouho ale řekl bych, že bruska se může jít zahrabat :wink: ovšem bavím se o kontilitině, kanálovka naopak někdy jakoby "chlupatí" :roll:
to obrážení bys mohl dát ne? :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
potraviny
Kontaktovat uživatele:

5. 9. 2013, 6:50

To obrážení zkusím, mám i orig.kudlu na obrážení tuším na 5mm drážky. :D
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 9. 2013, 9:30

Cjuz píše:Kdysi jsem viděl rovnání povrchu litiny běžným smirkovým papírem. Bohužel nevím od jaké hrubosti začínaly.
Já to taky takhle jednou dělal, litina GJS-400-15, nejjemněji ofrézovaný povrch jak jsem uměl, začínal jsem hrubostí 300 a bylo to myslím ok. Jako podklad litinová deska. Jen pozor na jednu drobnost která člověka nemusí hned napadnout: ty smirkové papíry v žádném případě nekupuj v Bauhausu (a v ostatních podobných pravděpodobně taky ne), místní lepiči totiž na každý šmirgl nalepí cenovku, nesundatelnou, s nenulovou tloušťkou, pěkně doprostřed, a ta se krásně prokopíruje do obrobku, asi jako když obkresluješ minci obrácenou tužkou.
Aleš Procháska
potraviny
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2013, 3:38

Dnes se do toho pustím, koupil jsem tu gumovku na vrtačku na ten such zip. Smirek 240 a 400, jemnější tam nebyl. Pak hodím foto finále. :D Jen se mi nechce to dělat pod vodou s tou 400 aby tam časem nevylezla liška.
Jinak to zatím vypadá takto:
Přílohy
Fotografie0365.jpg
packa

6. 9. 2013, 7:50

asi bys měl nejlepší excentrickou brusku , když použiješ smirgl ve vrtačce tak tam budeš mít kruhové stopy , excentr ti udělá taky stopy ale jemné a s jemným papírem nejsou ani vidět a hlavně se nenadřeš a udrží rovinu
rollfree

6. 9. 2013, 8:30

prochaska píše:Jen pozor na jednu drobnost která člověka nemusí hned napadnout: ty smirkové papíry v žádném případě nekupuj v Bauhausu (a v ostatních podobných pravděpodobně taky ne), místní lepiči totiž na každý šmirgl nalepí cenovku, nesundatelnou, s nenulovou tloušťkou, pěkně doprostřed, a ta se krásně prokopíruje do obrobku, asi jako když obkresluješ minci obrácenou tužkou.
Samolepky se sundavaji horkovzduskou. Zatim jsem nenarazil na zadnou, ktera by si tak nedala rict.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“