Kolik si účtovat za externí práci NC programátora ?

doncarlos

15. 9. 2013, 11:05

Zdravím, mám nabídku si přivydělat jako externí NC programátor na jednorázové práce, ale vůbec nevím, kolik bych si měl účtovat, má někdo nějaké zkušenosti ?
lajoolaj

16. 9. 2013, 12:27

Tak to je vec ktorá celkom zaujíma aj mňa. Podla toho článku je to priemerne 500 kc/hodinu.
http://www.prumysl.cz/solidcam-cz-reagu ... jen-o-cas/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale či je to pravda netuším.
testone
Sponzor fora

16. 9. 2013, 6:59

vezmi průměrnou hodinovou mzdu
připočti k ní soc. a zdr. pojištění, a daň ze mzdy, zvedni to o 10proc. (rezerva na nemocenskou), o dalších 10 na dovolenou
součtem je nákladová cena Tvojí práce, pokud se spokojíš s průměrným výdělkem
pokud na tu činnost používáš nějaký software, HW, kancelář, topení, platíš si školení, účetní .... , dopočítej si to k ceně práce viz výše
to vše, a snad jsem na nic nezapoměl, jsou přímé náklady Tvé práce
k tomu si můžeš přidat zisk dle svého uvážení
na 500,-/hod se dostaneš jak nic
zkus si to schválně spočítat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2013, 5:24

V případě že nemám "žádné" velké další náklady kromě kanclu a PC dá se 500,- zkousnout.
Pokud už musím něco objíždět a technicky řešit musí cena nahoru.

Cena externisty ze SIEMENSU který přijede na místo výkonu práce je cca 1200,- a není to přehnaná taxa. (Auto, NB, software, nářadí, školení,...)

Často jsou nakonec dohady kolik to dá reálně práce, protože profík za 1500,-/h je ve výsledku levnější než amatér za 500,-/h. Doporučuji se kromě hodinovky dohodnout alespoň odhadem na pracnosti jednotlivých úkonů ať není na jedné ze stran černý petr.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2013, 5:33

Já mám raději cenu za "kus" než za hodinu. Tam, kde je to měřitelné, tak bych vždycky raději nabídl cenu za naprogramování jednoho modelu nebo sady obrobků apod. (a je fuk, jestli si ji interně vypočítám podle hodin, nebo nastřelím od oka, nebo vyjdu z cen v místě obvyklých).
Aleš Procháska
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2013, 7:42

ja myslim ze ta hodinovka je dobra minimalne pro sebe
nebo si spocitat denni, kdyz ty ukoly jsou vetsi
pak se snadno stanovuje ukolovka protoze clovek si realnejs odhadne jak dlouho to bude delat
kdyz tam jsou mozne komplikace kde clovek nemuze odhadnout cas tak vyspecifikovat ty podminky za jakych ten ukol resis a komplikace pak znamenaji dohodu na vicenakladech
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2013, 10:00

Jen bych doplnil že to co nevím že zvládnu nenabízím jinak si zadělávám na pěkný průhonice.
A když vím že to půjde tak se dá i odhadnout časová náročnost tedy cena. Když to zavání komplikací přitlačím, případně se dohodne s investorem základní řešení a následně se připočítávají doplňky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2013, 6:14

Já bych se na to zkusil podívat z druhé strany: Pokud o tu práci stojíš, pak musíš taky vzít do úvahy finanční možnosti objednatele. Velká silná firma, která bude jednou za měsíc chtít něco na pár hodin, tak asi bez mrknutí vysolí pár tisícovek, tam bývá spíš problém, aby se ta faktura někde neztratila v byrokratickém kolotoči, než že by je trápila ta částka. Ale v malé firmičce nebo u živnostníka si hlídají každou tisícovku, a velmi brzy začnou špekulovat, že než Ti platit 500,- za hodinu, tak radši zaměstnají nějakýho Aloise za 100ku. Sice si nepomůžou, ale Ty seš bez práce. Ideální by bylo získat nějaké zákulisní info od někoho známého zevnitř firmy.

Já tedy nejsem CNC programétor, jsem pouhý obráběč na volné noze, ale snažím se držet mezi 300-400 Kč/hod. Výjimečně se podaří líp, ale často se podaří hůř, zvláště u malých nebo zdánlivě jednoduchých součástí, kde cenu odhadne i laik, ale prostě to líp nevychází. Ale není každý den posvícení.
Samozřejmě že 99% práce se dělá úkolově, ne hodinově. Cenové nabídky ale dělám nejčastěji tak, že odhaduju, jak dlouho mi to bude trvat, násobím to kýženou hodinovkou, a pak většinou dělám korekci směrem dolů, protože je mi jasné, že výslednou cenu by odběratel neskousl :D

Ještě musím uvést, že jako obráběč mám dost výdajů za stroje a nástroje, ročně do toho nasypu kolem 100.000,- a to jde samozřejmě z výdělku. Nemám představu, kolik toho potřebuje CNC programátor. Pokud mě někdo může hodit do obrazu, budu rád.
Petr Spáčil
Japa

18. 9. 2013, 9:51

Jakožto malý živnostník s klasikou a jedním CNC centrem taky něco málo napíšu.
Co se týče toho programování, ještě by chtělo uvést, zdali se jedná nebo bude jednat o kompletní program odladěný na stroji, včetně všech řezných podmínek, korekcí, atd., tzn. upnu kus, stisknu tlačítko a jede to nebo jen holý program např. zaslaný mailem a odladění už musí udělat někdo jiný. To jsou totiž dost podstatné věci a i cena za komplexní službu může nebo spíše musí být vyšší – tím myslím třeba tu hodinovou sazbu.
Jinak pro zajímavost, když jsem si u Fanucu objednal navíc nějakou opci ŘS, tak jsem servisákovi platil 1000 Kč/hod, ale od výjezdu z Prahy do příjezdu do Prahy. Takže v mém případě 8 000 cesta a 3 000 za práci u mě. :)
bobik

18. 9. 2013, 10:04

Tak tak. Externího programátora jen v případě, že je to bývalý zaměstnanec - programátor, co o provozu něco ví. Jednoho takového máme, ale využívá se čím dál méně, neboť plno věcí už zapoměl.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 7:01

tak ho musite vic zamestnavat aby si to ozivoval a nezapominal
BATMAN

24. 9. 2013, 8:53

Mam takovy pocit ze jste vsichni vedle.
Ja dotaz chapu tak ze tazatel pracuje ve firme A jako programator a firma B po nem chce obcasnou vypomoc kterou v lepsim pripade bude vykonavat doma u textoveho editoru,v tom mene moralnim v pracovnim miste firmy A.
Tak jako tak se mi zda cena 500kc/hod hodne premrstena a i z mych zkusenosti je vhodnejsi jednotlive ukoly vykazovat dle odvedene prace.
EdgeCAM 2014 a 2017
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2013, 7:35

no kdyz ho vlastne plati firma A tak bodejt by to nebylo pro firmu B premrstene :-)
rollfree

25. 9. 2013, 12:38

Prijde mi docela legracni, ze puvodni tazatel resi, o co by si mel rict.
Ale neresi (nebo tady aspon nenapsal) 2 nejdulezitejsi parametry:

- co umi
- kolik je mu objednavatel ochoten zaplatit ;-)
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
doncarlos

25. 9. 2013, 7:19

Zdravím, tak po týdnu jsem zde, počet odpovědí mne potěšil, ale můj problém zatím nevyřešil. Popíšu situaci blíže, kamarád mi dohodil
jednoho svého zákazníka, který má horizontku, 3-os frézku, 5-os frézku, Heidenhain a Sinumeric, dřív programoval sám, ale přestal to stíhat, před více lety přijal postupně
několik programátorů, buď zcela neschopných, nebo dobrých, ale ti byli jen krátce, chtěli jen získat praxi po škole, případně nehorázné platy. Jeden příklad - čerstvý ing,
bez jakýcholiv technologických znalostí, ochoten pracovat pouze v CAMU, požadoval po zkušební době 50000,- Kč, nedostal, 3 měsíce z něj nic nevypadlo - studoval CAM a manuály,
poslední den zkušebky dal výpověď. Takže majitel zase programuje sám, už nevěří že by někoho sehnal a chtěl by nějakého externistu, který by samostatně udělal technologii, program, nářadí, výkresy přípravků, obsluze pomohl při odladění. Minulý týden jsem tam byl jednat, majitel má zájem, ale chce platit od hodiny, které chce počítat, proto chce abych všechno dělal u něj ve firmě, já chci dělat doma a přijít s hotovou prací a odladit. Tak jsme se zatím rozešli s tím, že si to oba ještě rozmyslíme. Žádnou částku jsem z něj nedostal a já mu taky zatím žádnou neřekl, ale při příštím jednání už se bude lámat chleba.
Potřeboval bych se trefit do maximální částky, kterou je ještě ochoten akceptovat.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní veci kolem programovani“