Ahoj všem
Jaký je skutečný příkon profi CNC frézky v procentech vůči štítkovému 25kW? Jedná se mi o průměrnou hodnotu, kdy frézujeme ocel, lehké kovy a plast zhruba ve stejném poměru. Kolik by to odhadem mohlo být? 50%?
Skutečný příkon CNC
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je to určitě ještě míň než těch 50 %, zvlášť jestli to bereš i s prostojema při seřizování a výměně obrobků
Nebo když máš 30 kW vřeteno a celý den vrtáš jedničky díry do hliníku
Když to dneska stihnu, tak se kouknu na odběrové diagramy, jak je to reálně.

Aleš Procháska
Aha. Uvažuji nahradit jedno dosluhující CNC nějakým menším 10kW (rozjezdy X600 Y400 Z400). Protože máme dvě CNC 25kW (X1000 Y600 Z600) a dělají se na nich převážně malé věci. Ale on bude nejspíš průměrný procentuální odběr u maleho CNC vyšší, než u velkého. Jedná se mi o náklady za elektriku, ale nejspíš to je vcelku zanedbatelná položka vůči ceně CNC. Chtěl jsem argumentovat v tom smyslu, hle kupte menší CNC a jen v rozdílu na nákladech za elektriku se do deseti let zaplatí. Protože na šetření naše vedení moc dobře slyší.
já mám třeba 1kw serva a v podstatě naprázdno i při obrábění to jede tak na 25-40% samozřejmě tam jsou rozjezdové špičky na 300% jenže průměr co ukazuje driver je těch cca 30%, vřeteno má 7,5kW a nad 4kW se dostane hodně zřídka.. pak tam jsou další a další motory na mazání převodovky a vedení oba maj cca 180W první jede jen když jede vřeteno druhej 5s každý 3minuty pohybu frézky takže v průměru je to 20% pak mazání asi 350W taky cca 50% tohle všechno ovšem v součtu napíšou že to má 17kW ve špičce, ale podle mě to žere v průměru tak max 5kW nicméně nikdy jsem to celkově neměřil a ani nemám sofistikovanou zátěžovou křivku jako některé mašiny, vycházím jen z údajů z vřetene a ze servodriverů, které jsou největší žrouti, nicméně dílna je na 3x 25A a zatím žádný výpadek když běží vše dohromady..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Já mám 5-ti osé centrum Kira o celkovém příkonu 12 kW, příkon hl. motoru 3,7 kW, osy X,Y,Z po 2,5 kW a při obrábění (něco frézování, ale hlavně vrtání) mi to vezme 2,5 - 3 kW/h, ale včetně kompresoru a sušičky vzduchu (spotřeba vzduchu je 120 l/min).
pro zajímavost co máš všechno honěný vzduchem? já mám ATCčko a pohyby zásobníku nástrojů a 50l nádoba kompresoru dá tak na 7výměn nástroje pak se začne dofukovatJapa píše:Já mám 5-ti osé centrum Kira o celkovém příkonu 12 kW, příkon hl. motoru 3,7 kW, osy X,Y,Z po 2,5 kW a při obrábění (něco frézování, ale hlavně vrtání) mi to vezme 2,5 - 3 kW/h, ale včetně kompresoru a sušičky vzduchu (spotřeba vzduchu je 120 l/min).
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Já ti ani přesně nevím, vím že vzduch slouží k chlazení vřetene a zamezuje vniknutí vody do spodního ložiska, vyfoukává vřeteno při výměně nástroje, vzduchem je bržděná dělička (osa A,B), vzduch je přiveden k sondě na kontrolu nástrojů a to je asi všechno. Každopádně 120 l trvale je docela dost, mám dvouválcový kompresor se 4 kW motorem, 180 l vzdušníkem a spíná co 3 minuty.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nemá ta Kira ještě ofukování pravítek, že je tak mlsná na vzduch? Tohle jsme zrovna řešili, mašiny se začaly přetahovat o vzduch, až se musel pořídit nový kompresor...Japa píše:Já ti ani přesně nevím, vím že vzduch slouží k chlazení vřetene a zamezuje vniknutí vody do spodního ložiska, vyfoukává vřeteno při výměně nástroje, vzduchem je bržděná dělička (osa A,B), vzduch je přiveden k sondě na kontrolu nástrojů a to je asi všechno. Každopádně 120 l trvale je docela dost, mám dvouválcový kompresor se 4 kW motorem, 180 l vzdušníkem a spíná co 3 minuty.
Aleš Procháska