digitalizace povrchu
Zdravím,měl bych dotaz ohledně nasnímání povrchu sondou.Už jsem tu něco četl,ale nenašel jsem problém co mám.Povedlo se mi vše odsimulovat bez sondy spínáním vstupu,soubor s nasnímanými daty se uložil,ale uložily se pouze hodnoty bez příslušné osy,teda asi takhle 0.0000,0,2000,0.5876 ,jde to někde nastavit aby to bylo ve formátu X0.0000 Y0.2000 Z0.5876 ,případně nějakej editor v kterým by to šlo automaticky doplnit,nedovedu si představit to psát ručně pro několik desítek tisíc řádků.
Děkuji.
Děkuji.
Pro jaký program ty data potřebuješ (třeba by šla udělat úprava tam)? Jinak by to šlo asi třeba v nějakym lepšim editoru (Notepad++), který umožňuje replace s regulárními výrazy.. Nebo v Excelu (CSV import).. možností je dost..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
No portřebuju to pro Mach,teda klasickej texťák stačí.Nasnímat povrch a spustit obrábění.Nechápu proč je to tak udělaný že ty osy nejsou přiřazený.Myslel jsem si,že když je tenhle program snímání povrchu vytvořenej pro mach,tak i data co vykopne budou s machem spolupracovat a né to ještě přes něco honit.Pokud to jinak nepůjde,tak mě nic jinýho nezbyde,ale potřeboval bych to trochu podrobněji popsat co s tím třeba v to Excelu,nemám s tím zkušenosti.Nejlíp kdyby někdo kdo to používá popsal jak to vyběhne jemu v tom souboru,jestli stejně jak mě,nebo tak jak bych to potřeboval,jestli se někde něco nemá nastavit.
Na to by ti stejně X0.0000 Y0.2000 Z0.5876 nestačilo, ještě tam budou asi potřeba nějaký G-čka, ne? Nebo má Mach nějakej speciální mód, kterýmu stačí todle?kocur píše:No portřebuju to pro Mach,teda klasickej texťák stačí.Nasnímat povrch a spustit obrábění.
Takto v Notepad++:
Find: ([0-9.]*),\s*([0-9.]*),\s*([0-9.]*)
Replace with: G01 X$1 Y$2 Z$3
Search Mode: Regular Expression
zmáčkni Replace All
Ale takto jednoduše to bude fungovat, pokud to bude naskenováno zig-zag, aby tem nebyl žádný negravírující přejezd (např. z konce jednoho řádku na začátek dalšího). Plus co píše robokop

Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 26. 9. 2013, 1:14, celkem upraveno 4 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak takhle jednoduchy to neni
Zdigitalizovat souradnice a nalejt to do stroje aby jezdil
Chybi ti mnoho uprav mezi temito dvemi operacemi
Je to z duvodu omezeni technologii digitalizace i obrabeni
Uz napriklad kde mas hrubovani
Co zbytkove obrabeni mensim nastrojem
Proste chybi technologie
Dale ruzne vady a nedokonalosti digitalizace, ty data se musi vyhladit, upravit, prepocitat
Zdigitalizovat souradnice a nalejt to do stroje aby jezdil
Chybi ti mnoho uprav mezi temito dvemi operacemi
Je to z duvodu omezeni technologii digitalizace i obrabeni
Uz napriklad kde mas hrubovani
Co zbytkove obrabeni mensim nastrojem
Proste chybi technologie
Dale ruzne vady a nedokonalosti digitalizace, ty data se musi vyhladit, upravit, prepocitat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pokud se jedná o dřevo či plast,tak s hrubováním bych neviděl problém,navíc se dá spustit NB postupně níž.Nejde mi o nějaký hloubkový frézování,jde spíš třeba o pažbičky na pistol,co se týče Géček,stačí dát na začátku G1 a posuv,to si dopíšu,jel by stejně po řádkách jak to naskenoval a tam by G0 bylo k ničemu,žádný přejezdy tam nejsou.Zapsal prostě souřadnice z jedné strany na druhou po rozteči co jsem mu navolil jak v X tak v Y.Tak co jsi napsal a vyzkoušel Thomeeque vypadá zajímavě.Vyzkouším to,případně kdybych si nevěděl rady,tak se ozvu.A do čeho se tenhle typ dat dá nalejt jak píšeš ROBOKOPe?Připadá mi to něco ve stylu DXF.Každopádně díky pánové za rychlost i vztřícnost.
tohle , tak jak to vypadne z machu se dá otevřít třeba v rhinu a převést to na plochu výsledek je slušný kdysi jsem to dělal
jinAK TADY SE TO DOST ŘEŠILO : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=45&t=118&start=90" onclick="window.open(this.href);return false;
jinAK TADY SE TO DOST ŘEŠILO : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=45&t=118&start=90" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdar,sondu mám sehnanou origoš která funguje jak bočně,tak čelně,ale je opticko akustická s vnitřní baterií,což je pro mý účely moc velký,navíc by to žádalo elektroúpravu, je s 40 strmým kuželem,takže jsem ji kuchnul a konec v té hnědé barvě udělám nevodivý ,zapustím 6 mosazných kontaktů v kterých budou sedět kolíky doteku,tím pádem když těch 6 kontaktů propojím sériově,tak při jakýmkoli vychýlení doteku dojde k přerušení signálu,né k sepnutí,to se mě zdá nespolehlivý například při oxidaci nebo bordelu a vůbec špatným kontaktu.Na přesný konec doteku se přichytí snímací dotek podle požedovanýho průměru a tvaru nástroje,pak by to mělo sedět i na obrábění.To znamená když budu snímat dotekem průměru 2 mm,tak použiju i frézu na obrábění 2mm.Snad to bude fungovat.
No nevím jak si to systém odpočítá z kodu,to nějak nechápu,ale pokud budu dejme tomu snímat pro nahrubování určité součástky dotekem ostrým do špičky a použiju frézu průměr 6mm,tak v hloubce to sedět bude,ale kde bude mít brát fréza bokem,tak by se chovala jako ten hrot co skenoval,brala by středem.A jelikož při skenování to vlastně řádkuje že to jezdí z prava do leva a zase doprava,tak myslím že nejde použít průměrová korekce nástroje.Ale možná se pletu,je to moje doměnka.To co jsem nakreslil,je podle originálu,jen ten konec bude nevodivej,tím chci jenom uvést na pravou míru to že jsem to nevymýšlel,jenom okopčil.
budeš chtít frézovat 2kou frézou vezmeš 2ku dotek, budeš chtít frézovat 6kou vezmeš 6ku dotek.. fréza se opotřebí a bude mít 5,95 tak vezmeš dotek 5,95? zamyslel jsi se nad tím? nepřipadá ti to jako blbost?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
on bude trosku problem prepocitat nejaky standardni dotek na nulu, vytvorit plochu a pak tu plochu objet v camu libovolnym nastrojem
v prvnich dvou bodech je problem se software, neznam zadny free a i tem placenym to dela problemy (i kdyz moje praxe uz neni uplne aktualni)
v prvnich dvou bodech je problem se software, neznam zadny free a i tem placenym to dela problemy (i kdyz moje praxe uz neni uplne aktualni)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Rozhodně nehodlám na dělané frézce s MACH 3 o kterým zde většina lidí píše že vynechává pulzy atd... vyrábět přesný formy na zrcadla reflektorů a podobně,takže sorry,ale mě nějakých 0,05mm na průměru nástroje při obrábění nemůže rozházet.Jde mi spíše o tvarový věci ručně vyřezávaný okopírovat a vyrobit.Na přesný věci mám CAM a frézku v práci.Ještě jsem se ale nedozvěděl jak se to správně dělá tahle digitalizece,zatím tu každý jen vytýká chyby,tak se pochlubte jak to děláte vy.Nemůžu přece kopírovat povrch ostrou sondou,která se mi dostane do 1mm široké skuliny hluboké 3mm a pak tam pustit 6mm frézu,samozřejmě že mi pojede do stejné hloubky a zanechá po sobě kráter svýho průměru,ale když to udělám dotekem 6mm stejnýho tvaru a frézu použiju tu samou 6mm i tvarově,tak mi tuhle skulinu mine i sonda i nástroj a pro nahrubování mi to stačí.Pokud by šel povrch převést do 3D modelu ze souřadnic co vyhodí Mach,tak to by bylo úplně ideální pro CAM,ale to vůbec netuším jestli jde a jak je to moc složitý a navíc pro moje domácí účely je vyhovující moje řešení.