jak se ohřát a neudusit ?
Moderátor: sysel
Ahoj,chci se optat jestli někdo používáte v dílně plynové topidlo na PB láhev.Jde mi o to že náš pan domácí se rozhodne semtam třeba v pátek už netopit nemluvě o tom že na 2-3 hodinky denně bych to užil i o víkendu.Je jasné že to není levná záležitost,předběžně jsem to počítal ale nějak to vymyslet musím.Přímotopy celkem 12 KW tam ani nepoznám tak si říkám že topidlo 20-30KW nasměrované ventilátorem do té části dílny kde se převážně motám už by mohlo být znát.Jenže bych to taky rád ve zdraví přežil,sice píšou že to není určené pouze do prostor kde se spí ovšem jaká je realita....Abych nemusel kupovat ještě kanárka.Máte někdo něco podobného?
Jednu zimu nam v praci netopili (kancelare, nikoli dilna). Vzniklo to tak, ze barak vlastnili 3 spolumalitele a kazdy pronajimal svou cast. No a toho spolumajitele, u ktereho jsme byli my, chteli ti zbyli dva vystipat.
Bylo to docela zabavne delat vyvoj elektroniky a programovat, kdyz se v kanclu srazi dech od pusy.
Elektrina sice sla (na tu jsme meli smlouvu primo s EONem), ale stare rozvody nezvladaly velkou zatez.
Tak jsme nakoupili tahle PB topeni - je to ovalna bedna, ve ktere je zavrena 10kg PB flaska.
Prezili vsichni. Vetsinou jsme tak po 2 hodinach na par sekund otevreli okno, aby se vymenil vzduch, ale neochladly steny. Dalo se s tim zit.
V dilne podle me uplne v pohode.
Bylo to docela zabavne delat vyvoj elektroniky a programovat, kdyz se v kanclu srazi dech od pusy.
Elektrina sice sla (na tu jsme meli smlouvu primo s EONem), ale stare rozvody nezvladaly velkou zatez.
Tak jsme nakoupili tahle PB topeni - je to ovalna bedna, ve ktere je zavrena 10kg PB flaska.
Prezili vsichni. Vetsinou jsme tak po 2 hodinach na par sekund otevreli okno, aby se vymenil vzduch, ale neochladly steny. Dalo se s tim zit.
V dilne podle me uplne v pohode.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
kamna do dílny:
http://www.procalor.cz/kamna-prenosna-k ... -dilny.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.procalor.cz/kamna-prenosna-k ... -dilny.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak napíšu jak to dopadlo. Topidlo BLP 15 - fukárek,dokáže vytopit dílnu cca 10*12*6 metrů pokud není mráz.No vytopit...udělat použitelnou.Nesmrdí,spotřeba je přijatelná ale kupodivu to dělá jediné s čím jsem nepočítal - kravál.Ne ventilátor ale samotné hoření.Je lepší použít třeba ještě jeden el. fukar 2 kW pro lepší míchání vzduchu,hlavně kvůli výšce stropu.Takže dobrý.
Nejlepší topení je vata a polystyren 
Měli jsem dílnu v garáži 7x5x3m, cihla na kant, plechové dveře strop desky. V zimně nepoužitelné.
udělali jsme zateplení 100mm vaty + sádroš zevnitř, na dveře 50mm polystyren. V zimě to vytopí 2kw el topeníčko, stálá teplota 20°C. V létě když jsou horka je tam vždy krásný chládek od podlahy.
Ale je to větší investice a na cizím to nejde.

Měli jsem dílnu v garáži 7x5x3m, cihla na kant, plechové dveře strop desky. V zimně nepoužitelné.
udělali jsme zateplení 100mm vaty + sádroš zevnitř, na dveře 50mm polystyren. V zimě to vytopí 2kw el topeníčko, stálá teplota 20°C. V létě když jsou horka je tam vždy krásný chládek od podlahy.
Ale je to větší investice a na cizím to nejde.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.