Já se hlásím k té skupině shazovaných, těch fréz, co už jsem dolámal jasně svědčí proti mně

ne, to je OK, na druhou stranu, žádné jiné téma tak intenzivně v tu dobu nežiloZdenek Valter píše: ........... měli jste pravdu.
No v odkazech kluků ty moje texty zůstalyCjuz píše:Důležité je aby člověk svůj omyl pochopil a věděl kde udělal chybu, pak je to přínos. Takovou situaci mám skoro obden, akorát bez diskuzi vedu jen sám ze sebou.
Ovšem až si někdo bude číst tuto debatu bude si marně lámat hlavu co za tím Zdeňkovým sorry vlastně vězí.
Když o tom nevíš, tak to neznamená že neexistuje.Když se na něj podíváš
1 řádek Y 380V 50Hz
2 řádek D 230V 50Hz
3 řádek Y 400V 50Hz
4 řádek Y 415V 50HZ
5 řádek Y 440V 60Hz
6 řádek Y 460V 60Hz
a už je to jasný
a já dosud naivně myslel, že ten údaj ve voltech znamená napětí, které přivedu mezi svorky ... a ono ne, to si musím napřed dopočítat.
tazatel má tedy pěkný exotický motor (a většina z nás ve sklepě také) - z šesti doporučených zapojení ... k 5 na světě neexistuje vhodná síť.
Střed hvězdy na motoru se nezapojuje nikdy. Při nesouměrném napětí ve fázích by docházelo k přetěžování některého vinutí. V domovních instalacích člověk běžně naměří na středu hvězdy proti zemi jednotky až desítky voltů. Taky jedna z ochran motoru proti výpadku fáze měřila toto napětí a při překročení cca 50V motor odpojila.Nějak mi není jasné jaký vliv má stav izolace na připojování společného středu vinutí na vodič N. Za svoji mnohaletou praxi jsem takové zapojení nikdy neviděl a to ani v Rusku
Motor musí být vždy připojen PE vodičem na zemnící bod ve svorkovnici motoru. U malých motorů musí mít tento vodič průřez jako fázové vodiče, u velkých motorů minimálně 1/2 průřezu fázového vodiče. Je dovoleno použít stínění kabelu jako PE vodič pokud má průřez zase nejméně 1/2 průřezu fázového vodiče.Ochranu motoru řešíme motorovým spouštěčem a ochranu obsluhy pospojováním - tedy doplňkovým spojením kostry motoru s vodičem PE (nikoliv tím PE co je již v přívodním kabelu).
Na motor s pohyblivým přivodem chranič vždy - zachrání to člověka při poškození kabelu a většinou to u cirkulárek zachrání motor při navlhnutí.Toto uspořádání vyhovuje i prostředí se zvýšeným nebezpečím. Chránič tady není nutný, například u měničů by se aplikoval těžko proto mluví norma jasně. V případě že napájím zařízení ze zásuvky ta musí mít ochranu proudovým chráničem - bez vyjímky.
... zkrátí se mu životnost na polovinu a v druhém případě na čtvrtinu. Takže pro kutilská udělátka, co běží maximálně desítky hodin ročně se nestane nic... co si asi myslíte že se stane motoru kterej je konstruovanej na 380V mezi fázema a dáte mu 400V nebo 415V vůbec nic...
Selic píše:... zkrátí se mu životnost na polovinu a v druhém případě na čtvrtinu. Takže pro kutilská udělátka, co běží maximálně desítky hodin ročně se nestane nic... co si asi myslíte že se stane motoru kterej je konstruovanej na 380V mezi fázema a dáte mu 400V nebo 415V vůbec nic...
To je exatně změřeno a popsáno. Pro mě nejstarší zmínka je v publikaci "Poruchy elektrických strojů" V.Kulda, J.Kraemer z r. 1959.a tohle jsi zjistil jak? nějaký ověřený zdroj informací nebo jen nějaká úvaha?
Spíš se to týká nově postavených vesniček na zelené louce - dokud se nezalidní, tak na nově vybudovaném trafu bývá běžně 245-250V a elektronika s transformátory odchází jak na běžícím pásu. Obzvláště když elektrikáři někde nedotáhnou kabely na rozvodu v odběrných patnících.takže si koupíme ve vsi dva vodárnu já budu na konci obce v polích kde naměřím Uf 217V (375V mezi fázema) a ten druhej bude za rozvodnou a naměří tam 235V (407V) takže moje vodárna vydrží dvakrát déle? to myslíš vážně?
U motorů bez nadměrných vibrací se počítá životnost kuličkových ložisek 20 až 50 tisíc hodin. Elektricky se dříve motory do průmyslu počítaly na min. 15let při jmenovitém zatížení. Další faktor je stárnutí izolace.mimochodem jakou má elektromotor životnost? podle mě životnost elektromotoru je dána hlavně životností ložisek.. ano můžeme spekulovat o tom že ten motor s vyšším napětím se bude třeba o 10% víc zahřívat a zvýšená teplota by vedla ke zvýšenému opotřebení ložisek.. ale že by zvednuté napětí o 5% vedlo ke snížení životnosti na polovinu a o 9% na čtvrtinu to je podle mě hovadina.. nicméně rád se nechám poučit..
To se nestane skokově. Některé motory s vystárlou izolací se můžou prorazit skokově při připojení na vyšší napětí ostatním se zkrátí zbývající doba života.tak mě tak napadá donedávna jsme měli rozvodnou síť 220/380 nyní 230/400 to všechny motory najednou skokově zestárly o 50let v přepočtu na lidský život..
Taky bych raději plachtil...Jaj, skoda.
To ja bych se mnohem radeji pridal k tomu testovani plachet.
Frekvenční měniče taky máme. Ten 55kW motor má dokonce PTC čidlo.Na podobny test (motoru, nikoli plachet) i bez vyhl. 50 staci frekvencni menic, nejaky motor a teplomer. Na zmereni odberu (pokud to neumi menic sam) pak staci domaci elektromer.