Edgecam-4ose frezovani-dela tu nekdo?
posli model a co potrebujes ak bude cas kuknem ale neslubujem...
dodo

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
Dobrý den, mám nainstalovaný edgecam 2013 R1 a potřebuji frézovat vačku ve 4 ose.Bohužel se mi stále nedaří vatvořit operaci "4-ose rotační operace" vždy se mi povýběru daných prvkú nevytvoří žádný postup nebo operace zkončí vypsáním nástroje a dráhy se nevygenerují.Zkoušel jsem to i přes 5 osé obrábění, ale výsledek je stejný.Můžete mi prosím poradit jak zprávně označit plochy a křivky abych se hnul z mrtvého bodu?Útvary rozpoznávám ručně, nejdřív řídící profil vačky a pak plochu.Jak by jste postupovali vy?Prosím poradťe mi.Model ve STEPu přiklám i s obrázkem v edgecamu, kde vlevo v okně s operacemi je na posledním místě 4-osé rotační obrábění, ale dráha nástroje nikde.
- Přílohy
-
- 4osy.rar
- (390.51 KiB) Staženo 325 x
http://www.haascnc.com/home.asp
epf pošlu, mám ale edgecam studenstkou verzi ta delicka a ten post je součástí edgecamu jako základ.Ty máš licenci?
tady je model v epf i s mašinou
- Přílohy
-
- Desktop.zip
- (2.84 MiB) Staženo 394 x
HAAS: podla toho co vidim na modely nepotrebujes vobec pouzivat cyklus 4ose obrabanie. Ak vies stupanie tak ti staci nakreslit rozvinutu krivku tej drazky z bodu startu v smere skrutkovice a potom pouzit len rotacny rezim a cyklus drazkovanie...
Ak ale chces obrabat drazku bokom frezy (dookola) tak to musis spravit cez ten 5 osy cyklus ale v nom mu povolit len 4osy
Prilkladam ti aj jednoduchy priklad v studentskej verzii.
dodo
Ak ale chces obrabat drazku bokom frezy (dookola) tak to musis spravit cez ten 5 osy cyklus ale v nom mu povolit len 4osy
Prilkladam ti aj jednoduchy priklad v studentskej verzii.
dodo
- Přílohy
-
- 4osy.rar
- (229.42 KiB) Staženo 337 x
CNC programátor
Díky,ale mě šlo hlavně o tu vačku na konci, kterou jsem chtěl obrábět ve 4 osách.Mimochodem když jsem chtěl něco obrobit v 5 osách(jinou součást než na obrázku) tak mi to nikdy nic neudělá, všechno označím oklikám a nic.Nemáte někdo návod jak zprávně zadat a oklikat hranice při 5 osém cyklu.Hleděl jsem na videa na youtube, ale furt někde dělám chybu a nevím kde.Chtěl jsem si zaplatit i školení, ale v důsledku malého zájmu se cena ze 4000 vyšplhala až na 15000Kč což už je moc.
Existuje nějaká knížka, kde je popsaná technologie obrábění?Nemyslím knihu o tom co je soustružení atd. ale jak zprávně postupovat při obrábění(frézování nějaké součásti).Prostě nějakou knihu o práci CNC technologa/programátora.Dělám v Camu asi rok v jedné firmě, ale zkušenosti přibývají pomalu, tak si to chci někde nastudovat.
Existuje nějaká knížka, kde je popsaná technologie obrábění?Nemyslím knihu o tom co je soustružení atd. ale jak zprávně postupovat při obrábění(frézování nějaké součásti).Prostě nějakou knihu o práci CNC technologa/programátora.Dělám v Camu asi rok v jedné firmě, ale zkušenosti přibývají pomalu, tak si to chci někde nastudovat.
Ahoj tu mas priklad.
Vzdy pri 4/5 osom obrabani zacinaj cez 4/5 ose operacie hlavne v zaciatkoch ti to pomoze nebudes tam mat tolko parametrov. Ked budes uz toho chciet upravit viac budes si musiet operaciu "rozbit" (+ poklikat na cyklus v operacii, upravit a potvrdit OK). Nevyhoda je ze si musis najprv. vytvorit riadiace plochy a profily. Ak ides rovno cez 5 osy cyklus mozes vyberat plochy priamo z modelu (Od Ec 2013R1).
Neda sa to vsetko napisat najlepsie je na to skolenie ktore by si mal mat v cene EC ak ho mas oficialnou cestou. Su to myslim 3 dni.
PS: o knihe neviem ja osobne som sa vsetko ucil skusanim co ktore funkcie EC robia a po rokoch sa to uz na teba nalepi... A ohladom postupnosti obrabania som sa ucil od starsich kolegov ked som robil na stroji samozrejme aj teraz ak su komplikovanejsie kusy risime upnutia obrabanie nastroje spolocne, jednoducho nieco navrhnem a potom to doladime.
dodo
Vzdy pri 4/5 osom obrabani zacinaj cez 4/5 ose operacie hlavne v zaciatkoch ti to pomoze nebudes tam mat tolko parametrov. Ked budes uz toho chciet upravit viac budes si musiet operaciu "rozbit" (+ poklikat na cyklus v operacii, upravit a potvrdit OK). Nevyhoda je ze si musis najprv. vytvorit riadiace plochy a profily. Ak ides rovno cez 5 osy cyklus mozes vyberat plochy priamo z modelu (Od Ec 2013R1).
Neda sa to vsetko napisat najlepsie je na to skolenie ktore by si mal mat v cene EC ak ho mas oficialnou cestou. Su to myslim 3 dni.
PS: o knihe neviem ja osobne som sa vsetko ucil skusanim co ktore funkcie EC robia a po rokoch sa to uz na teba nalepi... A ohladom postupnosti obrabania som sa ucil od starsich kolegov ked som robil na stroji samozrejme aj teraz ak su komplikovanejsie kusy risime upnutia obrabanie nastroje spolocne, jednoducho nieco navrhnem a potom to doladime.
dodo
- Přílohy
-
- 4osy.rar
- (534.99 KiB) Staženo 310 x
CNC programátor
Díky za informace.zkoušel jsem tu vačku ofrézovat ve 4osém plynulém obrábění, ale už nechápu co dělám dělám blbě.Vytvořím operaci ale dráha nástroje nikde.Na začátku si nastavím cpl na čelo vačky, osa x směřuje rovnoběžne s osou vačky a z jde do vřetena.Mám vytvořený řídící profil(obvodová hrana vačky)plochu(obvodová plocha vačky) Pak zadám počáteční bod, do řídící geometrie vyberu tu plochu, do geometrie modelu zadám řídící profil, vyplním kolonky dám ok a nic.To se mi stává u všech 4 a 5 osých operací.Připadá mi to jako chyba Edgecamu to přece není možné aby se mi za celý týden všelijakého zadávání něco nepovedlo vytvořit.napadá mě, že při vytvoření plochy se mi zvýrazní jen obvodové hrany vačky nikoliv skutečná plocha.Nemůže být chyba v tom?
Mám edgecam 2013 r1 studenstkou verzi.
Díky za všechny rady.
ps.jdou nějak chytat sředy děr na modelu?Natohle jsem ješte nepřišel.Například v RhinoCamu můžu automaticky chytat všechny body modelu.
Ještě přikládám obrázky jak to mám.Podle mě je špatně vytvořená plocha.
Mám edgecam 2013 r1 studenstkou verzi.
Díky za všechny rady.
ps.jdou nějak chytat sředy děr na modelu?Natohle jsem ješte nepřišel.Například v RhinoCamu můžu automaticky chytat všechny body modelu.
Ještě přikládám obrázky jak to mám.Podle mě je špatně vytvořená plocha.
- Plochu mas dobre len ju nemas zvyraznenu
Zvyraznis ju tak ze kliknes na Na ikonu Dratovy/Pruhledny utvar vid obrazok co som pridal.
- K obrabaniu tej vacky ziaden riadiaci profil nepotrebujes. Klikni na cyklus 4-ose rotacni operace, ppocatecny bod nevyberaj odklikni pravym tlacidlom na mysi (fajka hore v rohu okne), Oznac plochu vacky, Znova oznac plochu vacky, potvrd znova pravym tlacidlom alebo fajkou hore v rohu. Zobrazi sa dialogove okno vyber nastroj prepis roztec na 1mm (priklad) ostatne nechaj tak. Hotovo musi ti urobit cyklus.
- Body mozes chytat ked vo vrtacom cykle vyberies Dratova geometrie. Ale neodporucam to lebo mozes chytit kazdz bod aj taky ktory nechces. Primarne na toto funguje utvar Dira ktory najdes v menu Modely. S tym si oznacis vsetky otvory a tie potom vyberas... ked napr. konstrukter zmeni model napr. polohu otvorov tak sa ti autmaticky utvary upravia a posunu podla naoveho otvoru. Takymto sposobom mozes pridava a odoberat otvory...
Toto su uplne zaklady takto cez net to je tazko vysvetlovat....
dodo

- K obrabaniu tej vacky ziaden riadiaci profil nepotrebujes. Klikni na cyklus 4-ose rotacni operace, ppocatecny bod nevyberaj odklikni pravym tlacidlom na mysi (fajka hore v rohu okne), Oznac plochu vacky, Znova oznac plochu vacky, potvrd znova pravym tlacidlom alebo fajkou hore v rohu. Zobrazi sa dialogove okno vyber nastroj prepis roztec na 1mm (priklad) ostatne nechaj tak. Hotovo musi ti urobit cyklus.
- Body mozes chytat ked vo vrtacom cykle vyberies Dratova geometrie. Ale neodporucam to lebo mozes chytit kazdz bod aj taky ktory nechces. Primarne na toto funguje utvar Dira ktory najdes v menu Modely. S tym si oznacis vsetky otvory a tie potom vyberas... ked napr. konstrukter zmeni model napr. polohu otvorov tak sa ti autmaticky utvary upravia a posunu podla naoveho otvoru. Takymto sposobom mozes pridava a odoberat otvory...
Toto su uplne zaklady takto cez net to je tazko vysvetlovat....
dodo
- Přílohy
-
- utvar.PNG (7 KiB) Zobrazeno 11192 x
CNC programátor
Tu mas video ako som to robil.
http://www.screencast.com/t/Rvc9afvn" onclick="window.open(this.href);return false;
dodo
http://www.screencast.com/t/Rvc9afvn" onclick="window.open(this.href);return false;
dodo
CNC programátor
Ahoj, díky moc mě to pomohlo s tím videm.Dělal jsem to krok po kroku s videem a povedlo se mi to, tak jsem to zavřev a zkusil znovu a nic.Od té doby nejsem schopen vytvořit operaci a to dělám pořád stejně!! Asi vypadám jak debil, ale opravdu nevím co bych mohl udělat pokaždé jinak.Jsem asi úplněj blbej
Zkoušel jsem dělat ještě jednu součást v 5 osem dokoncovani a povedlo se.Pak sem to schváně zkoušel znovu a opět to nejde, dnes jsem tu součást dělal znova a napoprvé vše ok. Všechny další pokusy zase nic.NECHÁPU KDE JE PROBLÉM chvílemi mám chuť rozmlátit pc o zem...
Ještě mě napadá, že občas se mi edgecam sekne jen sem tam, mám totiž w7 home, který není úplně podporovaný.Nemohlo by to spolu souviset?
Jsem ochotný si zapaltit i školení jenže ho nikde pro malý zájem uchazečů nedělají.Asi si snad koupím licenci aby mě poskytli školení přímo v nextnetu.
Přikládám obrázky jak to dopadá.
Díky moc za ochotu a trpělivost pomohlo mi to se zase kousek posunout.

Ještě mě napadá, že občas se mi edgecam sekne jen sem tam, mám totiž w7 home, který není úplně podporovaný.Nemohlo by to spolu souviset?
Jsem ochotný si zapaltit i školení jenže ho nikde pro malý zájem uchazečů nedělají.Asi si snad koupím licenci aby mě poskytli školení přímo v nextnetu.
Přikládám obrázky jak to dopadá.
Díky moc za ochotu a trpělivost pomohlo mi to se zase kousek posunout.
Ahoj.
Je to zaujimave ze preco ti to raz nejde a raz ano... s tymto ti asi fakt nepomozem.... ked som robil to video tak som ten isty postup opakoval asi 10x (nedalo sa mi na 1x natocit cele video) a vzdy mi to slo. Ci v tom ma prsty W7 home tak to fakt neviem mam HP 420 s W7 profesional.
Inak EC (2013 r2) sa seka aj nam napr. padne z nicoho nic len blik a je po nom. Odpoved zo supportu: ""Mate zle PC..."
dodo
Je to zaujimave ze preco ti to raz nejde a raz ano... s tymto ti asi fakt nepomozem.... ked som robil to video tak som ten isty postup opakoval asi 10x (nedalo sa mi na 1x natocit cele video) a vzdy mi to slo. Ci v tom ma prsty W7 home tak to fakt neviem mam HP 420 s W7 profesional.
Inak EC (2013 r2) sa seka aj nam napr. padne z nicoho nic len blik a je po nom. Odpoved zo supportu: ""Mate zle PC..."
dodo
CNC programátor