SV18r kola v převodovce

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
brembo76

11. 11. 2013, 5:45

IMG_20131111_173912.jpg
Prosím někoho znalého o vysvětlení, zdali v této převodovce něco nechybí.
3 ozubená kola ,na obrázku spodní hřídel , nejsou ovládána vidličkami. Nicméně se na drážkové hřídeli mohou volně pohybovat cca 8mm do prava i leva. Bohužel to vypadá , že tak mohou činit i za běhu. Nechybí tam nějaký distanční kroužek? Např.v místě na obr. vyznačeném šipkami? Pokud kola natlačím do leva ,s koly na horní hřídeli na sebe pasují jen z půlky. viz. první obr.
Pokud by měl někdo nějakou radu, budu rád. Dávám to dokopy a nechci to zadeklovat, než si budu jistý. Mám i malé video té vůle, tak případně zašlu na mail.
Díky
Přílohy
vule prevody sv18.jpg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 8:00

můžu poskytnou fotku stejné funkční převodovky, jen je focena obráceně, zkus porovnat :)
P1020826.JPG
P1020834.JPG
P1020835.JPG
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
brembo76

11. 11. 2013, 8:24

Dík. Tyhle tvoje fotky jsem dnes studoval asi hodinu. Mám je stažené už z dřívějška. Bohužel jsem na nic nepřišel. Netuším jestli ti ty kola chodí "sami" po hřídeli.
Když tou převodovkou točím a jedno kolo je pěkně v záběru, tak jsem schopen to druhé posunout do záběru s jiným kolem a celé se to kousne. Taky jsou ta kola opravdu pěkně ohrkaná.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 11. 2013, 8:46

brembo76 píše:Dík. Tyhle tvoje fotky jsem dnes studoval asi hodinu. Mám je stažené už z dřívějška. Bohužel jsem na nic nepřišel. Netuším jestli ti ty kola chodí "sami" po hřídeli.
Když tou převodovkou točím a jedno kolo je pěkně v záběru, tak jsem schopen to druhé posunout do záběru s jiným kolem a celé se to kousne. Taky jsou ta kola opravdu pěkně ohrkaná.
Jako z palice ti to neřeknu, já jen měnil ložiska, ale řekl bych, že podle těch mezifotek by se ty dvě vedle sebe hýbat neměly a rozhodně ne aby šli spolu dvě rozdílné soukolí, to je blbost.
každopádně ohrkané je máš pěkně to je docela vidět, jeden čas nabízel chlápek na bazoši komplet nové kola za deset talířů, dvojku dáš za ložiska a máš novou převodovku :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
brembo76

12. 11. 2013, 4:42

drazka pro segerovku.jpg
zdravím
tak jsem se na to vyspal a ráno jsem přišel na následující.
Když ty kola posunu úplně do prava, tak hned, přesně za tím levým z řady tří (na této fotce jsou vidět jen 2), obr.1 , se na té drážkové hřídeli objevila obvodová drážka. Když jsem k tomu přidal co jsem našel na dně skříně, viz. obr2, tak si myslím , že tam patří ta drátěná segerovka.
Bohužel na výkresech z manuálů jak 18r tak 18ra ji ale nevidím. Co vy na to? dík
Přílohy
IMG_20131112_084746.jpg
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“