Vlnění stolku

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
Kio
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2013, 4:16

Zdravím,
než začnu vymýšlet nesmysly, tak mně napadlo zkusit se ještě poradit tady.
Na tiskárně mám Z osu na nerezovým metrickým šroubu M10 - nahoře pevně uchycenou v ložisku a dole přes homokinetickou spojku na krokáč.
Stolek Z osy je na nepodepřených tyčích
pohybová matice i uchycení stolku je přes přírubový provedení k "desce"
... nicméně k vlastnímu problému
pokud vytisknu svislou rovnou plochu, tak na ní je patrná stabilní "sinusovka" s vzdáleností vrcholů 1.5mm a amlitudou cca 0.1-0.2mm
Pokud by to nebyla nějaká divoká chyba firmwaru jako že tomuhle nevěřím, tak jediné co mně napadá je že na pohybové matici je něco "divně" a pere se to s lineárním vedením. Nebudu zapírat, že přírubové vozíky nejsou super kvalita a v domácích podmínkách těžko změřim vůli jaká v nich je. Prostě při pohybu v Zku se ten stolek "rozvlní" a výtisky stojej za pytel. Desetina sem, desetina tam, nakrásně dokolečka dokola výtisku to zkopíruje závit na šroubu ...

Pokud uvolním pohybovou matici, tak šroub se točí správně v ose, není křivý a nikam nekmitá, ale osa závitu matice jakoby osciluje v "kuželu" kolem osy šroubu.

Podotýkám, že nejsem strojař, tak je možné, že jsem přehlédl nějakou základní vlastnost metrického šroubu, nicméně otázka zní co s tím ?
Napadá mně několik variant

1) vyhodit stávající stolek a předělat ho na 4 vozíky s vymezením vůle a přeprat to tancování matky. Bohužel si tímto redukuju efektivní zdvih v Zku
2) vyhodit metrický šroub a metrickou matku a předělat to na trapéz (otázka zní, zda mi to nebude dělat také)
3) něco někde vymezit, dotáhnout, povolit ... což mně nenapadá kde a co.

Pokud Vás něco napadne, tak prosím sem s tím.
RaS

12. 11. 2013, 4:38

pokud je šroub rovnej a hází to tak zkus změřit jak ti hází matice, případně uložení
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
rollfree

12. 11. 2013, 4:48

Pro zdvih nepotrebujes zadne extra sily ani tuhost. Takze muzes to uchyceni matice ke stolu udelat trochu "navolno", ale mohla tu 1 az 2 desetiny jezdit do boku. Sila, potrebna pro posun musi byt samozrejme mensi, nez je tuhost tech nepodeprenych tyci.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2013, 5:14

jestli pouzivas bezny metricky sroub tak kup kybl matic a kybl sroubu a hledej kombinaci ktera to delat nebude (vlastne nebude tak moc)
je to vlastnost
proto se v profi svete pouzivaji uplne jine komponenty
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

13. 11. 2013, 11:26

Na tiskárně mám Z osu na nerezovým metrickým šroubu M10 - nahoře pevně uchycenou v ložisku a dole přes homokinetickou spojku na krokáč.
Z tímhle se potýkají všechny 3D tiskárny Průšovy konstrukce. Zkus odmontovat to horní ložisko (viz RepRap Průša Mendel Iteration 3) a problém by měl zmizet, nebo se zmenšit.
Kdykoli jsem viděl tyhle tiskárny pracovat, tak horní konce pohybových šroubů opisovaly kružnici o průměru několika milimetrů.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Kio
Kontaktovat uživatele:

14. 11. 2013, 11:09

Šroub mám metrický, nicméně je řezaný na soustruhu, stejně jako přírubová matice.
Zkusil jsem hodit na šroub hodinky a změřit aspoň jak moc mi lítaj vnější části závitu v rámci toho uložení (nic nevypovídající číslo o kvalitě šroubu) a házelo to o 6 stovek. Nenapadá mně jak zjistit jak moc hází matice.
Tiskárna je mojí konstrukce - komplet plechová - výpalky na laseru ohnuté na ohraňováku. Troufám si říct že to je docela dost tuhý, rozhodně víc jak reprapy co jsem viděl na netu.
Osy X a Y jezděj na pořádným lineárním vedení, jenom Zko jsem konstrukčně "zlevnil" a koukám že to bylo šlápnutí do tmy. pořádný vedení by mi ten šroub nepřepral.
Vyzkouším vyhodit to horní ložisko, ale spojka na tu dobu dostane asi docela kapky.
Do přílohy jsem dal 3D-PDF tiskárny. Je to starší model, protože stolek pod hotbedem mám plnej bez vylehčení. Nevim kde mám poslední verzi modelu s upraveným stolkem.
Přílohy
hlavní_rám.PDF
(542.34 KiB) Staženo 419 x
packa

14. 11. 2013, 11:57

ta tvoje konstrukce je docela pěkná ,jen ta konstrukce stolku je nic moc jak je uchycen z jedné strany . když vezmeš za konec stolku jak moc ho pořídíš přizvednout ?? mohl by jsi skusit jej nějak zatížit jesly by se to nezlepšilo , nebo dát pružinu aby stolek táhla dolů tím bys vymezil vůli a třeba se to nepatrně zlepší
rollfree

14. 11. 2013, 8:49

A nezkusil jsi tu matici povolit, aby mohla bocne trochu slajdovat po tom stolku? Smerem dolu Ti staci jen posun vahou stolku, nahoru se ta matice opre o stolek. Takze staci zajistit, aby se matice nemohla otacet, jinak at si bocne klidne jezdi. I kdyby to nebylo definitivni reseni, tak za pokus to stoji.
Kio
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2013, 8:37

Povolit matici a držet ji na jednom šroubu jsem zkoušel. V tomhle režimu jsem přišel právě na to že na stolku roluje. Nicméně není to optimální řešení.
Váha stolku ho sice stahuje dolů, ale když přerušuju tisk pohybem stolku a destringem, tak se to pozvolna vycujá tak, že to občas neslepí vrstvy.
Asi si nakreslim nový držák stolku na 4 vozíky a udělám to masivnější ... stejně po půlročních zkušenostech bych řadu věcí na tiskárně vylepšil a udělal jinak
ledvinap

15. 11. 2013, 10:48

A co z tenkeho plechu naohybat drzak matice, ktery by umoznoval pohyb v X a Y, ale byl tuhy v ose Z? Treba plech ve tvaru velke T, spodek roznobezny s osou X a horni ramena ohnuta rozvobezne s Y a na nich namontovana matice ...
drk222

17. 11. 2013, 1:02

Ty svislé tyče jsou kalené broušené? Jaký mají průměr? Jaká je vůle?
Mě stačilo použít dvoje lineární ložiska na každou nepodepřenou tyč asi 80mm od sebe (kluzné vedení nebrat). Tyč kalená se při té délce tolik neprohýbá, levná nekalená měla tendenci se prohnout v desetinách až milimetrech (8mm průměr 450 délka)...
Případně vzít větší průměr.
Kvako1
Sponzor fora

17. 11. 2013, 5:22

chci se tě zeptat co tě vedlo ktomu použít nerezové šrouby ? ma to nějaký specifický duvod? třeba kuli vyparum nebo tak něco....??
on totižto nerez není vubec vhodný na takovehnle aplikace. drhne, dělá špony ,pak může časem i dojít ke zadření matice a už stím nehneš..
pokud máš možnost a není to moc komplikované skus je vyměnit za obyč železné, nezinkované... případně na to dát i delší matku , dají se běžně koupit v hornbachu. dokonce jsem tam viděl i mosazne.
podivej se na ten šroub pořádně jestli tam na zavitu nevidíš takové jemne šponky, jakoby chloupky, třeba lupou. pokud jo tak se ti začíná zadírat matice.. nejlíp se to pozna právě v matici na zavitu.
tohle bude podle mě asi tvůj problem
rollfree

17. 11. 2013, 6:16

Kvako1 píše:chci se tě zeptat co tě vedlo ktomu použít nerezové šrouby ? ma to nějaký specifický duvod? třeba kuli vyparum nebo tak něco....??
on totižto nerez není vubec vhodný na takovehnle aplikace. drhne, dělá špony ,pak může časem i dojít ke zadření matice a už stím nehneš..
Hele, tos nemel delat. Pouziti nerezovych zavitovek je fetis. A ty jim to ted tak strhas... ;-)
Jinak argumenty, ktere jsem cetl, ze pry jsou presneji rezane.
Kvako1
Sponzor fora

18. 11. 2013, 7:06

bohužel to tak je jak jsem psal. z nerezovými šrouby děláme v práci. od M6 do cca M50.
nerezový šroub ma tyhle neduhy. zaleží hodně na opracování. někdy se nam stava že pokud to lidi nenamažou při montáži tak už pak ani nejdou povolit. jakoby se to kouslo . hlavně pokud se dotahuje na moment předepsaný vyrobcem.
Vinie

18. 11. 2013, 2:51

Pokud můžu poradit, tak šroub nahoře nedávat do ložiska, pokud to vedení není dost přesné a tuhé tak to ta matice celkem dost ovlivní (způsobuje to kmitání), pokud bych to řešil, tak bych použil trapézovej šroub (stačí 10x2(3)) a dal bych tam 4 lineární ložiska (2 nad sebe) průměr aspoň 12mm, záleží na délce tyče :wink:
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“