odrušení

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
karelsklo

14. 11. 2013, 5:56

Ahoj,můžete někdo říct jak se nejlépe řeší odrušení asynchronních motorů? Na vřeteni mám motor 2,2 kW a při zapnutí ( téměř vždy ) a při vypnutí ( vždy ),mi spustí hlášku že je najetý konc.spínač ( v machu,v linuxu jsem koncáky z toho důvodu zatím neřešil ).
Kvako1
Sponzor fora

14. 11. 2013, 6:12

pohaniš to přez frekvenční měnič? máš stíněnej kabel ? odrušovací filtr ?
dej sem víc informací.
pokud maš stiněnej kabel tak jej skus uzemnit jenom na straně měniče nebo zasuvky , nebo jak to maš..
musiš to tu pořádně popsat co maš kolem atd...
Hades

14. 11. 2013, 6:15

rozhodně stínit jen na straně u měniče, tedy pokud je
karelsklo

14. 11. 2013, 6:45

Měnič tam zatím nemám,je fakt že použít stíněný kabel mě zatím nenapadlo.To udělám každopádně.Je zajímavé že se to asi nebude na generovat na drátech ke spínačům protože když je odpojím a proklemuju svorky na oddělovací desce,dělá to pořád.Nestávalo se to dokud nebyly v machu konc.spínače vůbec nastavené,je ale fakt že mach padal.Teď sice musím vypínat mach když spouštím vřeteno což je opruz ale zase mach 14 dní nespadl.Takže je to určitě rušením.Rád bych koncáky nastavil i v linuxu ale než přijdu na to jak to odrušit,nemá to smysl.Apropos-odrušovací filtr,to je co ? něco jako toroid co pobírá energii generovanou motorem při odpojení?Nebo něco na bázi proměnného rezistoru?
Hades

14. 11. 2013, 7:00

odrušovací filtr?

co třeba http://cs.lmgtfy.com/?q=odru%C5%A1ovac%C3%AD+filtr" onclick="window.open(this.href);return false;
Kvako1
Sponzor fora

14. 11. 2013, 7:06

na koncakach nemaš taky stiněné kabely ??
ja daval stiněne uplně všude, i na koncaky. pravděpodobně se ti tam něco zarušuje od toho motoru. skus vyměnit ten přívod k motoru a uzemni stiněni na přivodu do stroje , ne u motoru
odrušovaci filtr se mi nechce popisovat, najdi si to v googlu. davá se k měničům aby je odrušil. a podobně.
jak maš uzeměné ostatni veci ? maš to všechno pospojované ? mašinu , rozvaděč atd ? nemáš nahodou blízko ten kabl k motoru u kabelu těch koncáků ??

a ještě dotaz, zapínaš to přez stykače ? nebo maš klasiku vypínač ? někdy ruší i stykače. při spuštění daj takovej jakoby pulz do sítě. ale to se stavalo jenom u hodně starých typů stykačů.

začal bych kontrolou kabelů a připadně skontroluj to uzemění , dotáhni šroubky. pokud to bude dělat dál tak dej ten stiněný kabel k motoru a uvidíš co to udělá.
Kvako1
Sponzor fora

14. 11. 2013, 7:12

jo ještě jsem tady na foru někde četl že měl někdo blbě uzeměnou desku , měl uzeměnou nějak ze společnou kostrou te desky. nebo tak něco, a odpojením se to vyřešilo. už si to nepamatuju. skus pohledat. v sekci machu se to řešilo myslím už vicekrát.
karelsklo

14. 11. 2013, 7:19

Jo jo,v gm jsem kupoval zdroje a podobně,dík za trknutí.Samozřejmě jsem všechno procházel.Zapínám to nejjednodušeji jak jde což bude asi taky jeden z problémů.Pospojované to mám myslím hodně dobře,jediná věc co se nedá spojit je čerpadlo vody,používám obyč. zahradní.Stíněné kabely ke koncákům tam budu dávat ale jak říkám tím to není.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 11. 2013, 8:18

vzal bych nějaký vhodný kondík cca 47nf - 220nF a propojil vstupy od koncáků na desce s 0V. Rušící impuls nemá tolik energie aby kondenzátor nabil a falešně sepnul.
Případně se dá kondenzátor ještě spojit paralelně s rezistorem aby se udržoval stále vybitý pokud nebude ze vstupu dostatečný odběr.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
karelsklo

15. 11. 2013, 6:33

Díky za radu,to by se taky dalo zkusit.Dneska koupím ten stíňák a odrušovač a uvidím.Kondíky kdyžtak zítra pořeší brácha.
Selic

15. 11. 2013, 8:07

Na asynchronním motoru připojeném přímo do sítě není co odrušovat.
Tam máš na zapnutí stykač s cívkou na 24V připojený do zdroje na kterém jsou pohony a elektronika?
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
HonzaCh

15. 11. 2013, 9:08

Selic píše:Na asynchronním motoru připojeném přímo do sítě není co odrušovat.
No jo, ale když je fakt přímo, tak to se pak furt točí a blbě se vyměňuje nástroj, ne? ;)
Selic píše:Tam máš na zapnutí stykač s cívkou na 24V připojený do zdroje na kterém jsou pohony a elektronika?
Zapnutí a vypnutí třeba stykačem už ale přechodový jev je a tak se už odrušovat dá... Ty kondíky (Cjuz) by sice měly vstupy pro koncáky podržet (důsledek), ale čul bych tam nějakou číhající zradu (příčina), která se blbě hledá.
Selic

16. 11. 2013, 9:29

Selic píše:Na asynchronním motoru připojeném přímo do sítě není co odrušovat.

No jo, ale když je fakt přímo, tak to se pak furt točí a blbě se vyměňuje nástroj, ne? ;)
To je termitus technikus - kdy je motor připojen přes mechanický vypínač nebo stykač.

Selic píše:Tam máš na zapnutí stykač s cívkou na 24V připojený do zdroje na kterém jsou pohony a elektronika?

Zapnutí a vypnutí třeba stykačem už ale přechodový jev je a tak se už odrušovat dá... Ty kondíky (Cjuz) by sice měly vstupy pro koncáky podržet (důsledek), ale čul bych tam nějakou číhající zradu (příčina), která se blbě hledá.
Právě, že zrada bude v ovládání stykače. Na jeho cívce, pokud je tento zapojen do DC napájení řízení frézky, by měl být navíc zapojen RC člen nebo varistor. Protože při vypnutí, ta cívka generuje dost vysoké napětí. Samotné odpojení asynchronního motoru nemůže způsobit nic, tedy pokud není někde v přívodu elektriky povolený spoj nebo nějaká totální čuňárna.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
karelsklo

16. 11. 2013, 7:00

No čuňárny to je moje.Bylo mi řečeno že při odpojení motoru tento při dotáčení setrvačností funguje jako generátor a dráty od něj můžou vysílat ledacos.Stíňáky jsem koupil ale zatím nedal,vyřešilo se to tím že jsem našel na dílně měnič danfoss a ten má jednak odrušení - takové hrnce s cívkami- a brácha natavil náběhovou a doběhovou rampu.Navíc je paráda že se vřetena dají regulovat.Ten měnič jsem dostal zadarmo !!! jako náhradní díl k mašině a ještě jeden je v původní škatuli sinumerika - jsou asi na 14 kW- tak přemýšlím že zajedu do Prahy a budu té paní co nám to prodala dlouho líbat ruce.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“