Rozlišení monitoru

neo

15. 11. 2013, 1:06

Zdravím
Potřeboval bych poradit jak nastavit větší rozlišení monitoru, než které je v nabídce monitor.
Jednoho dne po zapnutí PC - se nastavilo rozlišení 800x600 a potřeboval bych 1024x768.
Po hledání na netu jsem zjistil že mám dopsat řádky s novým rozlišením a frekvencí do souboru xorg.conf. Jenže soubor jsem na disku nenašel.
Tak jsem příkazem Xorg -configure :1vytvořil soubor xorg.conf.new a ten nakopíroval do /etc/X11/xorg.conf
Po restartu ubuntu nenaběhlo a totálně umřelo.
Následoval instal a rozlišení je stále na 800x600
Děkuji za každou radu
Kilovolt
Sponzor fora

15. 11. 2013, 2:31

Toto si zkoušel ? http://newtoubuntu.wordpress.com/2010/0 ... th-xrandr/" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2013, 3:43

Napiš nejdříve jakou verzi ubuntu pouzivas. Užil jsem si s tím svoje.
rollfree

15. 11. 2013, 5:01

A jses si jistej, ze problem neni nekde jinde?
Dnesni Xservery maji autodetekci pouzitelnych rezimu udelanou docela dobre. Taky jsem mel problem dosahnout vyssiho rozliseni, az jsem se poradne podival na VGA kabel a zjistil, ze neni plne zapojeny, a tak vyssi rezimy rozliseni VGA karta proste nedovolila nastavit.

Pokud jsi vytvoril xorg.conf a po rebootu system umrel, tak to je neco hodne spatne. Spatna konfigurace Xserveru nemuze zborit system. Nakonec to je jedna z koncepcnich odlisnosti od MS Windows, ze Xserver na Linuxu/Unixu je jen bezny program, nikoli soucast jadra.
Takze lze snadno nabootovat do textoveho rezimu a xorg.conf smazat. Pripadne to nabootovat z LiveCD a opet ten soubor z disku smazat (teda spis prejmenovat).
A pokud to nejde a system opravdu nejak umrel, tak hledej chybu nekde jinde, nejspis v hardware.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
neo

15. 11. 2013, 6:42

Problém vyřešen, nevím ale jak. Po instalaci jsem natáhl 20m kabelu, PC připojil na net a doinstaloval češtinu. Světe div se, po restartu je rozlišení 1024x768. Tak nevím co si mám myslet.

to Kilovolt
toto jsem nezkoušel, ještě se na to podívám, dík

to rollfree
Jistej si nejsem, problém je vždy mezi klávesnicí a židlí.
Konektor vga to nebyl , zkoušel jsem jiný monitor a dal zpět starý se stejným výsledkem.
Hardware je doporučený pro linuxcnc a 6měsíců starý.

děkuji všem
Kilovolt
Sponzor fora

15. 11. 2013, 7:33

No vida-linuch se aktualizoval a šlo to 8) (domnívám se)

Jinak s tím rozlišením jsem si taky užil, ale pořešil sem to- jen už tak nějak nevím přesně jak :D - jen vím, že v tom byl ten příkaz xrandr :idea:
rollfree

15. 11. 2013, 7:57

neo píše:Problém vyřešen, nevím ale jak. Po instalaci jsem natáhl 20m kabelu, PC připojil na net a doinstaloval češtinu. Světe div se, po restartu je rozlišení 1024x768. Tak nevím co si mám myslet.
Predpokladam ale, ze se s tim nespokojis.
Ze nejede nejake vyssi rozliseni, to tak budiz.
Ale ze system po vytvoreni xorg.conf nevratne zkolabuje, to by me teda urcite klidnym nenechalo.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2013, 9:16

S xrandrem jsem si užil své při stavbě HTP které mám připojené na ne zrovna standartní LCD TV. Našlo to jen rozlišení které jsem nechtěl a nad trvalým zprovozněním jsem strávil několik nocí. Protože na novějších Ubuntu se to konfiguruje kapku jinak než přes starý Xorg server. Říct systému aby se naučil nové rozlišení je brnkačka na 3 řádky, ale aby si to nové nastavení pamatoval to byl fakt porod. :mrgreen:
neo

16. 11. 2013, 11:39

Linux se nezaktulizoval, má to zakázaný.

Jestli se s tím spokojím, nebo nespokojím. toť otázka.

Frézoval jsem pod Machem 8let, ne každodenně ale programy dlouhé i 9hod. Prostě spolehlivost a relativní přesnost. Byl jsem spokojený.
Jednoho dne odešla základní deska. Sehnal jsem přes Ebay v číně stejnou, vyměnil, zapnul PC s Machem vše naběhlo normálně jako vždy, ale nespolehlivé a nepřesné. Krátké programy v pohodě, dlouhé ani náhodou- pro mě nepoužitelné.
Volba padla na Linux a Mesa- podle informací z netu a tohoto fóra stabilita systému a spolehlivost emc. To jsem netušil do čeho se pouštím. :(
Linux- to jsou Wokna2 v podstatně horším provedení. Někdo v Linuxu by se měl těžce zamyslet. A EMC dělal někdo kdo v životě nestál u frézky. Je to zadarmo, tak co bych vlastně chtěl.
Kilovolt
Sponzor fora

16. 11. 2013, 12:46

No vidíš- já mám stejný pocit z woken a Macha (to hlavně) ale to je otázka vkusu a na jinou diskusi. Ono je to spíš tak, žes ubuntu nepoužíval a ono je to všecko jinak a jinde. Já kdybych mohl, tak už mi wokna nesměj do kompu. Bohužel jsou programy, které pod linuchem nejdou a proto wokna ještě trpím. S tou aktualizací-tu můžeš povolit, ale musíš zakázat upgrade ubuntu na vyšší verzi (tj 11,12.... atd) . Jinak Linuxcnc je poněkud jiné "koncepce" než mach a to mi vyhovuje- žádný omalovánky, co si tam nakonfiguruju, to tam mám a nic víc...prostě jen otázka zvyku a naučení. Proto si myslím, že pokud se chceš učit a pochopíš ho, tak ti nakonec bude vyhovovat víc, než woknomach :D
rollfree

16. 11. 2013, 5:29

neo píše:Sehnal jsem přes Ebay v číně stejnou, vyměnil, zapnul PC s Machem vše naběhlo normálně jako vždy, ale nespolehlivé a nepřesné. Krátké programy v pohodě, dlouhé ani náhodou- pro mě nepoužitelné...

Linux- to jsou Wokna2 v podstatně horším provedení...
No tak bych rekl, ze jsi mimochodem prisel na problem se svym LinuxCNC. Pokud jsi koupil novou desku, a ta jela s Machem nespolehlive, pak jsi na ni nasadil LinuxCNC a opet to jede podivne, tak podle me nemas co resit - proste ten HW je problematicky. A pak argument, ze je to "HW doporucovany pro LinuxCNC" je tak trochu srandovni.

A jeste k tomu srovnani Linuxu a Windows: ne, skutecne Linux nejsou "Windows zdarma", jak se mnoho neznalych domniva. Linux je uplne jiny system, v nekterych ohledech vyrazne lepsi nez Windows, v nekterych horsi. Ale protoze mnoho lidi je linych, tak proto pracoviti vyvojari udelali z Linuxu system co nejpodobnejsi tem Windows, jen proto, aby ti lini nemuseli moc premyslet (protoze je to pry boli).
neo

16. 11. 2013, 5:57

Učím se celý život a že u linuxu to nebude jinak jsem věděl, ale netušil jsem že budu do systémových souborů muset ručně dopisovat řádky abych nálesdně zjistil že daný soubor tam nemusí být, vlastně ani nemůže být.
To že Linux neumí ruční výměnu nástroje pokud je nc kód v celku, že neumí najet s nástrojem na sondu, že neumí pozastavit program odjet vřetenem bokem a potom pokračovat v chodu, to mě nevadí. Dá se to obejít, budu to dělat jinak.
Mě je celkem jedno co mám za systém, jediný co potřebuji je zapnout PC, hodit kus materiálu na stůl, zmáčknout start a občas zkontrolovat.

Abych nezapoměl, opět mám rozlišení 800x600 :) stačilo jen zapnout.
Xrandr ukazuje 800x600 a 640x480 nic víc , i když včera ukazoval 1024x768, 800x600 a 640x480
Připojil jsem jiný monitor s rozlišením 1920x1200 a on mě nabídne jen 1680x1050, odpojím ho, připojím starý, opět 800x600 a zase víc nenabídne.
To nechápu
Kilovolt
Sponzor fora

16. 11. 2013, 7:43

To vypadá spíš na problém s hw -máš tam poslední bios na základovce?

PS: jinak na linuxcnc.com píšou, že všechno, co není v biosu potřeba, se má vypnout -APM, ACPI,C1E ....
RaS

16. 11. 2013, 8:06

neo píše:To že Linux neumí ruční výměnu nástroje pokud je nc kód v celku, že neumí najet s nástrojem na sondu...

a proč by to jako neuměl? nebo to děláš nějak nestandartně?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
rollfree

16. 11. 2013, 8:08

Muj Linux to taky neumi. :-(
Ale to me zase tak moc nemrzi, kdyz to potrebuju, tak pouziju LinuxCNC. ;-)
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“