posunutí nuly
Ahoj,nemůžete někdo poradit jak by se dalo jednoduše řešit posunutí nuly programu?Jde o to že nepoužívám cam a když ručně napíšu program třeba pro šikmé vyšmrdlávání nějakého náběhu,chtěl bych ho pak používat jako "Wizard"a umísťovat ho různě do prostoru.
bud si tu nulu znova vynuluješ jinde..
a nebo třeba změníš souřadnej systém za jinej kterej bude mít nulu jinde http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gco ... 53-Move-in" onclick="window.open(this.href);return false;
a nebo použiješ ofset souřadného systému http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G92" onclick="window.open(this.href);return false;
jak je libo..
a nebo třeba změníš souřadnej systém za jinej kterej bude mít nulu jinde http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gco ... 53-Move-in" onclick="window.open(this.href);return false;
a nebo použiješ ofset souřadného systému http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G92" onclick="window.open(this.href);return false;
jak je libo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
to má nevýhodu že ta původní nula odjede a člověk si musí pamatovat o kolik to posunul lepší jsou ty offsety děláš třeba 10stejnejch věcí na desce tak uděláš jeden přihodíš tam pár řádků kódu: cyklus kterej zopakuješ 10x a v každým cyklu posuneš offset o X ... a nemusíš na nic mačkat a nulu máš pořád tam kde byla..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
[quote="RaS"]to má nevýhodu že ta původní nula odjede a člověk si musí pamatovat o kolik to posunul lepší jsou ty offsety děláš třeba 10stejnejch věcí na desce tak uděláš jeden přihodíš tam pár řádků kódu: cyklus kterej zopakuješ 10x a v každým cyklu posuneš offset o X ... a nemusíš na nic mačkat a nulu máš pořád tam kde byla..[/quote
No právě.Radši zkusím tu změnu souřadného systému.Mám třeba jeden typ obrobku a dílčí operace řeším dílčími prográmky.Třeba ten náběh.A pak potřebuju udělat obrobek nižší o 1 mm a kratší o 2 mm.Psát znovu vyšmrdlávání náběhu na 30 řádků když se vlastně neliší je opravdu opruz.Máte někdo zkušenost jak to řešit v praxi?Myslím třeba před začátek programu který chci posunout dát třeba G92,pak koordináty nové nuly a hotovka?Něco jako G92X32Y21Z0 ?
No právě.Radši zkusím tu změnu souřadného systému.Mám třeba jeden typ obrobku a dílčí operace řeším dílčími prográmky.Třeba ten náběh.A pak potřebuju udělat obrobek nižší o 1 mm a kratší o 2 mm.Psát znovu vyšmrdlávání náběhu na 30 řádků když se vlastně neliší je opravdu opruz.Máte někdo zkušenost jak to řešit v praxi?Myslím třeba před začátek programu který chci posunout dát třeba G92,pak koordináty nové nuly a hotovka?Něco jako G92X32Y21Z0 ?
no jo maach.. nicméně třeba to půjde stejně vyzkoušej to.. do toho g92 nedáváš souřadnice nuly ale posun třeba g92 x30 a všude ti k Xku připočítá 30.. vyzkoušej to a uvidíš.. to je rychhlejší na pochopení..
já myslel sebe a rasekarelsklo píše:Ty máš něco proti machu?Tak spolehlivá věc...No tak teda v linuxu...Jinak já mimo jsem ale to už je u mě zvykem.

Dělám v obojím( no pokouším se )Jinak díky za radu,G 92 zkusím osahat,to by mohlo být řešení.Co se týká toho mach vs.emc tak je jasná věc co je lepší ale zase proč to srovnávat.Emc je zadarmo skoro profi systém ale pro začátečníka co neumí nic jako já ten mach není úplně k zahození.Vcelku nevidím důvod proč nedělat v obojím,nulu mám stejnou,jednotky stejné a restart na ubuntu nebo opačně je otázka 2 minut tak co.Samosebou je blbost se učit dvě věci naráz ale zase mám aspoň srovnání a stejně by mi to nedalo nevyzkoušet jak daná věc jede v jiném programu.Nakonec když chci něco porovnávat,musím vědět jaké jsou rozdíly.