Asi problém s řídícím PC

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Er3kCz

17. 11. 2013, 12:58

Dobrý den,

narazil jsem po cca půl roce občasného používání mnou vytvořené 3 osé cnc frézky na chybu, a to zřejmě softwarovou. Jde o to, že se program při bezproblémovém běhu najednou zastaví (i s vypnutím vřetene ovladaného přes "modrou čínskou" řídící desku). Občas stačilo vypnout jen aplikaci Mach3 (R3), jindy restartovat PC, tato chyba se ale projevila za chvíli zase (na jiném řádku G kódu). Toto jsem (snad) ale vyřešil přeinstalováním starší verzí (Mach3 R1). Po zmíněném přeinstalováním se mi ale zase stalo, že mi vřeteno zajelo až moc do materiálu (přibližně o 3mm víc, než bylo deklarováno G kódu). Z mého pohledu je to v řídícím PC. Už mi to někdy připadá spíše na pomoc vymítače, než odborníka...
Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenost?

S pozdravem

Pikner E.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2013, 1:50

pouzij linuxcnc misto machu
mach tohle obcas dela
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Er3kCz

17. 11. 2013, 2:29

Trochu jsem se téhle odpovědi obával. Není ten linuxcnc ale nějak víc složitější na nastavení oproti machu?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2013, 2:32

ne
to byvavalo
je vpodstate jeste jednodussi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Er3kCz

17. 11. 2013, 2:46

Každopádně děkuji za rychlou odpověď. Přes týden si o tom linuxcnc něco přečtu a o víkendu se do toho dám. Spíš mě štve, že jsem frézoval jeden emblém na motorku z duralu a začlo se to takle sr.. až po cca 5000. řádku. To už to skoro bylo hotové... Teď to můžu vyhodit :-)
chb

17. 11. 2013, 3:12

problém nebude v MACHu ale ve Windows - paralelní port je pro ně pomalé nedůležité zařízení, ve zpracování nemá prioritu, navíc Win mají o tom, co LPT umí svou představu dle nainstalovaných ovladačů.
1) Zavolat "vymítače" experta a očistit Windows až na nezbytné minimum.
2) eliminovat LPT = USB deska za další peníze (třeba Gravos používá seriový port)
3) LinuxCNC

(Jen pro představu - příklad z doby zavádění XP - nová HP tiskárna na LPT, která dle návodu už neuměla ESC sekvence= řídící příkazy pro tisk z DOSu. Ta tiskárna to ale ve skutečnosti stálě uměla a z DOSu tiskla v pohodě, ale Windows "nahlédly" do svého manuálu k nové tiskárně a ty dle nich nefunkční ESC sekvence normálně z toku dat "odmazaly". Stačilo vedle nové tiskárny nainstalovat ovladač i nějaké starší tiskárny - a vše najednou chodilo jak mělo)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
rollfree

17. 11. 2013, 5:57

chb píše:(Jen pro představu - příklad z doby zavádění XP - nová HP tiskárna na LPT, která dle návodu už neuměla ESC sekvence= řídící příkazy pro tisk z DOSu. Ta tiskárna to ale ve skutečnosti stálě uměla a z DOSu tiskla v pohodě, ale Windows "nahlédly" do svého manuálu k nové tiskárně a ty dle nich nefunkční ESC sekvence normálně z toku dat "odmazaly". Stačilo vedle nové tiskárny nainstalovat ovladač i nějaké starší tiskárny - a vše najednou chodilo jak mělo)
A co je na tom prosim spatne? Nove tiskarny bezne umi vic, nez poskytuji prostrednictvim jazyka PCL, ktery tam ale z duvodu zpetne komaptibility zustal zachovan (jen uz neni rozvijen, takze nektere "speky" nove tiskarny uz nemusi umet).
Proto driver tiskarny (ne Windows jako operacny system, ale driver, ktery pravdepodobne delal vyrobce tiskarny) nainstaloval cestu mimo pouziti PCL, cimz pravdepodobne lepe dokaze vyuzit vsechny vlastnosti tiskarny.

A pokud pises, ze z DOSu to nefungovalo (ale pod Windows), tak mas predpokladam na mysli prikazovy radek Windows. Ale to uz zadny skutecny MS DOS neni, jen to tak podobne vypada.
A mimochodem myslim, ze i pro tim "DOSem" ve Windows by se to s puvodnim driverem pomoci PCL mozna dalo zprovoznit, pak to chce na tu tiskarnu tisknout jako na raw zarizeni.

Protoze dneska uzivatele nejake PCL vetsinou vubec nezajima, ale zato je velmi zajima cena, tak se proste vyrobci prizpusobili poptavce. A ze tam to PCL z duvodu kompatiblity nechali se da skoro hodnotit jako plus, protoze 98 za 100 zakazniku to nijak neoceni (a vetsinou to ani nevi).
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“