EMC - Deska TD5660
-
Dobry vecer,
rad bych Vas poprosil o radu.
Pokousim se instalovat EMC na Ubuntu verze10.04 - instalace probehla v poradku.
Nedari se mi rozchodit desku - TD6560 modra cina - vystupy pro 4 KM. Na Mach3 neni problem a chodi dobre.
Pri pouziti EMC nejsem schopen desku rozchodit. Samozrejme jsem prostudoval ostatni prispevky zde na foru a zkousel i dalsi navody stazene z internetu.
Mam problem pravdepodobne s nastavenim portu LPT v konfiguraci EMC.
V Bios PC jej mam nastaveny na ECP+EPP. Piny prirazuji podle tabulky z manualu dodaneho s deskou - zkousel jsem i jine podle dalsich navodu na internetu. Osu A nepouzivam, pouze XYZ.
Vzdy se podari zprovoznit pouze jednu osu - bud X, nebo Y, nebo Z. Vsechny dohromady nikoliv.
Pokud napriklad nastavim vsechny piny na disable a provedu nastaveni pouze jedne osy - napr. X - piny 1,4 a 16 osa chodi dobre.
Nastavim zvlast pouze osu Y piny 7,17 a 17 osa chodi dobre.
Nastavim zvlast pouze osu Z piny 3,5 a 6 osa chodi dobre.
Pokud ale k prvni ose pridam dalsi, nechodi nic.
Na Mach 3 chodi vse OK.
Linux neni moje silna stranka - respektive vidim jej poprve.
Dekuji za informace, na co se zamerit.
The definition of 1-PIN 25 of Parallel Interface:
PIN1 - X Dir
PIN2 - Spindle Motor
PIN3 - Z Step
PIN4 - X Enable
PIN5 - Z Enable
PIN6 - Z Dir
PIN7 - Y Dir
PIN8 - C Dir
PIN9
PIN10
PIN11
PIN12
PIN13
PIN14 - Y Step
PIN16 - X Step
PIN17 - Y Enable
rad bych Vas poprosil o radu.
Pokousim se instalovat EMC na Ubuntu verze10.04 - instalace probehla v poradku.
Nedari se mi rozchodit desku - TD6560 modra cina - vystupy pro 4 KM. Na Mach3 neni problem a chodi dobre.
Pri pouziti EMC nejsem schopen desku rozchodit. Samozrejme jsem prostudoval ostatni prispevky zde na foru a zkousel i dalsi navody stazene z internetu.
Mam problem pravdepodobne s nastavenim portu LPT v konfiguraci EMC.
V Bios PC jej mam nastaveny na ECP+EPP. Piny prirazuji podle tabulky z manualu dodaneho s deskou - zkousel jsem i jine podle dalsich navodu na internetu. Osu A nepouzivam, pouze XYZ.
Vzdy se podari zprovoznit pouze jednu osu - bud X, nebo Y, nebo Z. Vsechny dohromady nikoliv.
Pokud napriklad nastavim vsechny piny na disable a provedu nastaveni pouze jedne osy - napr. X - piny 1,4 a 16 osa chodi dobre.
Nastavim zvlast pouze osu Y piny 7,17 a 17 osa chodi dobre.
Nastavim zvlast pouze osu Z piny 3,5 a 6 osa chodi dobre.
Pokud ale k prvni ose pridam dalsi, nechodi nic.
Na Mach 3 chodi vse OK.
Linux neni moje silna stranka - respektive vidim jej poprve.
Dekuji za informace, na co se zamerit.
The definition of 1-PIN 25 of Parallel Interface:
PIN1 - X Dir
PIN2 - Spindle Motor
PIN3 - Z Step
PIN4 - X Enable
PIN5 - Z Enable
PIN6 - Z Dir
PIN7 - Y Dir
PIN8 - C Dir
PIN9
PIN10
PIN11
PIN12
PIN13
PIN14 - Y Step
PIN16 - X Step
PIN17 - Y Enable
V BIOSu si nastav rezim EPP.
Proc laborujes s ruznymi zapojenimi vyvodu? Pises, ze s Machem Ti to funguje. Tak snad pouzij konfiguraci stejnou, s jakou to jede v tom Machu.vencavagon píše:Piny prirazuji podle tabulky z manualu dodaneho s deskou - zkousel jsem i jine podle dalsich navodu na internetu.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
-
rollfree píše:V BIOSu si nastav rezim EPP.Proc laborujes s ruznymi zapojenimi vyvodu? Pises, ze s Machem Ti to funguje. Tak snad pouzij konfiguraci stejnou, s jakou to jede v tom Machu.vencavagon píše:Piny prirazuji podle tabulky z manualu dodaneho s deskou - zkousel jsem i jine podle dalsich navodu na internetu.
To jsem prave zkousel, ale pokud priradim piny stejne jako v Machu, tak to nejede. To je prave prirazeni tech pinu, ktere jsem zde popsal.
Nastaveni rezimu portu EPP nepomaha.
Na zakladnim rozjeti pripojeni driveru k LPT neni pod LinuxCNC zadna magie. Pustis si wizarda a naklikas to tam, jede to prvni sup.
Teda jede to tehdy, kdyz nemas nejaky jiny problem (napr. nefunkcni LPT port apod.). Nehledej v tom zadnou slozitost, jen bez obvyklou metodou "check and double check" - znovu vsechno prekontroluj.
LPT port mas predpokladam integrovany na mainboardu, kdyz jeho rezim nastavujes v BIOSu. Takze nehrozi ani neznalost jeho I/O adresy (coz se stava u PCI I/O karet).
Jeste se zamysli, jestli nektere signaly nemaji byt invertovane (coz by bylo podstatne hlavne u signalu ENA).
Teda jede to tehdy, kdyz nemas nejaky jiny problem (napr. nefunkcni LPT port apod.). Nehledej v tom zadnou slozitost, jen bez obvyklou metodou "check and double check" - znovu vsechno prekontroluj.
LPT port mas predpokladam integrovany na mainboardu, kdyz jeho rezim nastavujes v BIOSu. Takze nehrozi ani neznalost jeho I/O adresy (coz se stava u PCI I/O karet).
Jeste se zamysli, jestli nektere signaly nemaji byt invertovane (coz by bylo podstatne hlavne u signalu ENA).
-
rollfree píše:Na zakladnim rozjeti pripojeni driveru k LPT neni pod LinuxCNC zadna magie. Pustis si wizarda a naklikas to tam, jede to prvni sup.
Bohuzel zkousel jsem i invertovane signaly enable, ale porad stejne. LPT port je na desce, adresa je 0x378.
Zarazi mne treba to, ze signaly enabled jsou u mne potreba zapnout 3x - pin 4,5 a 17 kdezto treba
v navodu od tusim Bobika je pouze na jednom pinu. Cele mne to nejak nesedi s ostatnimi navody od uzivatelu.
PC neni zadne abnormal - je cca 4 roky stare Core Dual 3800, pamet 8 GB, deska Gigabyte.
Instalaci EMC s Ubuntu jsem provedl z ISO obrazu. Nijak jsem do toho nezasahoval - samoinstalace.
Mam to nejake divitko. Hlavne by mne zajimalo, kdyz to jde na Machu, proc to nejde tady.
On bude urcite problem nekde mezi klavesnici a zidli, ale odhalit jej.
Zkousel jsem to i tak, ze jsem vsechny piny nakonec nastavil na Unused a priradil jsem pouze ty, ktere zde uvadim. Vysledek stale stejny.
Naposledy upravil(a) vencavagon dne 18. 11. 2013, 12:07, celkem upraveno 1 x.
-
rollfree píše:Postni sem dokumentaci od te desky driveru.
Tady je dokumentace, podle ktere jsem nastavoval i Mach a jelo to ihned.
Cast, podle ktere jsem to nastavoval je skoro na konci pod nazvem: The definition of 1-PIN 25 of Parallel Interface:
Tak na 1. pohled to vypada, ze to mas nasteveno dobre.
A co to teda dela, kdyz naklikas cele tohle nastaveni, spustis LinuxCNC a zkousis jezdit jednotlivyma osama manualne, klikanim na tlacitka + a - na ovladacim panelu ?
A co to teda dela, kdyz naklikas cele tohle nastaveni, spustis LinuxCNC a zkousis jezdit jednotlivyma osama manualne, klikanim na tlacitka + a - na ovladacim panelu ?
-
Ja vubec nedokoncim konfiguraci stroje.rollfree píše:Tak na 1. pohled to vypada, ze to mas nasteveno dobre.
1. Spustim CNC Stepconf Wizard
2. Pokud tam naklikam vsechno jak jsem uvedl, funguje pouze jedna osa. Toci se dobre i spravnym smerem. Ostatni osy pouze piskaji (pruchod proudu motorem) nebo malinko vrci, ale nefunguji.
Proto jsem zkousel vsechno vypnout, nejprve zprovoznil osu X (vsechno ostatni vypnute, zapnute pouze piny 1,4 a 16 - funguje osa X ) a zkusit postupne pridat dalsi osu Y.
V ten moment nejde osa X a funguje Y. Poudeji jsem zjistil, ze staci napr jen zapnout pin pro enable osy Y a uz osa X nejde-
a drátařinu máš stejně tak jak chodil Mach?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ono to neni "zapnout piny". Ty piny tam jsou pripojene natvrdo, tou konfiguraci jen zajistis, ze LinuxCNC s temi piny hybe.
Takze pokud ty piny nebudou nakonfigurovane, tak na nich bude nejaka defaultni hodnota (asi 0), ale zapojene budou.
A mimochodem co se stane, kdyz zapojis na nejake ose jen DIR a STEP a nenakonfigurujes ENA ?
Takze pokud ty piny nebudou nakonfigurovane, tak na nich bude nejaka defaultni hodnota (asi 0), ale zapojene budou.
A mimochodem co se stane, kdyz zapojis na nejake ose jen DIR a STEP a nenakonfigurujes ENA ?
-
RaS píše:a drátařinu máš stejně tak jak chodil Mach?
Ano, zdrátované to stejně jako na Mach. Mám to připojené ke stejnému PC - Nepřepojuji na jiné. Na HDD mám nainstalované 2 oper. systemy - WinXP a Ubuntu. Na WinXP mám MAch3 verze3.043.066 zatím jen Trial, na Ubuntu EMC2. Pokud chci spustit Mach, pouze restartuji PC a nabootuji WinXP. Pro EMC nabootuji Ubuntu. S HW počítače ani frézky nic nedělám.
-
rollfree píše:Ono to neni "zapnout piny". Ty piny tam jsou pripojene natvrdo, tou konfiguraci jen zajistis, ze LinuxCNC s temi piny hybe.
Pokud nepřiřadím pin S Ena, nic se neděje - nechodí nic.
jen mě tak napadá máš nakonfigurované výstupy z portu "enable" jako výstupy ? a když to změříš měřákem tak to funguje?
já se takhle jednou natrápil když jsem zapomněl jeden výstup nastavit jako výstup.. a půl dne jsem trávil hledáním chyb tam kde nejsou, kvůli takové blbosti..
já se takhle jednou natrápil když jsem zapomněl jeden výstup nastavit jako výstup.. a půl dne jsem trávil hledáním chyb tam kde nejsou, kvůli takové blbosti..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
vyzkoušíš to taky jednoduše když ten výstupní pin jednoduše zneguješ..
čemu říkáš pin S ena? není to náhodou spindle enable? a ten wizard skutečně propojí tenhle signál s nějakým výstupem?
já tedy wizarda už dlouho nespouštěl.. ale nekonfiguruje on jen step a dir pro jednotlivé osy? a signál enable musíš dopsat ručně? a pokud někde nastavíš spindle enable tak si se třeba trefil do signálu, kterej je nakonfigurovanej pro něco jiného a tedy ti chodí jen ta jedna osa.. jen doměnka.. dej sem .hal a vlastní zapojení a vidíš hned co je kde zapojené..
čemu říkáš pin S ena? není to náhodou spindle enable? a ten wizard skutečně propojí tenhle signál s nějakým výstupem?
já tedy wizarda už dlouho nespouštěl.. ale nekonfiguruje on jen step a dir pro jednotlivé osy? a signál enable musíš dopsat ručně? a pokud někde nastavíš spindle enable tak si se třeba trefil do signálu, kterej je nakonfigurovanej pro něco jiného a tedy ti chodí jen ta jedna osa.. jen doměnka.. dej sem .hal a vlastní zapojení a vidíš hned co je kde zapojené..