Jak zkrátit vytahaný řemen

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
hrnous

20. 11. 2013, 8:57

Čau všem, pořeboval bych radu jak zkrátit, nebo alespoň nějak přikladkovat vytahaný řemen. V jiném tématu jsem tu řešil starý soutruh, aktálně po oprášení a vyčištění jaks taks jede, dokonce jsem dostal i bednu nožů a spol. Problémem však je, že řemen těžce prokluzuje, a ani se mu nedivím, když ho prstama natáhnu k sobě na hřídeli tak mi vyskočí dobře dvoucentimetrový "přebytek" při těžším převodu se jenom točí spodek a klouže, neutáhne ani tíhu vřetena a spol..je nějaký šance jak tam dodělat kladku jako rozvody na autě nebo něco v tom stylu ?
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

20. 11. 2013, 9:03

všechno jde... ovšem lepší jednou viděti nežli 100krát čísti... takže to vyfoť. A až se buděš chtít zeptat čím vyčistit orezle to či ono apod.nezakládej nové téma . Ideál je aby jsi pokračoval tam co jsi začal . Téma jedno s tvou mašinou.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
hrnous

20. 11. 2013, 10:24

Zajistím, vyotím, omlouvám se..
Zbýňa

20. 11. 2013, 7:44

Na koženým řemenu jsem seříznul na koncích šikminy, stáhnul ho svěrkou, udělal šídlem dirky a sešil. Nicméně rozhodně doporučuju vyměnit kožený za dnešní pogumovaný (fy. Reko), mám je na soustruhu, frézce i brusce a naprostá spokojenost. Uvidíš jak to soustruhu prospěje, spolehlivej a stabilní přenos síly je nezbytnej. Jestli nemáš žádný mechanický napínání, tak určitě něco vykoumej, zvlášť pro umělej řemen je nezbytný.
fidel47

20. 11. 2013, 9:38

Ahoj, nevím jestli se jedná a klasický plochý kožený řemem, jestli ano,tak s tím jsem nějakou chvíli také bojoval. Když jsem si pořídil svůj soustruh, měl jsem ten samý problém-řemen prokluzoval,byl volný. Jelikož jsem chtěl zachovat kožený řemen,bedlivě jsem pročetl staré knihy (B.Dobrovolný-Technická příručka pro konstuktéry 1942,atd) a pustil se prošlapanou cestou. Dovolím si citovat pana Dobrovolného: Každých 5-6 měsíců (bezpodmínečně pak nejméně jednou za rok) nutno řemeny důkladně vykartáčovat,vymýt teplou vodou (pozor,nechat suchá místa,kde je lepeno) a mírně namastit lojem. Olej,benzin,přyskyřice nesmí na řemen přijít. Když se řemen vytáhne,NESMÍME JEJ HNED ZKRACOVAT. Namažeme jej hovězím lojem. Zprvu trochu klouže,zahřátím je lůj tekutější, vsaje se do řemene a tím řemen nabobtná,smrští se, takže je až o 2 procenta kratší,což skoro vždy vyrovná protažení. Někdy se řemen vytáhne jen na jedné straně a kroutí se. Na kratší straně jej navlhčíme teplou vodou a vyklepeme paličkou. Zamaštěný řemen uložíme na několik dní do suchých dřevěných pilin. Tolik citace. Jaké bylo moje překvapení, když můj suchý klouzající řemen po namaštění přestal klouzat. Na maštění používám tuto směs: 30 procent rybího tuku (lékárna-půl litru 286 Kč) a 70 procent hovězího loje (řezník-za půl darma, škvařím si ho na zahradě-je to smradu jako v hradu).Adhezní vosk,který se prodává se mi příliš neosvědčil-ten pomůže jen na chvíli. S tou směsí to funguje,jen je třeba trocha péče...a ta vůně kůže v dílně, jak na začátku století (minulého). Nechal jsem si udělat na míru několik rezervních kožených řemenů u firmy: Řemenárna,tam jsem koupil i lepidlo)
Zbýňa

21. 11. 2013, 6:36

fidel47 píše:Ahoj, nevím jestli se jedná a klasický plochý kožený řemem, jestli ano,tak s tím jsem nějakou chvíli také bojoval. Když jsem si pořídil svůj soustruh, měl jsem ten samý problém-řemen prokluzoval,byl volný. Jelikož jsem chtěl zachovat kožený řemen,bedlivě jsem pročetl staré knihy (B.Dobrovolný-Technická příručka pro konstuktéry 1942,atd) a pustil se prošlapanou cestou. Dovolím si citovat pana Dobrovolného: Každých 5-6 měsíců (bezpodmínečně pak nejméně jednou za rok) nutno řemeny důkladně vykartáčovat,vymýt teplou vodou (pozor,nechat suchá místa,kde je lepeno) a mírně namastit lojem. Olej,benzin,přyskyřice nesmí na řemen přijít. Když se řemen vytáhne,NESMÍME JEJ HNED ZKRACOVAT. Namažeme jej hovězím lojem. Zprvu trochu klouže,zahřátím je lůj tekutější, vsaje se do řemene a tím řemen nabobtná,smrští se, takže je až o 2 procenta kratší,což skoro vždy vyrovná protažení. Někdy se řemen vytáhne jen na jedné straně a kroutí se. Na kratší straně jej navlhčíme teplou vodou a vyklepeme paličkou. Zamaštěný řemen uložíme na několik dní do suchých dřevěných pilin. Tolik citace. Jaké bylo moje překvapení, když můj suchý klouzající řemen po namaštění přestal klouzat. Na maštění používám tuto směs: 30 procent rybího tuku (lékárna-půl litru 286 Kč) a 70 procent hovězího loje (řezník-za půl darma, škvařím si ho na zahradě-je to smradu jako v hradu).Adhezní vosk,který se prodává se mi příliš neosvědčil-ten pomůže jen na chvíli. S tou směsí to funguje,jen je třeba trocha péče...a ta vůně kůže v dílně, jak na začátku století (minulého). Nechal jsem si udělat na míru několik rezervních kožených řemenů u firmy: Řemenárna,tam jsem koupil i lepidlo)
Postup je to zcela jistě funkční,ale toho času, námahy a i financí za náhradní řemeny, když můžu mít bezúdržbovej a lepší (klidný a stabilní běh) umělej řemen. Dřív museli mít podobný postupy, protože nic lepšího neměli. Chápu to někam do muzea kde se na mašiny jenom koukaj. Problém taky nastává se spojením řemenu, který musí být u takovýho postupu rozebíratelný. Sešití by se mi furt rozebírat nechtělo a kovová spojka to je věc, hlavně při vyšších otáčkách.
fidel47

21. 11. 2013, 10:01

No to je bez debat, pro rychlou práci bych také volil moderní řemen, jenže někdy je cesta cíl (však já k tomu modernímu také dojdu). Mám soustruh Volman,řekl bych že "Modell P" Zatím používám kožený řemen,lepený lepidlem TR 11,při údržbě ho jednoduchou demontáží sejmu pouze z předlohy a mohu si sním dělat v podstatě co potřebuji-vřeteno nerozebírám. První řemen co jsem tam dal (šířka 40 mm, délka 1190 mm, tlušťka 4 mm, seříznutí pro lepení v délce 130 mm, za 350 Kč)už tam mám dva roky a nevypadá to, že bych ho v brzku musel měnit (má produkce je amatérska a množství výrobků malé), avšak vidina něčeho bezúdržbového mě láká. Jakékoliv sešití, nedejbóže kovová sponka se mi hrubě neosvědčilo, působí to při každém přejetí řemenice vibrace,což je pro přesnou práci hrob. Jak se chová moderní řemen při občasném styku s kapkou oleje? Je tato investice v rámci stokorun? Staromilcům ZDAR!
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2013, 11:33

fidel47 píše:. Mám soustruh Volman,řekl bych že "Modell P" Staromilcům ZDAR!
tento? http://www.c-n-c.cz/download/file.php?i ... &mode=view" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
fidel47

21. 11. 2013, 12:41

Hm, trošku jiný-http://fidel47.rajce.idnes.cz/nastenka/#Volman-foto.jpg (fotku jsem nikdy nevkládal, vypadá to, že nevím jak...)
hrnous

21. 11. 2013, 12:50

Fotky jsou zatím ve foťáku ale principielně je stejný jako ten volman..večer dodám..pokusím se to napatlat tím adhefixem a uvidíme.. Řemen je nevyndavací takže ho aktuálně za něco hi tech měnit nebudu..
EDIT: příáští týden mi odloží dvě kila hovězího loje..eště rybí tuk a zkusíme..eště že tu mámě velké řeznictví ritter :)
Zbýňa

21. 11. 2013, 5:40

hrnous píše:Fotky jsou zatím ve foťáku ale principielně je stejný jako ten volman..večer dodám..pokusím se to napatlat tím adhefixem a uvidíme.. Řemen je nevyndavací takže ho aktuálně za něco hi tech měnit nebudu..
EDIT: příáští týden mi odloží dvě kila hovězího loje..eště rybí tuk a zkusíme..eště že tu mámě velké řeznictví ritter :)
Soustruh máš moc pěknej. Ani velkej, ani malej, nortonka, tažná tyč, do dílničky parádní. Olej na něj zrovna cákat nemusí, ale když ho třeba přehazuju né zrovna suchejma rukama tak z toho trágu nedělám. Jestli se dobře pamatuju, tak na soustruh mě vyšel cca 400 na frézku 800 (dlouhej a širší) a na brusku nevim, ale tam je kratičkej.
fidel47

21. 11. 2013, 6:25

Já bych tan Adhexix prozatím nechal stranou-teď Ti nepomůže, očistil bych ten řemen od všeho co jde oškrabat-dejme tomu tupým nožem, pak ho namazal rozehřátým loje (nemáš-li rybí tuk,myslím že to nevadí) já to mažu malým štětečkem z obou stran, pak to nechám chvíly vsáknou,potom rozjedu soustruh na velký otáčky-ono se to zahřeje a vsákne ještě víc,pak otřu (stojící)řemen a řemenice suchým hadrem a je to. Adhefix používám jako rychlou pomoc mezi mazání lojem, a však mám pocit že spíše škodí-pak se musí z řemenu oškrábat. Myslím že Ti to pro začátek pomůže, toho loje Ti bude stačit tak čtvrt kila na rok mazáni, až to budeš ohřívat lůj, ta z bytu ven-je to smrad ukrutnej,kdežto dnešní rybí tuk je bez zápachu-kam to spěje... Když čtu příspěvek od Zbýni a vydim ty ceny, tak si jdu obědnat moderní řemen a ten rybí tuk ti daruju :D
hrnous

21. 11. 2013, 6:45

tak je to tu
Přílohy
DSCF0664.JPG
fidel47

21. 11. 2013, 7:00

Hm, to bude nějakej pěknej soustruh, máš tady někde na fóru fotku celku-bych potěšil své oko?
hrnous

21. 11. 2013, 7:01

http://hrnous.rajce.idnes.cz/soustruh/" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“