EMC - Deska TD5660
-
Tak to jsi asi trefil do černého - Spindle enable - považoval jsem za Ena.RaS píše:vyzkoušíš to taky jednoduše když ten výstupní pin jednoduše zneguješ..
čemu říkáš pin S ena? není to náhodou spindle enable? a ten wizard skutečně propojí tenhle signál s nějakým výstupem?
já tedy wizarda už dlouho nespouštěl.. ale nekonfiguruje on jen step a dir pro jednotlivé osy? a signál enable musíš dopsat ručně? a pokud někde nastavíš spindle enable tak si se třeba trefil do signálu, kterej je nakonfigurovanej pro něco jiného a tedy ti chodí jen ta jedna osa.. jen doměnka.. dej sem .hal a vlastní zapojení a vidíš hned co je kde zapojené..
Ještě se musím prohrabat ve stažených návodech, jak zviditelnit Hal, abych ho potom mohl zveřejnit ke zkouknutí.
já si myslím že ten wizard nemá enable na jednotlivých osách, takže to musíš dopsat ručně do halu.. je to pár řádků
setp hm2_5i20.0.gpio.00x is output true(tobě se ten port jmenuje nějak jinak nějak parport.0.00x třeba) tím nastavíš že daný výstup je skutečně výstup (nevím jestli je to napsáno uplně přesně.. asi ne, píšu to z hlavy)
a pak ho musíš propojit se signálem který říká že je osa enable.. net axis.0.active parport.0.00x spojí signál, který určuje že je aktivní osaX s daným výstupem.. (případně tam je i něco axis enable.. nevím přesně jak se to jmenuje) pohraj s s tím a uvidíš.. podívej se do halmanageru co to dělá přesně a jak se to přesně jmenuje..
případně se podívej do halu jak to vygeneroval wizard s tím spindel enable a opiš to pro další osy..
setp hm2_5i20.0.gpio.00x is output true(tobě se ten port jmenuje nějak jinak nějak parport.0.00x třeba) tím nastavíš že daný výstup je skutečně výstup (nevím jestli je to napsáno uplně přesně.. asi ne, píšu to z hlavy)
a pak ho musíš propojit se signálem který říká že je osa enable.. net axis.0.active parport.0.00x spojí signál, který určuje že je aktivní osaX s daným výstupem.. (případně tam je i něco axis enable.. nevím přesně jak se to jmenuje) pohraj s s tím a uvidíš.. podívej se do halmanageru co to dělá přesně a jak se to přesně jmenuje..
případně se podívej do halu jak to vygeneroval wizard s tím spindel enable a opiš to pro další osy..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
RaS píše:vyzkoušíš to taky jednoduše když ten výstupní pin jednoduše zneguješ..
čemu říkáš pin S ena? není to náhodou spindle enable? a ten wizard skutečně propojí tenhle signál s nějakým výstupem?
já tedy wizarda už dlouho nespouštěl.. ale nekonfiguruje on jen step a dir pro jednotlivé osy? a signál enable musíš dopsat ručně? a pokud někde nastavíš spindle enable tak si se třeba trefil do signálu, kterej je nakonfigurovanej pro něco jiného a tedy ti chodí jen ta jedna osa.. jen doměnka.. dej sem .hal a vlastní zapojení a vidíš hned co je kde zapojené..
Zde jsou prosim soubory - dekuji za zkouknuti.
-
RaS píše:já si myslím že ten wizard nemá enable na jednotlivých osách, takže to musíš dopsat ručně do halu.. je to pár řádků
Dekuji za napad a navedeni kde hkledat.
V HAL souboru totiz byly vsechny piny Enable nastaveny jako xenable. Po rucni editaci na xenable, yenable a zenable vsechny 3 osy chodi.
Jeste doladim optimalizaci kroku, aby to jelo kulturne.
Jeste poznatek - pokud takto zmenenou konfiguraci nactu do wizardu, tak to nechodi - pripadne se vse zase porepise na xenable. Pokud spustim Linux CNC aplikaci po oprave bez wizardu - osy chodi.
Mozna jasam predcasne, uvidim jeste zda se to povede doladit.
Dekuji moc vsem, kteri mi venovali svuj cas.
jeste dotaz:
opravdu Ti to s timhle jezdi?
setp stepgen.0.steplen 1
setp stepgen.0.stepspace 0
ja mam pro TB6560 toto:
# these are in nanoseconds
DIRSETUP = 25000
DIRHOLD = 25000
STEPLEN = 10000
STEPSPACE = 10000
a to meritko - 314.9606299921 - to je jak spocitano?
setp stepgen.0.steplen 1
ja mam pro TB6560 toto:
DIRSETUP = 25000
DIRHOLD = 25000
STEPLEN = 10000
STEPSPACE = 10000
To je normalni chovani LINUXCNC. Jakmile ručně šáhneš do konfigurace, už nemůžeš použít průvodce..... Protože průvodce si vytváří svuj soubor s informacema a ty si po spuštění znovu natáhne a tím přepíše ty tvoje změny.vencavagon píše: Jeste poznatek - pokud takto zmenenou konfiguraci nactu do wizardu, tak to nechodi - pripadne se vse zase porepise na xenable. Pokud spustim Linux CNC aplikaci po oprave bez wizardu - osy chodi.
M
-
Ty hodnoty teprve ladim - tady se mi jednalo nejprve o zprovozneni vsech os - pri tom se osa pohybovala, ale samozrejme to nemelo spravne miry - 10 mm nebylo 10 mm atd, rychlost otaceni atd.oscar píše:jeste dotaz:
setp stepgen.0.steplen 1
ja mam pro TB6560 toto:
DIRSETUP = 25000
DIRHOLD = 25000
STEPLEN = 10000
STEPSPACE = 10000
Ty hodnoty vychazely ze suroveho nastaveni wizardu, kde jsem pouze doplnil Maximum Jitter na 8100 a zbatek prozatim nechal. Potom jsem jen laboroval s nastavenim pinu.
aneb vždy je chyba mezi klávesnicí a židlí
třeba pro mě je ten wizard uplně nepoužitelnej, já mám přepsané skoro všechno..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
RaS píše:aneb vždy je chyba mezi klávesnicí a židlítřeba pro mě je ten wizard uplně nepoužitelnej, já mám přepsané skoro všechno..
Ano, je to tak - klavesnice a zidle - chyba uprostred.
Ja jsem to predpokladal, kdyz to na Mach funguje. Vzhledem k tomu, ze s tim zacinam, veril jsem wizardu a nenapadlo mne zkoumat dalsi soubory.
Dekuji
-
Kterym prikazem se prosim zadava Enable pro jednotlive osy ve wizardu?packa píše:wizard je pro prvotní nastavení dobrý , a dá se tam i nastavit enable pro každou osu zvlášt v tom problém není , ale pro mé účely byl také naprosto nedostatečný jak psal Ras
Dekuji
hallmanager máš přímo v linuxcnc nahoře v rozbalovacím menu, myslím pod machine.. to když pustíš tak se ti otevře okno, kde můžeš vidět veškeré vstupy výstupy, komponenty a prostě vše co tě zajímá v jakém jsou momentálně stavu, můžeš je měnit a tím simulovat chování stroje atd.. prostě co tě napadne..