Frézování hliníku 6063 - ideálně 4os
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Stroj budeš mít nepochybně vyhovující. Nicméně neuraž se .... ale myslím že jsi toho ještě mnoho neobrobil a to je důvod proč je Tvůj díl velmi komplikovaný.... např, ty trážky kolem jsou evidentně z důvodu chlazení, takže proč je čelně frézovat řekněme 2mm frézou když by to člo dělat 2mm pilkou, nebo jednoduchým ale speciálním nástrojem.sirpetr píše:Krutor: V zásadě je mi teď jedno, jakým způsobem se ty závity udělají. Ale až to budu dělat sám, tak to chci frézovat. Bohužel soustruh nevlastním a vřeteno na frézce bude spíše vysokootáčkové, tím tedy dle mého padají všechny ostatní možnosti.
Robokop: Ten nástroj vrtací špičku nemá, takže operace budou stejné - předvrtat a frézovat.
Engineer: Ano, ale já vlastně tak postupuju. Vím co chci vyrábět, podle toho jsem objednal frézku a vhodné nástroje ke stroji dokoupím. Samozřejmě vždycky je u výrobku kompromis mezi vyrobitelností, funkčností a designem. Protože to sám jednou budu obrábět, tak jsem se to snažil navrhnout tak, aby to šlo co nejlépe. Nejsou tam žádná zbytečná zaoblení, díry jsou tak malé protože jsem to chtěl celé co nejmenší, kolečka po stranách tam také nejsou jen pro srandu. Jinak ohledně té ceny - psal jsem, že všechny potřebné nástroje po poradě s výrobcem nakoupím - právě proto, že ne každý by je mohl standartně mít.
Ty osazená kolečka s výstupky jsou tedy nejspíš nějaká aretace .... proč to děláš jako monolyt? Připadá mi to jako nějaký mini reflektorek a ty drážkovaný kolečka jsou polohování. Pokud to plánuješ vyrábět sériově (podle financí co do toho chceš nasypat bych tipoval že ano a že to nemáš pro zábavu ale na obživu) tak bych to řešil vyrobitelné co nejjednodušeji i za cenu rozdělení na víc dílů. Strojní časy pak budeš mít úplně někde jinde než u toho monolytu co máš navržený a taky spotřeba drahých malých nástrojů bude nižší. Uvnitř, pokud to nemá vyloženě nějaký funkční vliv bych volil co nejméně ostré rohy, tedy co největší (rozumně) průměr nástroje.
Pokud bys tedy akceptoval výše popsané technologické úpravy, uměl bych Ti to vyrobit včetně výroby některých speciálních nástrojů. Přizpůsobení technologie na Tvůj budoucí stroj by pak bylo také možné. Z Prahy to je ke mně vesměs po dálnici cca hodina čtyřicet minut.

Naposledy upravil(a) Engineer dne 24. 11. 2013, 12:28, celkem upraveno 1 x.
mne jako první zarazila věta " ze slitiny hliníku 6063 (výborná obrobitelnost)" - dle mých znalostí slitiny 6060 a 6063 zrovna obrobitelností nevynikají - třeba právě ve vazbě na frézování závitu M1,6
Ten otvor v koutě v půlce hloubky je také závit ? - to bude zajímavý nástroj.
Já to pochopil jako požadavek na výrobu vzorku, seriovka že pak bude lisovaná z něčeho, a měl jsem i dojem, že na obrázku jsou naznačené dělící roviny pro formu, prostě mi to celé přišlo jako výkres připravovaný pro lisování.
A pokud se to musí frezovat z nějakého důvodu, tak bych začal tím, že to vrátím do konstrukce, ať to překreslí na něco jednodušeji vyrobitelného - ne že by toto nešlo vyrobit, ale měl bych obavu, že to pak nepůjde prodat.
Ten otvor v koutě v půlce hloubky je také závit ? - to bude zajímavý nástroj.
Já to pochopil jako požadavek na výrobu vzorku, seriovka že pak bude lisovaná z něčeho, a měl jsem i dojem, že na obrázku jsou naznačené dělící roviny pro formu, prostě mi to celé přišlo jako výkres připravovaný pro lisování.
A pokud se to musí frezovat z nějakého důvodu, tak bych začal tím, že to vrátím do konstrukce, ať to překreslí na něco jednodušeji vyrobitelného - ne že by toto nešlo vyrobit, ale měl bych obavu, že to pak nepůjde prodat.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Ta pilka, to je nějakej nástroj do vřetena? Nebo to myslíš tak, že bude mít ještě bokem kvůli tomu nějakou (CNC?) pilu?Engineer píše:např, ty trážky kolem jsou evidentně z důvodu chlazení, takže proč je čelně frézovat řekněme 2mm frézou když by to člo dělat 2mm pilkou,
Jakym, mohl bys dát nějaký příklad, plz?Engineer píše:nebo jednoduchým ale speciálním nástrojem.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque píše:Ta pilka, to je nějakej nástroj do vřetena? Nebo to myslíš tak, že bude mít ještě bokem kvůli tomu nějakou (CNC?) pilu?Engineer píše:např, ty trážky kolem jsou evidentně z důvodu chlazení, takže proč je čelně frézovat řekněme 2mm frézou když by to člo dělat 2mm pilkou,
Jakym?Engineer píše:nebo jednoduchým ale speciálním nástrojem.
ty vždycky dokážeš pobavit..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
dílnu jsem viděl a základní myšlenku pochopil, ale blbě jsou koukal na předlohu, přišlo mi, že to na CNC se stopkovou kotoučovkou objet nepůjde, teď vidim, že vlastně proč ne.. tak aspoň jsem tě zase pobavil, no 

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Máš pravdu, moje chyba. Překontroloval jsem teď ten materiál a obrobitelnost se uvádí jako dostatečná. Každopádně tuto tyč 30x60 lze rozumně sehnat např i v 6082 a ta už tu obrobitelnost splňuje. Díky za opravu.chb píše:mne jako první zarazila věta " ze slitiny hliníku 6063 (výborná obrobitelnost)" - dle mých znalostí slitiny 6060 a 6063 zrovna obrobitelností nevynikají - třeba právě ve vazbě na frézování závitu M1,6
RaS: Díky za nápad. Přiznám se, že tento způsob mě nenapadl. Nájezd a výjezd by mi nevadil. V tom případě by skoro odpadlo souvislé 4osé frézování - jedině na to zaoblení vzadu je stále rot. osa potřeba, ne? To jinak udělat nelze.
- Zdenek Valter
Nic co bys na svém mazlíkovi nezvládlThomeeque píše:dílnu jsem viděl a základní myšlenku pochopil, ale blbě jsou koukal na předlohu, přišlo mi, že to na CNC se stopkovou kotoučovkou objet nepůjde, teď vidim, že vlastně proč ne.. tak aspoň jsem tě zase pobavil, no

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
měl bych dotaz k tomu stroji od Gravosu.
Jaké tam bude namontované vřeteno a kolik bude mít otáček?
Jestli to není tajné.
S pozdravem
Petr
měl bych dotaz k tomu stroji od Gravosu.
Jaké tam bude namontované vřeteno a kolik bude mít otáček?
Jestli to není tajné.
S pozdravem
Petr
Zdenek Valter píše:Nic co bys na svém mazlíkovi nezvládl

- Zdenek Valter
Mohu i zapůjčitThomeeque píše:Zdenek Valter píše:Nic co bys na svém mazlíkovi nezvládlNa mazlikovi asi jo, ale zázrak™ by to asi neustál.. ale můžu to někdy zkusit..

Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
No pokud se toho má dělat hodně a stálo by za to zvážit tlakové lití.
Např. ALW dělá hodně pěkné věci.
Sice povrch není to co obráběný ale když se prožene omýlačkou je to pro "chytání do ruk" mnohem lepší. Navíc se dá většina věcí dodělat a snadno obrobit dodatečně.
Ono vykutat takový kousek z masivu vezme celkem dost času, energie a opotřebý nástroje. Ale je to o účelu použití a počtu ks.
Např. ALW dělá hodně pěkné věci.
Sice povrch není to co obráběný ale když se prožene omýlačkou je to pro "chytání do ruk" mnohem lepší. Navíc se dá většina věcí dodělat a snadno obrobit dodatečně.
Ono vykutat takový kousek z masivu vezme celkem dost času, energie a opotřebý nástroje. Ale je to o účelu použití a počtu ks.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
60x38x30mm je masa materialu???
Tohodle prcka by fakt chtel nekdo odlevat?
Opotrebeni nastroju v duralu na mene jak 100 takovych kusech???
Ja uz to nemuzu vydrzet co tady ctu.
Prvni kus neodhadnu,ale druhy na 5-ose masine nemuze jet dyl jak hodku a pul komplet.
Kdybych toho ted jako pred kazdyma Vanocema nemel po kokot nebyl by v tom problem...
Tohodle prcka by fakt chtel nekdo odlevat?
Opotrebeni nastroju v duralu na mene jak 100 takovych kusech???
Ja uz to nemuzu vydrzet co tady ctu.
Prvni kus neodhadnu,ale druhy na 5-ose masine nemuze jet dyl jak hodku a pul komplet.
Kdybych toho ted jako pred kazdyma Vanocema nemel po kokot nebyl by v tom problem...
EdgeCAM 2014 a 2017