CNC by Airm@n64 'Little yellow'

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Pepa z depa

27. 11. 2013, 9:26

... měli chvíli problém z kooperací obrábění konců kuličkových šroubů, ale obratem mi je vyměnili + "obráběč" už prý asi doobráběl a teď je vše OK
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Airm@n64

27. 11. 2013, 12:45

Pepa z depa:Ano ano už jsem byl informován .... Taky dostanu nový ... Ten co to obráběl tak musí mit asi radost pač to neni nejlevnější záležitost ....

echt:Ano zaplatil...Vždy platim předem pač danému člověku věřím a budu důvěřovat i nadále... Nebyla to chyba obchodu ale chyba při obrábění.....Určitě mě toto neodradí nakupovat dále tam kde jsem nakupoval :-)
Airm@n64

27. 1. 2014, 2:00

Tak zdar pánové přináším nové info :-)

Dnes mě dorazil kuličkový šroub na Ztko během týdne mi přijdou ještě upravene držáky na motory a už mi budou chodit tři osy :-) No prostě paráda :-)

Ještě bych potřeboval radu :-)

Drivery mám
M542 - 50V, 4.2A

A motory mám
2x 57HS22 - 2,2Nm
57HS22.jpg
1x 86HS35 - 3,5Nm
86HS35.jpg
a pořád si nevím rady se zapojením které by bylo nejideálnější pro tyto motory.
Driver M542 podporuje zapojení half-coil ? v datasheetu tam je celkem 6 vodičů a driver má 4 tak jsme z toho trošku zmatený.
A jak se bude chovat motor když v zapojení by měl brát 5,4Ampér a driver dává pouze 4,2 bude jen lenivy ? popripade je to nejaky pruser ?

Díky všem za info ...
Thomeeque

27. 1. 2014, 2:11

Airm@n64 píše:Driver M542 podporuje zapojení half-coil ? v datasheetu tam je celkem 6 vodičů a driver má 4 tak jsme z toho trošku zmatený.
Viz. návod k driveru, je to tam popsaný..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Airm@n64

28. 1. 2014, 5:56

Jo to vim, ale pořád mě nedochází co to má být to NC jako kde to napojit ... Napadá mě jen NC jako NO CONNECT .... Ale to je blbost pač by to potom bylo zapojení jako paralelní..

http://www.cncshop.cz/PDF/M542.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

28. 1. 2014, 7:18

jak jako paralelní? vždyť každej obrázek je uplně jinej :D v halfcoil je zapojena jen polovina cívek jak také vyplývá z názvu.. takže tu jednu prostě nezapojíš a bude "viset" ve vzduchu u paralelního zapojení máš vždy dvojice cívek paralelně a nic ve vzduchu tam nevisí.. u seriového je spojíš atd.. vždyť je to z toho schematu uplně jasné..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Miller
Sponzor fora

28. 1. 2014, 10:44

Airm@n64 píše:Jo to vim, ale pořád mě nedochází co to má být to NC jako kde to napojit ... Napadá mě jen NC jako NO CONNECT .... Ale to je blbost pač by to potom bylo zapojení jako paralelní..

http://www.cncshop.cz/PDF/M542.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Anglická zkratka : NC Anglický popis : Normal Closed contact
Česká zkratka : Český popis : v klidu sepnut

Kontakt zařízení (zpravidla spínací relé), který je v klidovém stavu sepnutý (svorky jsou vzájemně propojeny).
Mini soustruh SC-4
Thomeeque

28. 1. 2014, 11:09

To platí u relátek, v tomto kontextu to skutečně znamená "nezapojeno"
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Miller
Sponzor fora

28. 1. 2014, 1:11

Thomeeque píše:To platí u relátek, v tomto kontextu to skutečně znamená "nezapojeno"
Ono se to nepoužívá jen u relátek, ale obecně u mechanických kontaktů, ale tady máš pravdu - z toho odkazu je to jasné, jen si ho člověk musí otevřít a prohlédnout :oops:
Mini soustruh SC-4
Airm@n64

28. 1. 2014, 3:02

Možná to blbě chápu ale tady half coil ma spojeny cívky do sebe na kontakt NC a ten zustane nezapojení jen bude spolu spojen a hned na obrázku tma je zapojení seriové a to ma taky spojeno ty cívky do sebe a nezapojeno nikde dál ne ?
Tyto dva zapojení sou totožné pokud ty vývody NC někam nezapojim a to je to co nevím kam ty vývody NC zapojit.Aby mě to fičelo na zapojení half-coil/full-coil

hfandparalel.jpg
filla
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2014, 3:11

to prvni zapojeni je pro sesti vyvodovy motor, druhe pro osmi vyvodovy motr, musis vnimat i ta pismenka okolo obrazku .)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Thomeeque

28. 1. 2014, 3:21

filla píše:to prvni zapojeni je pro sesti vyvodovy motor..
..a navíc je to Full-coil, nikoliv half-coil.

Prostě krokový motor má pro každou fázi dvě cívky (zjednodušeně řečeno, je jich tam víc, ale z vnějšku se to takto tváří*). Ty se dají zapojit buď do série (full-coil configuration) nebo paralalně (parallel configuration) nebo je možno budit pouze jednu z nich (half-coil configuration). Motory s osmi dráty umožňují koncovému uživateli všechny tyto kombinace, šestivývodové (tipicky) buď full-coil nebo half-coil. Čtyřvývodový se tvářej jako jedna cívka na fázi.

*U 6-ti vývodovýho se to vlastně kreslí spíš jako jedna cívka s vývodem uprostřed, z toho nejspíš plyne to Full a Half..
Airm@n64

30. 1. 2014, 6:24

Já jsem ot asi blbě napsal..Pardón :-)

Mám tenhle motor
a v datasheetu unipolar
motor57hs22.jpg
tento ... To A com B com to nezapojim na driver M542 čili tohle zapojeni je pro mě pasé ? je to tak ? Nebo jsem zas mimo ...

Motor mám 8 vývodový

Díky
Thomeeque

30. 1. 2014, 12:23

Toto zapojení je pro unipolární driver, M542 (stejně jako naprostá většina ostatních) je driver bipolární. Otevři si návod k M542 a vyber si jednu z možností zapojení, které jsou uvedeny pro osmivývodový motor tam. Teď koukám, že pro 8mi vývodový motor tam není uveden ten half-coil, což mě trochu mate, imho by taky mělo jít, ale trochu jsem znejistěl. Nicméně já bych se na half-coil stajně vykašlal, zapojil bych paralelní konfiguraci, imho to bude při těch 4,2A/fázi šlapat stejně nebo líp než half-coil (u těch grafů je potřeba si všimnout, že paralelní zapojení testovali na 48V zatimco half-coil na 68V, což je sakra rozdíl, který se projeví při vyšších otáčkách).
ledvinap

30. 1. 2014, 12:39

Thomeeque píše:Toto zapojení je pro unipolární driver, M542 (stejně jako naprostá většina ostatních) je driver bipolární. Otevři si návod k M542 a vyber si jednu z možností zapojení, které jsou uvedeny pro osmivývodový motor tam. Teď koukám, že pro 8mi vývodový motor tam není uveden ten half-coil, což mě trochu mate, imho by taky mělo jít, ale trochu jsem znejistěl. Nicméně já bych se na half-coil stajně vykašlal, zapojil bych paralelní konfiguraci, imho to bude při těch 4,2A/fázi šlapat stejně nebo líp než half-coil (u těch grafů je potřeba si všimnout, že paralelní zapojení testovali na 48V zatimco half-coil na 68V, což je sakra rozdíl, který se projeví při vyšších otáčkách).
Half-coil u osmivyvodoveho motoru nema podle mne zadny smysl - indukcnost zustane stejna a jen by byl zbytecne dvojnasobny odpor vinuti (paralelni spojeni vinuti je stejne, jako by vinuti bylo navinuto dratem s dvojnasobnym prurezem)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“