jak to funguje
-
Dobry den , chci si postavit http://www.youtube.com/watch?v=-s4tSpZit4A" onclick="window.open(this.href);return false; nevíte jak funguje to napínaní drátu tak aby se nepoškrabal ?
Děkují
Děkují
Ja bych drat stlacil mezi dve filcove plosky, aby to mezi nimi bylo v delce tak 30mm.
Velikosti pritlaku (pro jednoduchost asi jen kridlovou matkou) bych nastavoval velikost brzdne sily.
Navic by to ten drat ocistilo a castecne i srovnalo.
Velikosti pritlaku (pro jednoduchost asi jen kridlovou matkou) bych nastavoval velikost brzdne sily.
Navic by to ten drat ocistilo a castecne i srovnalo.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
drát se běžne brzdí a protahuje soustavou bud keramických nebo tvrdokovových průvlaků , možností je několik , bud se průvlaky mezisebou jako rozhodí a tím se drát brzdí , nebo jsou spešl odvijáky kde se drát ovine dvakrát dokola okolo takové řemenice po ktré se drát neproklouzne a ta se pak brzdí třecími segmenty , ještě je dobré pokud je cívka nesymetrycká že by vznikaly rázy v odvijení drátu tak se drát vede přez rolnu na odpruženém rameni které vyrovnává nepravidelnost pnutí
Co jsem na to zbezne koukal, tak mi prislo, ze to rameno soucasne nastavuje brzdici silu - kdyz se pritahne, tak se brzda uvolnuje a naopak. Pro presne nastaveni sily pak jen staci nastavit silu pusobici na rameno. Mozna by to nemuselo byt konstrukcne tak slozite ...packa píše:... ještě je dobré pokud je cívka nesymetrycká že by vznikaly rázy v odvijení drátu tak se drát vede přez rolnu na odpruženém rameni které vyrovnává nepravidelnost pnutí
Ale prece pokud je ta brzda primo na tom voziku (za tou plastovou dispenserovou jehlou, kterou tady pouzili jako "trysku" pro vedeni dratu), tak sila na drat pusobi v kazdem okamziku v ose dratu. Ohyb dratu a tedy pusobeni nejakych bocnich sil je az mezi navijeckou a externi civkou, ktera muze byt dost daleko (treba metr nebo i vic), takze uhel ohybu nebude moc velky.
Jako brzda teda podle me urcite staci to sevreni mezi mekkymi plochami (treba ten filc, samozrejme mysleno nejake celisti, v nich 2 obdelnicky filcu).
Kdyz jsem si motal driv nejake civky a trafa, tak jsem si to taky vzdycky protahl mezi necim takovym, napinaci sila je pak docela slusne nastavitelna.
Nebo tady neco spatne chapu?
Jako brzda teda podle me urcite staci to sevreni mezi mekkymi plochami (treba ten filc, samozrejme mysleno nejake celisti, v nich 2 obdelnicky filcu).
Kdyz jsem si motal driv nejake civky a trafa, tak jsem si to taky vzdycky protahl mezi necim takovym, napinaci sila je pak docela slusne nastavitelna.
přesně tak to rameno u některých odvijáků funguje i jako odbrždování ,
rollfree:
Ale prece pokud je ta brzda primo na tom voziku (za tou plastovou dispenserovou jehlou, kterou tady pouzili jako "trysku" pro vedeni dratu), tak sila na drat pusobi v kazdem okamziku v ose dratu. Ohyb dratu a tedy pusobeni nejakych bocnich sil je az mezi navijeckou a externi civkou, ktera muze byt dost daleko (treba metr nebo i vic), takze uhel ohybu nebude moc velky.
Musíš vzít v ůvahu že ta kostra cívky může mít dost nepoměrný rozměr , když bude mít třeba rozměry jádra 20x50 tak ti při navijení vznikají hrozné rázy a ten drát se ti pak protahuje a zeslabuje a navíc dochází k porušování smaltu , to musíš tím ramenem vykompenzovat .
tohle mám v práci na denním pořádku a deně se stakovými problémy potýkáme
rollfree:
Musíš vzít v ůvahu že ta kostra cívky může mít dost nepoměrný rozměr , když bude mít třeba rozměry jádra 20x50 tak ti při navijení vznikají hrozné rázy a ten drát se ti pak protahuje a zeslabuje a navíc dochází k porušování smaltu , to musíš tím ramenem vykompenzovat .
Nojo, Ty jses vlastne pres tohle profik.packa píše:Musíš vzít v ůvahu že ta kostra cívky může mít dost nepoměrný rozměr , když bude mít třeba rozměry jádra 20x50 tak ti při navijení vznikají hrozné rázy a ten drát se ti pak protahuje a zeslabuje a navíc dochází k porušování smaltu , to musíš tím ramenem vykompenzovat .

A to jedete i hodne nevymetricke civky konstantnima otackama? Ja bych teda u takove male CNC navijecky (kdybych ji nahodou chtel stavet, coz zrejme nebudu) asi udelel promenne otacky v ramci jedne otocky tak, aby rychlost dratu byla priblizne konstantni.
jo cívky jsou opravdu hodně různé , myslíš že by bylo efektivní měnit otáčky během jednoho závitu ? když vezmu že taky vinem nějakými 8000 ot/ min třeba 15000 závitůrollfree píše:Nojo, Ty jses vlastne pres tohle profik.packa píše:Musíš vzít v ůvahu že ta kostra cívky může mít dost nepoměrný rozměr , když bude mít třeba rozměry jádra 20x50 tak ti při navijení vznikají hrozné rázy a ten drát se ti pak protahuje a zeslabuje a navíc dochází k porušování smaltu , to musíš tím ramenem vykompenzovat .
A to jedete i hodne nevymetricke civky konstantnima otackama? Ja bych teda u takove male CNC navijecky (kdybych ji nahodou chtel stavet, coz zrejme nebudu) asi udelel promenne otacky v ramci jedne otocky tak, aby rychlost dratu byla priblizne konstantni.
to rameno ti to je schopné velice efektivně vyrovnávat ,
ale pro hoby použití to jde obejít a prostě vinout nízkejma otáčkama
Diky za info z praxe ve velkem.
Tady u te male navijecky bych tim kroutil krokacem, bylo by to snadne na rizeni i na vyrobu. Pekny napad je to pouziti sklicidla pro upevneni osy civky, na druhou stranu bych dal otocny hrot ze soustruhu s tim, ze bych ho asi trvale pritlacoval pruzinou, takze obsluha by ho nemusela vzdy pri vymene civky povolovat, ale jenom by ho odsunula.
Navic u toho celeho nejsou zadne extra pozadavky na presnost a ani na zadnou velkou tuhost (zvlast pri promennych a dobre rizenych otackach, pak tam asi nebudou zadne velke razy), takze se to cele da postavit z levnych komponent (lacine trapezaky, nejjednodussi nepodeprene tyce, slabe motory). Je to takovy pekny projekt na nejakou SOC (nebo jak se dneska ty studentske souteze jmenuji).
Tady u te male navijecky bych tim kroutil krokacem, bylo by to snadne na rizeni i na vyrobu. Pekny napad je to pouziti sklicidla pro upevneni osy civky, na druhou stranu bych dal otocny hrot ze soustruhu s tim, ze bych ho asi trvale pritlacoval pruzinou, takze obsluha by ho nemusela vzdy pri vymene civky povolovat, ale jenom by ho odsunula.
Navic u toho celeho nejsou zadne extra pozadavky na presnost a ani na zadnou velkou tuhost (zvlast pri promennych a dobre rizenych otackach, pak tam asi nebudou zadne velke razy), takze se to cele da postavit z levnych komponent (lacine trapezaky, nejjednodussi nepodeprene tyce, slabe motory). Je to takovy pekny projekt na nejakou SOC (nebo jak se dneska ty studentske souteze jmenuji).
jo hodně podobnou navíječku jsem stavěl kamarádoj na převijení cívek zapalování na veterána , řízené to bylo machem , někde tu bylo i foto ,
ted mám rozdělanou navíječku statorů : http://www.youtube.com/watch?v=OjYxO4bUiYM" onclick="window.open(this.href);return false;
ted mám rozdělanou navíječku statorů : http://www.youtube.com/watch?v=OjYxO4bUiYM" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Mi to napina vpadá jako na šicím strojí ale tam to niti nevadí že jde mezi plechy tak jako nejjednodužší nápad je ten filc ale kdybys tu ukázal nějaký nápad s těmi kladky tak bych to uvítal ....... To se mi libí navíjení statoru prosím hod sem par kvalitních
fotek