Vadný driver nebo motor ?
ahoj, mám takovej problém, používám tenhle driver
doteď vše ok ale když jsem ho dneska zapnul, tak motor ztratil absolutně sílu. Předtím se s ním nedalo hnout rukou a teď ho vesele protáčím s minimálním odporem. Při krokování jen divoce vrčí a dokud mu nepomůžu rukou tak se nehne. Stejně tak ho i zastavím.
Už nevim co s tím, zkoušel jsem jiné zdroje, měřil vinutí motoru. Můžu nějak proměřit ten driver co se s ním stalo ?
doteď vše ok ale když jsem ho dneska zapnul, tak motor ztratil absolutně sílu. Předtím se s ním nedalo hnout rukou a teď ho vesele protáčím s minimálním odporem. Při krokování jen divoce vrčí a dokud mu nepomůžu rukou tak se nehne. Stejně tak ho i zastavím.
Už nevim co s tím, zkoušel jsem jiné zdroje, měřil vinutí motoru. Můžu nějak proměřit ten driver co se s ním stalo ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Přes spínače SW1 až 3, které bych nepoužil ani na zapnutí kapesního tranzistoráku, teče plný proud motoru. Změřte, zda na nich při běhu motoru není výrazný úbytek napětí, nebo zda jsou vůbec sepnuté. Těchhle desek mám na stole šest od dvou různých výrobců a všechny jsou konstrukčně naprostý odpad.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
otestováno, spínače ok. Tam musí bejt něco v prdeli, při udržování polohy si bere 0,8A ale stačí párkrát vypnout a zapnout zdroj a driver se nějak posere, pohasnou ledky na něm a odběr skočí na 2A a začne se hřát.hobbyrobot píše:Přes spínače SW1 až 3, které bych nepoužil ani na zapnutí kapesního tranzistoráku, teče plný proud motoru. Změřte, zda na nich při běhu motoru není výrazný úbytek napětí, nebo zda jsou vůbec sepnuté. Těchhle desek mám na stole šest od dvou různých výrobců a všechny jsou konstrukčně naprostý odpad.
Nemohl bys mi prosimtě jeden driver poslat ? jsem bez toho v řiti, nečekal jsem, že odejde zrovna tahle součástka.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
vyhod to a zacni to resit poradne nebo budes v riti jeste daleko vic nez ted
to je jak nabirat vodu cednikem, nadavt ze to nejde a pokracovat v tom do aleluja
to je jak nabirat vodu cednikem, nadavt ze to nejde a pokracovat v tom do aleluja
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
to je v prdeli já se z toho zblázním, dneska mi přišel ten samej driver od rotta, zapnu ho ještě bez motoru a první co tak se začne smažit, stabilizátor 78M05 tak jsem ho odpájel a když změřím na desce výstup tak je tvrdě ve zkratu, nemůžu na tý desce nic najít kde je závada, je tam nějaká součástka která se může prošlehnout nebo něco ?
je s tím fakt víc sraní jak užitku, rady typu kup si pořádnej driver jsou k prdu, potřebuju tenhle kvůli velikosti.
je s tím fakt víc sraní jak užitku, rady typu kup si pořádnej driver jsou k prdu, potřebuju tenhle kvůli velikosti.
-
- Kontaktovat uživatele:
Můžu se zeptat proč? Nenapadá mne, co by se v takovém driveru bez zátěže mohlo poškodit.
jrt
taky by mě zajímalo proč, motor sem pro jistotu nezapojoval kdyby byl třeba špatnej tak aby to neodpálil hned, zdrojem to snad taky bejt nemůže pouštěl jsem do něj 12 maximálně 24 a stejně nic, naprázdno si ten driver bral 2,5A to není moc normální...
-
- Kontaktovat uživatele:
Nedalo mi to, tak jsem pět zbylých připojil na zdroj 24V a všechny berou naprázdno 20 mA. Zítra je zkusím pod zátěží a v pondělí ti je pošlu, snad se tam najde nějaký, který u tebe přežije
.

jrt
Fakt tomu nerozumím, jediná věc co by to mohla odpálit je zdroj ?
Používám klasickej regulovatelnej zdroj 1-24
a v tom zařízení kde to má pracovat je 8A měnič kterej dělá z 35V 24V.
Když jsem ho zapojil na tenhle měnič, ta se ozvala rána a rozletěla se šváb vpravo nahoře ten s hodně nožičkama, z druhé desky jsem vyčetl, že je to http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT123.pdf podotýkám, že krom zdroje na tom driveru nebylo nic zapojeného. Multimetrem naměřím normálně 24V DC na to měniči a běži přes něj ještě jiná zařízení bezproblému.
Předtím jsem ho měl připojenej na ten první zdroj při 12V bral 3A s připojeným motorem, motor normálně držel pozici a krokoval, nicméně pak začal hořet ten stabilizátor.
S tím snad motor nemůže mít nic společného ?
Ještě otázka, může driver zničit motor ?
Používám klasickej regulovatelnej zdroj 1-24
a v tom zařízení kde to má pracovat je 8A měnič kterej dělá z 35V 24V.
Když jsem ho zapojil na tenhle měnič, ta se ozvala rána a rozletěla se šváb vpravo nahoře ten s hodně nožičkama, z druhé desky jsem vyčetl, že je to http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT123.pdf podotýkám, že krom zdroje na tom driveru nebylo nic zapojeného. Multimetrem naměřím normálně 24V DC na to měniči a běži přes něj ještě jiná zařízení bezproblému.
Předtím jsem ho měl připojenej na ten první zdroj při 12V bral 3A s připojeným motorem, motor normálně držel pozici a krokoval, nicméně pak začal hořet ten stabilizátor.
S tím snad motor nemůže mít nic společného ?
Ještě otázka, může driver zničit motor ?
Díky moc, právě jsem objednal z ebaye další drivery, někdo investuje do cennejch papírů a někdo do driverůhobbyrobot píše:Nedalo mi to, tak jsem pět zbylých připojil na zdroj 24V a všechny berou naprázdno 20 mA. Zítra je zkusím pod zátěží a v pondělí ti je pošlu, snad se tam najde nějaký, který u tebe přežije.

-
- Kontaktovat uživatele:
Máš nějaký problém s napájením nebo zapojením, do 5V větve se ti dostalo vyšší (sakra vysoké) napětí. To hoření stabilizátoru tomu taky odpovídá.Když jsem ho zapojil na tenhle měnič, tak se ozvala rána a rozletěla se šváb vpravo nahoře
Zkus nahodit schéma připojení toho driveru k počítači a zdroji.
Nemůže, přesněji řečeno opravdu veliký driver by nejspíš dokázal spálit vinutí maličkého motorku, ale to není tvůj případJeště otázka, může driver zničit motor ?

Pokud má motor zkrat kteréhokoliv konce vinutí na napájení nebo na zem, pak driver spolehlivě a rychle zničí. Nemáš náhodou použity pro přívod k motoru stíněné kabely a špatně zapojené stínění, případně zkrat některého kabelu na stínění, stínění připojené na zemní kolík zásuvky, přes které pak teče vyrovnávací proud nebo nějakou takovou šílenost?S tím snad motor nemůže mít nic společného ?
jrt
Zkrat určitě ne, to jsem prověřoval, motor je SX23-1414
zapojení je vidět tady
http://www.youtube.com/watch?v=s58zpCzmwrU" onclick="window.open(this.href);return false;
zapojení je vidět tady
http://www.youtube.com/watch?v=s58zpCzmwrU" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Kontaktovat uživatele:
Na tom videu toho zrovna moc vidět není, ale nevede ti k napájení desky nějak moc drátů? Já tam napočítal 4...
Zkus úplně oddělit napájet Raspberry a driveru krokového motoru, jinak si překlenuješ ty vstupní optočleny a budou se ti tam tvořit podivné smyčky.
Zkus úplně oddělit napájet Raspberry a driveru krokového motoru, jinak si překlenuješ ty vstupní optočleny a budou se ti tam tvořit podivné smyčky.
jrt
4 motor 2 napájení 24Vhobbyrobot píše:Na tom videu toho zrovna moc vidět není, ale nevede ti k napájení desky nějak moc drátů? Já tam napočítal 4...
z druhé strany 2 signál 1 zem
napájení bylo ok všechno fungovalo, pak ten driver kleknul, bez zjevné příčiny, prostě jsem ho jednou zapnul a konec
viz. první část videa https://www.youtube.com/watch?v=w_K6SNpKdLE
spíš nechápu proč bouchnul ten tvůj driver, napájecí zdroj je ok, všechno ostatní s ním funguje a nevybuchuje, třeba to prostě byla hodně blbá náhoda ?