Soustružení

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2013, 6:32

potřeboval bych udělato toto. Nejsou tam všechny koty a ještě přibudu z čela M3 závity ( ty můžu ale udělat na frézce pokud by to někdo neuměl na mašině s poháněnejma nástrojema , případně stačí i díry závity bych dodělal). Jde mi o to že je to docela velké a potřebuju aby to bylo dost přesné a mělo házivost max 0.1mm. Materiál je bohužel dost sračka
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=24275" onclick="window.open(this.href);return false;
Ono už upnout to tak aby se to nezdeformovalo není sranda ( asi nejlépe přibodovat k nějaké desce a tu pak chytit do soustruhu). Je to takový pokud tak bych potřeboval 1 až 3 ks, možná pak ještě o 10 a 20mm delší.
taky nevím jsetli toho přídavku je tam dost a jak ty trubky jsou křivé od výroby aby bylo co odebírat.
Dík za radu, případně za budoucí výrobu.
Přílohy
brutus.pdf
(70.27 KiB) Staženo 479 x
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Micis89

3. 12. 2013, 7:54

vyrobit to by neměl být až takový problém spíš docílit přesnosti 262,4 H7, bude problém v amaterských podmínkach.
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2013, 8:00

Tak na to koukám a udělal jsem to nějaké malé :-) musím to přemalovat bude to na průměru cca 470 jen to asi neseženu bezešvou trubku.
IQ156
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2013, 8:31

Luboši, já Ti to teda neudělám, mám točný průměr 320 mm, ale napadá mě, jestli by nebylo lepší to odpíchnout z kulatiny, tedy z kotouče upnutého do univerzály. Bude to lepší matroš, a nebudeš muset kupovat trubku a řešit deformaci při upnutí. I tak ale bude problém, aby to mělo tu tolerovanou míru i po upíchnutí, resp. po odmontování z lícní desky.

Neodpustím si ale úvahu, že obtížná vyrobitelnost často poukazuje na nevhodný návrh součásti či celé sestavy. Na co je taková součást potřebná? Nedá se to celé udělat úplně jinak?
Petr Spáčil
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2013, 8:51

Bohužel musít to být fakt bláto ( jde o kroužek pro magenty a ideálně je třída 10). Tlouštka musí být minimálně 4mm, žebra jsou jen pro chlazení a možná by to tam být nemuselo. Ten Háčkovej průměr je jen kvůli tomu aby se to dalo napasovat na přední čelo takže to moc jinak vymyslet bohužel nejde.
IQ156
Kvako1
Sponzor fora

3. 12. 2013, 9:40

470 mm ? ty seš blazen :)
podle mě by to šlo vysoustružit. udělat do te trubky dno a za to dno to uchytit. vysoustružit zevnitř i zvenku, upichnout a pak zbrousit na brusce naplocho. pokud by se to neupichlo v požadovane přesnosti.
problém je kde sehnat tak velký soustruh.

pak je ještě možnost to vyfrezovat a odřezat kotoučem přímo frezou. to by myslím šlo. a mohlo by se udělat najednou třeba 5 ks.
nevím no je to hrozně velké... ale tou frezou by to šlo. a tim kotoučkem by se dali i udělat ty řebra.
na mě je to strašně velké , skus někoho ukecat na freze..
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2013, 9:56

lubos píše:potřeboval bych udělato toto. Nejsou tam všechny koty a ještě přibudu z čela M3 závity ( ty můžu ale udělat na frézce pokud by to někdo neuměl na mašině s poháněnejma nástrojema , případně stačí i díry závity bych dodělal). Jde mi o to že je to docela velké a potřebuju aby to bylo dost přesné a mělo házivost max 0.1mm. Materiál je bohužel dost sračka
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=24275" onclick="window.open(this.href);return false;
Ono už upnout to tak aby se to nezdeformovalo není sranda ( asi nejlépe přibodovat k nějaké desce a tu pak chytit do soustruhu). Je to takový pokud tak bych potřeboval 1 až 3 ks, možná pak ještě o 10 a 20mm delší.
taky nevím jsetli toho přídavku je tam dost a jak ty trubky jsou křivé od výroby aby bylo co odebírat.

Tak přesně na takové součástky se používá lícní deska na přímé upnutí :) Podle velikosti součástky úměrná velikost lícní desky :wink:
žádné deformace, házivost neměřitelná
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2013, 10:01

tumlik píše:
lubos píše:potřeboval bych udělato toto. Nejsou tam všechny koty a ještě přibudu z čela M3 závity ( ty můžu ale udělat na frézce pokud by to někdo neuměl na mašině s poháněnejma nástrojema , případně stačí i díry závity bych dodělal). Jde mi o to že je to docela velké a potřebuju aby to bylo dost přesné a mělo házivost max 0.1mm. Materiál je bohužel dost sračka

Tak přesně na takové součástky se používá lícní deska na přímé upnutí :) Podle velikosti součástky úměrná velikost lícní desky :wink:
žádné deformace, házivost neměřitelná
A jsem zas o něco chytřejší, tak už jenom sehnat ten průměr okolo 470 :-), je to sice celkově trochu šílený projekt ale alespon mám nějakou zábavu .
IQ156
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2013, 10:17

Aha, já koukal na plánek, to ostatní info jsem nějak zazdil :) , nicméně i takové lícní desky bývají u soustruhu :wink:

To co psal Kvako je sice pěkný, ale upíchnout skoro půl metru v takové hloubce není zas tak jednoduché, to už musí být kurva soustruh a pak zbrousit na magnetce ? 470mm průměr ? na jaké ? :)

Pokud budeš dělat takový průměr, budeš muset mít soustruh, který má tento točný průměr a k němu lícní desku, jinak to neuděláš, ale zase pokud ji mít budeš tak to bude chodit ve dvou stovkách vnější/vnitřní
Nebo otočák, nebo cnc a dělat jen frézou
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Kvako1
Sponzor fora

4. 12. 2013, 11:45

diť jsem psal že je to šilenost.. upichnout těch 3,5mm zas nemuže byt takový problem.

viděl jsem brusku z otočným stolem na broušeni takovýchhle věcí někde na trubce. tak proto mě to napadlo :)
marikano

4. 12. 2013, 7:51

Nepovídejte že sehnat takový soustruh je problém starý třiašedesátky mají všude. :-)
Udělat do trubky placku aby se to dalo pořádně utáhnou pak obrobit a upíchnout.
Takže jediný na co bacha při dopýchnutí to včas zastavit či chytit aby to dřív nespadlo pitomě někam k paknám s tímhle by si poradily :-)
Otázka je na kolik to u nějaký firmy vyjde. Pravda je že v garáži má takový točný průměr málo kdo :-)
Citronek

4. 12. 2013, 9:55

No mám polský TUDčko 50ku, se 400 třípaknovkou a možná mám i lícní desku. Nicméně nejsem schopen to v požadovaných tolerancích vyrobit na zakázku. Pokud budeš chtít spolupracovat, tak jsem ochoten pomoct ale v tomhle rozměru nemám ani kalibrovaný měřidlo. Při stáčení bubnů do tater se nekouká na desetiny :-) Mám i brusku ale 470 na třístovce půjde dost těžko. Možná by to šlo uložit na tři body a třikrát pootočit, ale asi to nebude ono. TAkže pokud si chceš zaexperimentovat ...
lubos
Sponzor fora

7. 3. 2014, 7:47

Tak jsem nejdříve zvolil trochu menší velikost
pokud by tu byl někdo kdo by mi to relativně rychle udělal ( nejlépe okolí Prahy) budu rád, materiál mám říznutý dodám.
Omlouvám se za kvalitu výkresu.
edit:
tak vyřešeno.
IQ156
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“