začinam stavat CNC frezku

Odpovědět
lilasix

3. 12. 2013, 8:04

Takze nejak sa mi nakopil material a chcem sa pustit do stavby a potreboval by som si ujasniť pár vecí
Moja buduca frezka by podla linearnych vedení mala mat 900mm x 700mm x 200mm čistu pracovnú oblasť. frezovat chcem hlavne drevo,plast,
sem tam hlinik ale viac budem gravirovat ako frezovat. Konstrukcia by mala byt postavena na masivnych bosh profiloch 45x60 45x90 vystuzených plechom
ako pracovná doska chcem pouzit 15mm ocelovy plech kvoli zvyseniu vahy podstavy. vreteno 800W s ciny vodou chladene. Motory nema 24 /T20 ovladanie podstavy(900mm), Nema 23 / T16 ovladanie bočného pohybu(700mm), Vexta s prevodovkov 3NM/ T12 ovladanie pohybu. vretena.

moje hlavne otazky su

1. ovladam pohyb frezi nie obrobku, čo je vyhodnejsie ?
2. spodny pohyb frezi teda os 900mm dlhu ovladam len jednym motorom a jednou trapezovou skrutkov, nebude sa to krýžiť ?
3. pre 900mm os pouzívam bočne uchytenie prizmatických vozíkov(20mm vedenie) nieje tam kladena nejaka velká záťaž na ten vozík ?
4. je konstrukcia s bosh profilov vhodná na moje učely ?

ja som len zaciatocnik, strojarina spanielska dedina pre mna ale chcem sa dačomu priučiť

Dakujem za odpoveď
RaS

3. 12. 2013, 9:16

začni tím že sem hodíš alespoň nějakej nákres..
1, to je myšleno jako co je lepší jestli, když se hejbe obrobek a portál stojí a nebo obrobek stojí a hejbe se kolem dokola portál? každé řešení má něco do sebe.. výhoda stojícího obrobku je že stroj nadimenzuješ jednou a je to pořád stejné, když hejbeš s obrobkem tak je rozdíl jestli vozíš 1kg obrobek a nebo 100kg a musíš to navrhnout a spomalit tak aby to stíhalo i na ten těžkej.. když se bude hejbat celej portál je to zase méně tuhé, přece jen 3spoje jsou horší než jen 2, nicméně jinak se bude chovat taková konstrukce na podepřenejch tyčích trapézácích z ohnutého alobalu a jinak litinová potvora na lineárech a kuličkách..
2. když ho uložíš doprostřed tak nebude, a nebo když použiješ tuhé vedení..
3, bez nákresu nerozumím otázce
4, podle mě jsou ty profily vhodné tak na pěknej dílenskej regál nebo ponk, k CNCčku tak na krytování .. nicméně najdou se tací že budou tvrdit že nad to není.. takže co je dobré pro tebe musíš vědět ty sám..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“