reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2013, 7:12

drk222 píše:robokop:
Málo tuhé se dělají, protože se škudlí. Ono kalené broušené tyče stojí i s lineárními pouzdry asi 1500, zatímco "hlazenka" 20kč, materiál se vytiskne za 1/:8 doby atd. Lehká musí být jen hlava s vozíkem. Zbytek čím tužší tím lepší. Moje konstrukce, kde jsem vyplácal 4x tolik plastu i spojovacího materálu to dokazuje, je to sakra znát.
Problémy které ty odlehčené konstrukce mají se člověk doví jen "mezi řádky". To se pak nestačím divit, když zjistím, že původní průša s metrickými šrouby uchycenými letmo na motory způsobuje vlnění stěny v ose z a že ty šrouby během tisku sjíždějí dolů, že celá konstrukce se naklání v řádu milimetrů....

ale kdyz pouzijes klasicke postupy ktere se zde pouzivaji na hobby frezky kde stroj prejede svoji plochu za pul minuty tak s tim nic nevytisknes
i kdyz se s tim da frezovat

jinak s tim setrenim ad absurdum mas pravdu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Kontaktovat uživatele:

15. 12. 2013, 8:59

O jakou maximální rychlost posuvu se má u 3D tiskáren cenu snažit? Jedete na maximální možnou rychlost u vašich tiskáren?
drk222

16. 12. 2013, 7:44

Běžné díly tak 60-75mm/s přejezdy 150-200mm/s. Přesné díly 16-24mm/s, přejezdy furt 150mm/s.
Kuličkové šrouby to nestíhají, musely by mít převod do rychla, což je zase další vůle a ztráta přesnosti. Proto se všude používají řemeny....
RaS

16. 12. 2013, 8:01

nedegraduj šrouby, ten důvod proč se to všude používají je na prvním místě samozřejmě cena.. kousek řemenu a dvě řemenice bude stát vždycky daleko méně, to je ten pravý důvod proč se všude používají.. proč by jako kuličkové šrouby nestíhali 10-12m/minutu? mě to tak jezdí a dokonce s převodem do pomala, jsou mašinky co jezdí 60m na šroubech.. a přesnost toho šroubu bude řádově vyšší než toho řemenu, proč by měla narůst vůle taky nechápu, pořád bude menší než v samotném řemenu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2013, 8:08

jo to by museli mit serva a ne krokace a srouby radsi s vyssim stoupanim aby to nebezelo na hrane
a tady se dostavame na takovou cenu ....

viz vyse
RaS

16. 12. 2013, 8:13

jasně, vše je o ceně.. ale prostě tvrzení "kuličkové šrouby to nestíhají" je blbost..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
TomasNev

16. 12. 2013, 10:17

Ono jde taky o to, že rozlišovací schopnost tisku je někde jinde. Takže tu používat kuličkové šrouby je jako jít na komára s kanónem.
ledvinap

16. 12. 2013, 10:44

TomasNev píše:Ono jde taky o to, že rozlišovací schopnost tisku je někde jinde. Takže tu používat kuličkové šrouby je jako jít na komára s kanónem.
Podle me to neni mozne tak moc zjednodussit.
Nekteri lide, kteri vidi poprve reprap, se rozhodnou, ze to udelaji 'poradne'. A vetsinou se zacnou ze spatne strany...
Treba zrovna tuhost remenu ve smeru osy asi problem neni, spis bych rekl, ze se projevuje kmitani reminku do strany. Na vytistenem dilu jsou videt i nepatrne ochylky (napis v plose posunuty o 8um (jeden 1/16 mikrokrok) je videt). Po projeti ostreho rohu se pak muze neco rozkmitat a 'vlnky' jsou videt na prvni pohled. Treba tady by asi vyssi tuhost konstrukce a pouziti sroubu pomohlo.
Na druhou stranu i pri mirnem tlaku na hlavu se ceka kontruce tiskarny ohne o nejakou tu desetinu (nekdy musim konecne zmerit tuhost), ale presto je tiskarna schopna tisknout v ramci rozumne presnosti.
oscar

16. 12. 2013, 10:49

ledvinap píše:Nekteri lide, kteri vidi poprve reprap, se rozhodnou, ze to udelaji 'poradne'. A vetsinou se zacnou ze spatne strany...
jsem zrovna v tomto stadiu. kudy tedy ne?
ledvinap

16. 12. 2013, 11:55

oscar píše:
ledvinap píše:Nekteri lide, kteri vidi poprve reprap, se rozhodnou, ze to udelaji 'poradne'. A vetsinou se zacnou ze spatne strany...
jsem zrovna v tomto stadiu. kudy tedy ne?
A da te na takovou otazku odpovedet? Prece jenom slepych ulicek je daleko vic, nez tech, co vedou k cili.

Ja jsem koupil kompletni kit(mendel90), tiskarna jsem postavil asi za dva dny a jsem celkem spokojeny(a nemam na tiskarnu vubec cas). Pokud bych neco zlepsoval, tak bych pouzil silnejsi tyce a trapezove srouby na osu Z a asi brzy vymenim heatbed za neco, co bude stabilnejsi nez DPS a 3mm sklo. A mozna pridelam nejakou rovnou desku napevno pod tiskarnu, 3mm dibond se ohne podle stolu, v pripade kriveho stolu je to trochu problem.

Zajimavou variantu je delta, ale nejsem si jisty bowden extruderem. Ale to by slo mozna resit pouzitim KM s prevodovkou od Josefa Prusi, tak by vaha mela byt ok a snad uz ma prevodovky s kovovymi prevody. Rozhodne bych si poradne rozmyslel, jak musi byt konstrukce vysoka a projel nejakou simulaci jakobianu pro jednotlive pozice, od oka mi prijde, ze pouzivane rozmery maji do optimalnich dost daleko.

Take lehce koketuju s konstrukci H-bot, ale to pravdepodobne patri do kategorie, pred kterou jsem varoval ...
oscar

16. 12. 2013, 12:15

ok.

planuju vlastni konstrukci z al profilu neco jako je rebel2.
tyce 10mm
na Z 1203 trapez

uvidim jak to casem dopadne
QNX
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2013, 12:18

ledvinap: S bowden extruderem očekáváš problémy proč? Z důvodu většího tření a tedy pochybuješ, jestli to ten krokáč utáhne? Nebo jsou problematické vůle v bowdenu a tím i menší přesnost dávkování materiálu?
Docela pěkný extrudér je tohle:
http://www.ebay.com/itm/ALL-METAL-ROSTO ... 27daa2211f
ledvinap

16. 12. 2013, 2:09

oscar píše:ok.

planuju vlastni konstrukci z al profilu neco jako je rebel2.
tyce 10mm
na Z 1203 trapez

uvidim jak to casem dopadne
No ja nevim ...
- portal by mel mit maximalni pevnost v ose X. Svisle ALU profily nejsou v tomto smeru nijak zvlast zajistene. Treba prusa I3 pouziva ram, ktery je v tomto smeru relativne pevny, mendel90 tam ma celkem sirokou desku, ktera je jeste ve smeru Y zavetrovana zezadu (a tim je take zajistena kolmost)
- bude velky problem zajistit kolmost osy Z. Ve smeru X to mozna pujde posunem drzaku tyci, ve smeru Y me nic nenapada.
U prusy to ram resi jen ve smeru X, u mendel90 to zavetrovaji resi i v Y (a take zajistuje, ze se deska neohne). U obou je mozne doladit drzaky Z tyci.
- vodorovna zakladna neni zajistena proti zkrouceni, kopiruje stul. Pokud nejsou vodici tyce osy Y rovnobezne, tak neni mozne srovnat tiskovou plochu do roviny. Jde to resit primontovanim tiskarny na nejakou desku nebo oznacenim mista na stole, kde musi tiskarna stat, ale pride mi lepsi to resit hned v zakladni konstrukci. Deska musi byt tuha, ale nemusi byt presna -to se srovna vypodlozenim uchyceni tyci.
- pro eletricke propojeni os bych uvazoval o plochem kabelu a ohebnem pasku, jako to ma resene mendel90 - je to takove uhlednejsi ;-)
- do drzaku se asi nevejde 2.4kg spulka, kterou pouziva treba grrf.de
- urcite bych pouzil fintu s otocenim remenu o 180 stupnu tak, aby jel po kladce proti motoru hladkou stranou. Bud remen jen otocit, nebo spojit ze dvou kusu. Aby to fungovalo, je treba na jedne strane otocit uchyceni remenu.
- na ose X nevidim zadny mechanismus pro napnuti remenu. Mendel90 to resi sroubem, ktery napina remen na voziku, funguje to vyborne (http://bryanseger.files.wordpress.com/2 ... .jpg?w=450" onclick="window.open(this.href);return false;).
- nevidim, jak je reseno homovani osy Z, ale osobne se mi daleko vic libi varianta, ze se referencuje na maxmalni Z (nahoru). Zezacatku to vypada jako pekna otrava, ale pro normalni praci se sjizdi dolu spolu s nahrivanim hlavy, takze to neni problem. A vzdalenost stolu nastavit do firmware. S Tr12x3 to bude jeste mensi problem.
- nejak bych poresil stirani prachu z vlakna. Ale asi staci pridat neco tesne nad extruder.

Take jsem nikde nenasel poradne info, vychazim jen z galerie na rajce.cz. Kdyztak posli nejaky odkaz ...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 12. 2013, 2:20

ono by taky stacilo ten remen poradne napnout ale to by ta konstrukce nesmela byt z tak tenkych tyci a plastovych dilu
a zase se vracime zpet
je to zacarovany kruh
s komponenty za 100 000 a vic to jde, to je jasne
oscar

16. 12. 2013, 2:21

super, uz se rozjizdi nejaka diskuze, diky
ledvinap píše: No ja nevim ...
- portal by mel mit maximalni pevnost v ose X. Svisle ALU profily nejsou v tomto smeru nijak zvlast zajistene. Treba prusa I3 pouziva ram, ktery je v tomto smeru relativne pevny, mendel90 tam ma celkem sirokou desku, ktera je jeste ve smeru Y zavetrovana zezadu (a tim je take zajistena kolmost)
- bude velky problem zajistit kolmost osy Z. Ve smeru X to mozna pujde posunem drzaku tyci, ve smeru Y me nic nenapada.
U prusy to ram resi jen ve smeru X, u mendel90 to zavetrovaji resi i v Y (a take zajistuje, ze se deska neohne). U obou je mozne doladit drzaky Z tyci.
- vodorovna zakladna neni zajistena proti zkrouceni, kopiruje stul. Pokud nejsou vodici tyce osy Y rovnobezne, tak neni mozne srovnat tiskovou plochu do roviny. Jde to resit primontovanim tiskarny na nejakou desku nebo oznacenim mista na stole, kde musi tiskarna stat, ale pride mi lepsi to resit hned v zakladni konstrukci. Deska musi byt tuha, ale nemusi byt presna -to se srovna vypodlozenim uchyceni tyci.
ram udelam co nejtuzsi. rozhodne ne pospojovany plastem. a nejake zavetrovani navic samozrejme take.
ledvinap píše: - pro eletricke propojeni os bych uvazoval o plochem kabelu a ohebnem pasku, jako to ma resene mendel90 - je to takove uhlednejsi ;-)
to nejak dopadne :D
ledvinap píše: - do drzaku se asi nevejde 2.4kg spulka, kterou pouziva treba grrf.de
aby toho nebylo malo, chci si udelat vlastni bovden extruder. takze spulku dam nekam dopryc
ledvinap píše: - urcite bych pouzil fintu s otocenim remenu o 180 stupnu tak, aby jel po kladce proti motoru hladkou stranou. Bud remen jen otocit, nebo spojit ze dvou kusu. Aby to fungovalo, je treba na jedne strane otocit uchyceni remenu.
- na ose X nevidim zadny mechanismus pro napnuti remenu. Mendel90 to resi sroubem, ktery napina remen na voziku, funguje to vyborne (http://bryanseger.files.wordpress.com/2 ... .jpg?w=450" onclick="window.open(this.href);return false;).
zkouknu
ledvinap píše: - nevidim, jak je reseno homovani osy Z, ale osobne se mi daleko vic libi varianta, ze se referencuje na maxmalni Z (nahoru). Zezacatku to vypada jako pekna otrava, ale pro normalni praci se sjizdi dolu spolu s nahrivanim hlavy, takze to neni problem. A vzdalenost stolu nastavit do firmware. S Tr12x3 to bude jeste mensi problem.
houmovat nahoru - frezka mi taky houmuje nahoru.

uvidime, ted jsem nakreslil hotend a uvidim jak dopadne teplotni simulace
je to beh na dlouhou trat. zvlast pro cloveka co 3d tiskarnu nikdy nevidel nazivo :D

http://rebelove.org/photogallery.php?album_id=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“